Annonsera på Avpixlat

VLT:s chefredaktör stänger kommentarsfälten – kallar läsarnas åsikter för skit


Ljudklipp från SR. Inslaget återges här med av SR för ändamålet tillhandahållen inbäddningsfunktion.

MEDIEMÖRKER Daniel Nordström. nytillträdd chefredaktör på VLT, fortsätter oförtrutet den kamp mot yttrandefriheten och för ett påskyndade av tidningsdöden till förmån för alternativmedia som han inledde under sin tid som chefredaktör för Arbetarbladet. Eftersom läsarna inte har samma förbehållslöst positiva inställning till Sveriges massinvandringspolitik som Nordström, väljer han att stänga kommentarsfälten. Nordström motiverar beslutet med att det är skillnad på hans egen “kvalitetsjournalistik” och den “skit” som läsarna skriver.

Nordström har tidigare gjort sig känd för en rad demokratifientliga beslut. Han har på tidningar han chefat över beslutat att ingen får skriva om Sverigedemokraterna utan att lägga till det pejorativa epitetet “rasistiska” före partinamnet. Han har också tagit beslut om att helt och hållet neka SD annonsplats inför allmänna val. Nordström låter sig dock inte nöja med detta utan meddelar nu att han monterar ned yttrandefriheten ytterligare.

Redan i december aviserades att kommentarsfält, på initiativ från Daniel Nordström, skulle stängas på samtliga Mittmedias tidningswebbplatser. I vilken omfattning delar av det beslutet redan verkställts har Avpixlat i skrivande stund inte en klar bild av. På måndagen upprepade dock Nordström information om att kommentarsfälten ska stängas, så uppenbarligen har åtminstone vissa sajter behållit kommentarsfälten ytterligare en tid efter den förra aviseringen.

De tidningar som nu aviseras berövas sina kommentarsfält är förutom VLT, Avesta tidning, Bärgslagsbladet/Arboga tidning, Fagersta-posten och Sala allehanda. För ett par månader sedan tog NTM-koncernen ett motsvarande beslut at stänga kommentarsfälten under alla nyhetsartiklar i Norrköpings Tidningar, Corren, Motala Vadstena Tidning och Västerviks-Tidningen.

Orsaken till beslutet är att Nordström inte vill se läsarna dra ned brallorna på tidningens skribenter när dessa sprider desinformation om invandringen. Nordström vänder dock på steken och hävdar att det är de kritiska läsarna som sprider fördomar och spekulationer. Han avfärdar tidningens läsekrets med att den skriver “skit” på en “låg nivå”. Att läsarföraktet är utbrett inom journalistkåren är välkänt. Det vedertagna namnet på kommentarsfält är i journalistjargong “pissränna”.

Man tycks inom media inte reflektera över att man biter den hand som föder en när man uttrycker ett sådant förakt för sina läsare, inte ens i dessa tider när åtskilliga svenska medier håller på att dö sotdöden pga svikande läsarunderlag. Än mindre förefaller man inse det grundläggande odemokratiska i att belägga läsarna med munkavle eller vilken demokratisyn det mer allmänt uttrycker om man betraktar medborgare på det föraktfulla sätt som Daniel Nordström gör.

Att behålla kommentarsfälten men moderera dem, anser Nordström inte är ett alternativ. Det är för tidsödande hävdar han. Den verkliga orsaken är dock att Nordström vill ta bort betydlig mer än bara direkt olämpliga kommentarer. Att välja att moderera i stället för att stänga skulle innebära att välformulerade kritiska kommentarer inte kunde tas bort, och det är de kommentarerna som Nordström ser som det största hotet, de som sätter honom själv och hans underhuggare på redaktionen på pottan med fakta och goda argument.

Det samma skäl som ligger bakom Nordströms beslut att stoppa SD från att annonsera. Han är rädd för en öppen, allsidig och saklig debatt eftersom han vet att han och hans gelikar inte kan vinna en sådan. Att inskränka de demokratiska fri- och rättigheterna är de desperata åtgärder som står till buds. Nordström & Co kommer förstås inte att vinna ändå. Med den här sortens agerande visar man upp sitt fula tryne för alla att se, visar vilket fuskbygge den demokratiska kuliss man ställt upp faktiskt är.

Det kan tilläggas att Daniel Nordström ansågs för radikal och kontroversiell t o m för Sveriges Radio. Public Service-bolaget valde 2014 att sätta honom på avbytarbänken under valrörelsen för att inte kompromettera bort också den sista restposten av den saklighet och opartiskhet man har krav på sig att upprätthålla i sin rapportering.

På Avpixlat, där kommentarsfälten hålls fortsatt öppna, välkomnar vi dock alla läsare av VLT och Mittmedias övriga publikationer. Här respekterar vi yttrande. och åsiktsfriheten. Det händer förvisso att vi modererar när någon underpresterar. Det händer t o m att vi stänger av personer som missbrukar kommentarsfältsfunktionen grovt. Men vi kastar inte ut barnet med badvattnet genom att stänga kommentarsfälten.

Jenny Svensson

Relaterat

Mittmedias tidningar stänger alla kommentarsfält – har “inget till övers” för yttrandefrihet
Arbetarbladet nekar SD annonsplats inför extravalet
“Därför kallar vi SD för ett rasistiskt parti”

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson