Annonsera på Avpixlat

Wolodarski trasslar in sig i motsägelser och osanningar

kronikor_mats_dagerlind_byline_banner2c

KRÖNIKA Dagens Nyheters chefredaktör, Peter Wolodarski, fortsatte i ett ledarstick på söndagen det skadebegränsningsarbete tidningen initierat för att försöka övertyga svenska folket om att tidningen alls inte förtiger och mörklägger så som det påståtts och att alternativa medier som Avpixlat därför, vid sidan av att vara onda och rasistiska, är överflödiga. Wolodarski trasslar dock in sig i motsägelser och osanningar och bekräftar i stället det motsatta – DN går inte att lita på, vill du få den kompletta bilden behöver du läsa Avpixlat.

Som Avpixlat tidigare skrivit om, beställde Dagens Nyheter nyligen en undersökning från opinionsinstitutet Ipsos om medborgarnas förtroende för media. Som enda medieaktör utanför de stora msm-drakarna och Public Service-mastodonterna fick Avpixlat vara med i mätningen. Syftet var att skadebegränsa efter att man blivit beslagen med mörkläggning om sexuella övergrepp begångna av asylinvandrare och att förre moderatledaren Ulf Adelsohn och förre moderata kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth i en DN-intervju påtalat att msm-media mörkar obekväma fakta om invandringen och att de därför understundom tittar in på Avpixlat för att få en mer komplett verklighetsskildring.

Genom att addera äpplen och päron kunde DN framställa det som att den egna tidningen – trots flagranta lögner om rasistiska brandmän i Boden och ekonomiska jättevinster från invandring i Sandviken – åtnjuter ett mycket högt förtroende, samtidigt som förtroendet för Avpixlat är väldigt lågt. Varje normalintelligent läsare genomskådar dock inte bara den falska matematiken utan också den uppenbara motsägelsen i påståendena.

Varför skulle DN behöva dra igång en stor propagandaapparat för att övertyga medborgarna om något som de redan vet? Om förtroendet är så högt för DN och så lågt för Avpixlat som DN nu hävdar, då finns ju inte det problem som man initialt formulerade, nämligen att massor av svenskar – nu också på höga positioner i samhället – låtit sig luras av Avpixlats (Putin-finansierade) samhällsdestabiliserande propaganda mot msm-media.

Man kan inte i ena andetaget hävda att det är ett stort problem att svenska folket förletts in i en vanföreställning om att msm-media inte går att lita på och i nästa andetag presentera siffror som visar att det problemet inte existerar. Då har man vederlagt sig själv.

Frågan som nu måste ställas (och helst även besvaras) är alltså: anser DN att det finns en utbredd misstro mot msm-media eller inte? Om DN hävdar att en konspirationsteori fått fäste hos stora delar av befolkningen, då vore det rimliga att man med konkreta exempel visade att det rör sig om en ogrundad misstro.

Eftersom “hatsajten” Avpixlat av DN utpekats som den stora förföraren av svenskarna borde tidningen enkelt kunna avslöja oss genom att välja ut ett antal texter vi skrivit och påvisa vilka lögner de innehåller. I stället beställer DN en undersökning som motsäger det man själv påstått. Det håller inte ihop.

Som om det inte vore tillräckligt, sätter Wolodarski därutöver också sig själv på pottan när han ska ge exempel på hur “högerextrema sajter” ljuger och hur “seriösa” medier som den han själv chefar över talar sanning.

Wolodarski berättar om hur CNN-journalisten Fareed Zakaria på en “obskyr amerikansk hemsida” ska ha blivit beskylld för att på sin blogg ha uppmanat till utnyttjande av amerikanska kvinnor som sexslavar i syfte för att spä ut den vita rasen. Wolodarski berättar också att samma sajt påstått att Zakari på Twitter skrivit: “Varje vit persons död utlöser glädjetårar hos mig”.

Det Wolodarski “glömmer” att berätta, trots att han mycket väl känner till det, är att den “obskyra hemsidan” ifråga – People’s Cube – ingalunda är någon högerextrem sajt utan en politisk humor- och satirsajt. Ett antal personer som inte förstod att People’s Cube-artikel var på skoj, trodde att Zakaria var en tvättäkta nyrasist. Han fick därför ta emot en del näthat och hot, vilket han självfallet tyckte var mindre trevligt. Zakaria hade av det skälet svårt att fullt ut uppskatta People’s Cube-redaktionens skämtlynne. En skriftväxling i form av öppna brev vidtog mellan Zakaria och People’s Cube-redaktionen.

Man kan förstås, precis om med franska Charlie Hebdo, diskutera huruvida People’s Cube passerade en gräns för god humor och satir när man på det här sättet skämtade om Fareed Zakaria, men det är ju en helt annan diskussion än den i vilken Wolodarski använder exemplet och försöker få det att passa in genom att förtiga viktig information. Wolodarskis avsikt med ledarsticket var att visa att det går att lita på DN. I stället blir texten ytterligare en bekräftelse på att kritiken mot DN är befogad. Det är närmast tragikomiskt.

Mats Dagerlind

P.S

Wolodarski skryter i texten också om att han själv med liv och lust deltar i diskussionen på sociala medier. Det stämmer inte. Wolodarski vill alls inte delta i någon diskussion med företrädare för alternativa medier. Dessa, exempelvis undertecknad, blockerar han tvärtom för att omöjliggöra varje form av dialog.

Wolodarski vill oemotsagd sitta på sin tron och skyffla ut sin hets och sitt hat mot sina nya mediekonkurrenter. När han gör det så kontraproduktivt som i det aktuella ledarsticket, är det kanske rent pragmatiskt ett mindre problem. Men det illustrerar ändå tydligt hur tunn Wolodarskis demokratiska polityr är när den sätts på prov.

Relaterat

Missvisande om Avpixlat i förtroendemätning

Fler krönikor av Mats Dagerlind hittar du HÄR.

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson