Annonsera på Avpixlat

Erik Almqvist: SD bör tydligare försvara den svenska självständigheten

Erik Almqvist 84774DEBATT Det politiska manöverutrymme som en självständig utrikespolitik medför bör Sverige värna. Därför ligger det i Sveriges intresse att “obstruera” när globalisterna försöker inskränka vår frihet. Därför är det viktigt att vi Sverigevänner inte släpper denna debatt av hänsyn till kortsiktiga partistrategiska intressen. Det menar Erik Almqvist, f.d. ledamot av riksdagen och SD:s verkställande utskott

Idag röstar riksdagen om det så kallade värdlandsavtalet med militäralliansen NATO. Avtalet innebär att NATO-trupp ska kunna operera på svensk mark, bistådd av svensk militär och med tillgång till svensk infrastruktur. Ur avtalet (Regeringen):

“Värdlandet ska i största möjliga utsträckning och utifrån förmåga, tillgänglighet och praktiska begränsningar under rådande förhållanden ge stöd till de styrkor som är utsända till Nato-ledd militär verksamhet. […] Nato-ledd militär verksamhet som stöds av detta samförståndsavtal kan kräva multinationellt stöd av flygplan och helikoptrar i luften och, i fråga om hamnar, av handelsfartyg och militära stödfartyg.”

Det råder alltså ingen tvekan om att värdlandsavtalet är ett stort kliv bort från en självständig svensk utrikespolitik och mot ett fullvärdigt medlemskap i NATO.
Detta är ett steg som riksdagsmajoriteten vill ta helt utan det svenska folkets stöd. I den senaste IPSOS-mätningen är det endast 29 procent av svenskarna som stöder ett medlemsskap i militäralliansen. (Ipsos)

Klart står alltså att en vidare debatt om värdlandsavtalet hade behövts. Just en sådan debatt initierades förra veckan av Vänsterpartiet när man hotade med att skjuta beslutet på framtiden genom en så kallad vilandeförklaring. Efter att SD:s representant i försvarsutskottet, Mikael Jansson, meddelat att SD ställde sig bakom V:s förslag, som därmed kunde få den sjättedels stöd i riksdagen som krävs för att driva igenom det, så lyftes slutligen värdlandsavtalet upp på agendan för granskning och diskussion.

SD kan idag fullfölja denna linje genom att rösta för vilandeförklaringen och på så vis driva debatten om avtalet vidare och under alla omständigheter åtminstone köpa sig några veckors tid innan det är dags att fatta beslut i frågan igen. Men istället tycks det nu som att man har svängt och kommer att släppa igenom detta första steg av smyganslutning till NATO redan idag. Argumentet är att man inte vill “obstruera” i frågan och fördröja processen.

Politik handlar inte bara om att få igenom lagar i riksdagen. De beslut som fattas där är en konsekvens av den debatt och opinionsbildning som föregår voteringarna. Att välja att inte driva på en debatt om värdlandsavtalet är indirekt att stödja det. Inte aktivt som när regeringen röstar för de rödgröna budgetarna, utan passivt som när Alliansen släpper igenom dem.

Jag har all förståelse för att det finns en hel del strategisk och taktisk hänsyn för SD att ta idag, när nästa steg för partiet är att kunna vara med och bilda regering. Och jag inser att partiledningen nu tycker att NATO-frågan inte är värd att ta strid om, med tanke på att den är viktig för det potentiella samarbetspartiet Moderaterna och många av de moderata väljarna.

SD har dessutom redan ställt stig bakom en statlig utredning om medlemskap i NATO efter att man svängde i frågan i mars i år. “Ska vi överhuvudtaget bli aktuella för ett Natomedlemskap så måste vi mer än fördubbla försvarsanslagen och det är det inget parti som föreslår. Börja med att prata om det, hur vi kan förstärka den inhemska försvarsförmågan, innan vi börjar prata om eventuella allianser som vi ska ingå i.”, sa Jimmie Åkesson då. (Expressen)

Inte bara anser SD därmed att medlemskapsfrågan är så intressant att den bör utredas – om utredningen dessutom landar i slutsatsen att Sverige bör gå med i NATO så är det en slutats som har getts tyngd av partiet.

Men om acceptans för ett svenskt närmande till NATO är en uppoffring som partiet är berett att göra för att närma sig Moderaterna så är det desto viktigare att den Sverigevänliga opinionen mot en anslutning till militäralliansen, och för en självständig svensk utrikespolitik, gör sig hörd.

Partiets nya linje i frågan må vara en uppoffring som minskar avståndet till Moderaterna och potentiellt ökar sannolikheten för en regering som inkluderar SD. Men priset riskerar bli högt. Har man väl börjat närma sig M i NATO-frågan och slagit fast denna inriktning för partiet, så kan det bli svårt att i framtiden byta riktning igen för återgå till en mer självständig utrikespolitik.

När Sverige bistod NATO i kriget mot Libyen 2011 så protesterade SD högljutt mot interventionen och varnade för hur en revolution i Libyen riskerade skapa inbördeskrig och ett maktvakuum som ger utrymme för islamister. Detta är också precis vad som har hänt. Libyen är idag en failed state, Islamiska staten kontrollerar stora delar av landet och människosmugglare kan idag ohämmat sända iväg illegala migranter i båtar från Libyen mot Europas kust.

Det politiska manöverutrymme som en självständig utrikespolitik medför bör Sverige värna. Därför ligger det i Sveriges intresse att “obstruera” när globalisterna försöker inskränka vår frihet. Därför är det viktigt att vi Sverigevänner inte släpper denna debatt av hänsyn till kortsiktiga partistrategiska intressen.

Erik Almqvist
f.d. ledamot av riksdagen och SD:s verkställande utskott

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson