Annonsera på Avpixlat

Brexit är sexigt och kommer inte att tvinga er att köpa sämre rödvin

Joakim Mårtensson

KRÖNIKA Brexit sänder chockvågor genom Europa och världen. Vänsterliberala journalister och EU-politiker med Brännvins-Junckern i spetsen verkar fullständigt tagna på sängen. Annie Lööf talar om en mardröm. Alan Greenspan upplevde den ”värsta dagen i sitt liv”. Enligt all EU-vänlig expertis kommer det brittiska utträdet att medföra allt från ekonomisk kollaps till ett tredje världskrig. Men britternas votum innebär på intet vis slutet på Europa utan i bästa fall spiken i kistan på den makthungriga kontrollmaskin som kallas EU.

Storbritannien har klarat sig i flera hundra och England i typ 1 000 år utan den Europeiska Unionen. Att landet nu skulle gå under på grund av ett drygt fyrtioårigt medlemskap i ett överstatligt förbund är förstås bara nys. Och skulle det mot alla odds visa sig stämma så beror det mycket mer på EU än på Storbritannien.

Efter Brexit ligger baksmällan tung över Europas ”huvudstad”. Rumpnissarna i de anonyma EU-korridorerna har panikångest och mumlar ”Voffor gör di på detta viset?” Det har förstått att deras livsprojekt är dödsdömt och att det bara är en tidsfråga innan det avlider – sörjt och saknat av ingen.

Det kommer nämligen att visa sig att Storbritannien (med eller utan Skottland) på sikt kommer att klara sig alldeles utmärkt utan Bryssels pekpinnar. Visst blir det säkert en ekonomisk svacka i början innan allt faller på plats. Just nu rasar börsen, pundet sjunker som en sten och det varnas för att bostadsbubblan håller på att spricka. Men vad är det för problem med det? Alla bubblor spricker till slut, det är en naturlag, och varför ska man inte glädjas åt lägre priser på bostads- eller aktiemarknaden? Det gör man ju överallt annars.

EU:s och Londons toppolitiker och finanselit förväntade sig förstås att Remain-sidan skulle avgå med segern och fick en kalldusch när brittiska folket gav dem en läxa i demokratins grundregler. Men i stället för att jubla över att folkviljan har triumferat i ett demokratiskt val hörs det nu röster om att göra om folkomröstningen. Utsikterna till ett omval i frågan är emellertid små eftersom det bara skulle spä på folks fördomar om att EU är en organisation där folket – precis som i fallet med Lissabon- eller Maastrichtfördraget – ska rösta om tills de röstar rätt.

Vid en träff i Berlin mellan EU:s grundarmedlemmar talade man därför i stället om en ny inriktning och ett EU som lyssnar på vanliga människor. Denna ångerfulla insikt är förstås lovvärd men kommer på tok för sent. Eller som det heter i ett gammalt indianskt ordstäv: ”Den som går till sängs med kliande röv vaknar upp med stinkande fingrar.”

Storbritanniens utträde är inget annat än ett beställningsjobb av EU:s makthungriga elit. Så går det när man försöker bygga upp en kontrollapparat som vill reglera allt från gurkor till snus och tvinga på folk ännu mer invandring än tidigare. Det var det omröstningen i första hand handlade om – även om Merkel föga förvånande tvår sina händer i oskuld och vägrar se ett samband mellan sitt oansvariga ansvarstagande för hela världens ekonomiska migranter och Storbritanniens avhopp.

Även Europaparlamentets talesman Martin Schulz hade svårt att lägga band på sin vrede efter att ha tagit del av det chockartade resultatet. ”De måste ut direkt”, meddelade han i en intervju i tysk tv och såg ut som en bulldogg som tuggar på en geting. Han kan inte ens vänta tills Cameron avgår i oktober.

Men varför är det nu helt plötsligt så bråttom? Bara för några dagar sedan skulle de ju med alla medel stanna kvar. Och om nu beroendeförhållandet mellan Storbritannien och EU är så enormt som påstås, vore det då inte smart och i bådas intresse att skiljas långsamt? Schulz resonemang luktade ”kränkt leverkorv” lång väg som man skulle säga på hans modersmål.

Andra trångsynta EU-politiker har hotat med straffskatter och sanktioner, men som bekant så skramlar tomma tunnor mest. Det finns inget EU-land som handlar med Storbritannien som skulle tjäna på att inte fortsätta med det. Schweiz och Norge är ju exempel på icke-EU-stater som är handelspartners med EU:s medlemmar inom Europeiska frihandelssammanslutningen (EFTA) eller Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES). Varför skulle man inte med lite välvilja kunna få fram liknande avtal med Storbritannien? I sammanhanget kan det för övrigt vara intressant att notera att både Island och Schweiz av någon anledning nyligen dragit tillbaka sina ansökningar om EU-medlemskap utan att drabbas av ekonomisk isolation.

Det är svårt att hitta historiska paralleller till Brexit. Men Baltikums frigörelse från Sovjetunionen kommer kanske närmast. Olycksprofeterna siade då också om att Estland, Lettland och Litauen inte skulle klara sig ekonomiskt vid en skilsmässa från det påtvingade sovjetiska oket. I dag sitter vi där med facit i hand – det blev alldeles förträffligt bra. Dessutom gick Sovjetunionen själv under strax efter. Ett scenario som låter väldigt sannolikt även för EU.

För historien lär oss att imperier kommer och går. Eller är det verkligen någon som tror att EU är den ultimata statssammanslutningen som skulle bestått i all evighet bara inte Storbritannien hade lämnat? Ligger verkligen EU som ett fredsgaranterande vattenpass över Europa och sörjer för att kontinenten är i lod? Nej, knappast: Det är inte EU som har upprätthållit den längsta tid av fred som Europa har upplevt. Det har vi till stor del det kalla kriget och den tidigare maktbalansen mellan NATO och Warszawa-pakten att tacka för.

När andra EU-skeptiska medlemsländer snart får se att Storbritannien klarar sig utmärkt utan EU kommer de också att vilja gå ur. På Brexit följer en Nexit (Nederländerna), en Dexit (Danmark) och kanske en Frexit (Frankrike) och så vidare tills bara Tyskland är kvar där över 80 % är för EU. Förhoppningsvis får vi också se en Swexit redan efter riksdagsvalet 2018, trots att 66 % av svenskarna efter massmedias Brexit-hets påstås vara för fortsatt medlemskap.

Så avslutningsvis till alla alarmister och domedagsjournalister därute: Brexit ligger i tiden och är helt enkelt sexigt. Det är kanske det viktigaste som har hänt Europa sedan andra världskriget. Ni behöver inte oroa er: Varken världen eller Södermalm kommer att gå under på grund av det här. Eller för att säga det på ett språk som Aftonbladets Fredrik Virtanen och alla ni andra vänsterliberaler förstår: Storbritanniens EU-utträde kommer inte tvinga er att köpa sämre rödvin.

Skål på er och låt oss tillsammans stämma upp i Ode an die Freude (sång till glädjen) som ju paradoxalt nog är EU:s ”nationalsång” men vars text passar ganska bra till Brexit – speciellt versen nedan:

Kraft i motgång, helgd av seder,
Dygdens, sanningens försvar,
Flärdens avsky, hjärtats heder,
Slut på världens barndomsdar,
Manlig stolthet inför kungar,
Åt förtjänsten lagerns lott,
Ingen Gud, som blixten slungar,
Ingen träldom – ordning blott!

Joakim ”Bronco” Mårtensson

Fler krönikor av Joakim Mårtensson hittar du HÄR.

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson