Annonsera på Avpixlat

Utan möten, ingen demokrati

kronikor_jan_sjunnesson_byline_banner2

KRÖNIKA För fjärde gången har min förening Fri Folkbildning förvägrats att anordna föredrag i Stockholm. Det inplanerade tillfället, lördag 9 april med föredrag om islam av Ingrid Carlqvist och Bertil Malmberg, är än en gång utan lokal.

Efter att Maria Föreningsråd på Södermalm och Östermalms Föreningsråd (båda formellt ideella föreningar men inom Stockholm kulturförvaltning), privatägda Van der Nootska Palatset och Folkets Husmedlemmen Alviks Medborgarhus avbokat oss utan motivering eller att de uppfattat hot från personer som ringt upp och berättat om vad som kan ske med deras personal om Fri Folkbildning tillåts arrangera föredrag, så är vi än en gång husvilla och rådvilla. Se vår hemsida för uppdateringar om plats den 9 april.

Ett mail till Fryshusets konferensbokning lär inte besvaras positivt även om Anders Carlberg ville hysa in SD en gång 2006, något som jag själv stödde utan att vara sympatisör till SD men däremot anställd på Fryshusets gymnasium som skolledare.

Oavsett om Carlqvist och Malmberg kan tala inomhus eller till och med utomhus (såsom den avskydda tidigare arbetarrörelsen fick göra runt 1900 med möten i vägkorsningar och i backar) den 9 april, så vittnar lokalbekymren om ett större demokratiskt problem.

Mötesfrihet är inskriven i grundlagen tillsammans med tryck- och yttrandefrihet för att säkerställa demokratisk åsiktsbildning och medborgerliga rättigheter att samlas offentligt. Inskränkningar får inte göras i offentliga lokaler utom med hänsyn till ordning och trafik.

1987 påpekade dåvarande socialdemokratiske justitieministern Sten Wickbom att även privata platser såsom köpcentra skulle vara öppna för de som vill hålla möten där.

I en riksdagsdebatt 15 maj 1987 sa han att:

Det skydd som regeringsformen ger mötesfriheten liksom flertalet andra fri- och rättigheter gäller enbart gentemot det allmänna..Det strider alltså inte mot den grundlagsstadgade mötesfriheten att en fastighetsägare förbju­der någon att hålla ett möte på sin mark. Enligt min mening innebär det emellertid en olycklig utveckling om privata fastighetsägare i ökad utsträckning kan förhindra olika opinionsgrupper att föra fram sina budskap på innetorg och liknande platser. Jag anser att detta är en från demokratisk synpunkt viktig fråga.

Hans partikollega Berit Löfstedt (S) svarade att denna inskränkning “skulle kunna leda till att vi fick återgå till att ha möten i vägkorsningar och skogsbackar, som på 30-talet”, vilket är vad Fri Folkbildning står inför genom att eventuellt hålla vårt möte 9 april i en park med sittplatser i Stockholm (Vita Bergen, Rålambshovsparken, Långholmen, Stora Skuggan).

Socialdemokraten Berit Löfstedt fortsatte med att hänvisa till Folkets Hus, den rörelse som skapades för att arbetarrörelsen inte fick komma in i ordenshus och borgerliga salonger för 100 år sedan:

Det förtjänar också att nämnas i den här debatten, tycker jag, att Folkets hus-rörelsen alltid varit mån om att släppa in alla åsiktsriktningar i sina lokaler, även sådana som kraftigt agiterat mot arbetarrörelsen. Det är bedrövligt att näringslivet inte orkar vara lika vidsynt. . Till slut vill jag vädja till justitieministern att verkligen anstränga sig för att komma fram till en bra lösning till skydd för det fria ordet. Problemet är av principiellt mycket allvarlig art. Jag påstår bestämt att någonting behöver göras.

Det är glädjande att läsa detta försvar för mötes- och yttrandefrihet från en socialdemokrat, men under de tre decennier som gått har Folkets Hus lämnat dessa principer.

Ex-muslimen och debattören Mona Walter tilläts inte tala i Rinkeby Folkets Hus i juni förra året. Motiveringen var att hon inte höll sig till deras nyinrättade regler vilka som får tala i deras lokaler:

Styrelsen för Rinkeby Folkets Hus har bestämt att ställa in det mötet då föreningen Fri Folkbildning är en exkluderande rörelse som inte delar Folkets hus och parkers värdegrund om alla människors lika värde. Det inställda mötet är inte på något sätt ett ställningstagande mot Mona Walter. Pressmeddelande Folkets Hus och Parker, 15/6, 2015

Ordföranden Calle Nathanson utvecklade sitt beslut i DN (15/6, 2015) med att hänvisa till mig:

Beslutet att stoppa föreläsningen med Mona Walter riktar sig dock inte mot just Walter.

– Det är riktat mot arrangören Jan Sjunnesson. Han står nära Avpixlat och har en syn på muslimer och islam som inte på något sätt tillhör den demokratiska grupperingen. Vi säger nej till hans organisation, vi säger inte nej till henne.

Folkets Hus principiella motstånd mot Fri Folkbildning och även SD-avdelningar (se Ånge) motiveras av dessa vagt formulerade rader:

Folkrörelsen Folkets Hus och Parks hundratals mötesplatser i hela landet bygger på jämlikhet, jämställdhet och allas lika värde. De får aldrig bli en hävstång eller megafon som hjälper rasistiska, främlingsfientliga, icke-demokratiska eller exkluderande rörelser att växa.

Tyvärr räcker det inte med dessa inskränkningar i Folkets Hus, vilka är att betrakta som privata fastighetsägare som kan enväldigt besluta att inte ta in hyresgäster de ogillar. Även Stockholms stads bibliotek har lagt sig i vad Fri Folkbildning ska syssla med på våra interna möten när vi velat hyra mötesrum.

I en mailväxling med mig som föreningens ordförande och enhetschef Jonas Bång skriver han först att offentliga möten som görs av andra än biblioteket är att betrakta som samarrangemang, vilket innebär att biblioteket ska också ska besluta om vad som ska ske:

Kulturförvaltningens riktlinjer för upplåtelse av förvaltningens lokaler (bl.a. biblioteken), där evenemang ingår som en del är enligt följande; gällande öppna möten och öppna evenemang som sker i bibliotekets lokaler sker med biblioteket som medarrangör. Det är däremot inte vårt uppdrag att upplåta lokalerna för evenemang där vi inte själva är medarrangörer. Det skiljer sig från slutna evenemang där man bl.a. som förening kan hyra våra lokaler på andra villkor.

Men i Göteborgs stadsbibliotek ville föreningen Cui Bono hyra som extern arrangör 2014 vilket ledde till att biblioteket ställde in efter påtryckningar, men de hade inget emot att hyra ut lokal utan att själva vara medarrangör, något som Stockholms stadsbibliotek insisterar på.

I sitt svar till Justitieombudsmannen efter att Arnstbergs inställda föredrag anmälts skriver Kulturnämnden i Göteborg att de visst hyr ut till föreningar utan att vara själva inblandade:

Stadsbibliotekets hörsal hyrs ut till bland annat föreningar som önskar en lokal där de kan bjuda in allmänheten till t.ex. kulturprogram eller föreläsningar. Föreningarna betalar hyra till stadsbiblioteket men väljer själva om de tar entréavgift vid inträde till de arrangemang som de bjuder in till. Se JO 2016-02-1/Dnr 5521-2014 och DN

Så det verkar som att Stockholms och Göteborgs bibliotek har skilda regler för vad föreningar ska hålla sig till om de vill hyra lokaler för offentliga möten, vilket är märkligt. I Uppsala stod bibliotekschefen på sig när lokaltidningen UNT  i höstas uppmanade till avbokning.

Än märkligare än att de har skilda bokningsregler för offentliga möten är att Stockholms bibliotek också vill veta vad interna föreningsmöten ska handla om.

I mail den 25 februari till mig från enhetschef Jonas Bång skriver han:

Hej

Du är intresserad av att boka lokal för ett slutet internt medlemsmöte och jag förstår att det rör föreningen Fri Folkbildning.

Tid och plats du önskar är lördagen den 19 mars i Kungsholmens biblioteks sammanträdesrum.

Det jag behöver veta är bl.a. mötets syfte och antal deltagare. (max 20 pers)

Du får i bilaga Kulturförvaltningens riktlinje för uthyrning av lokal och om detta interna föreningsmöte lever upp till de förekommande kraven och att jag får skriftligt svar på mina ovannämnda frågor så är ni välkomna att teckna avtal om att hyra lokalen på önskad tid och plats.

Hälsning Jonas Bång, enhetschef, Stockholms stadsbibliotek/Kungsholmsenheten

Att behöva uppge syfte för ett internt medlemsmöte i en offentlig lokal är anmärkningsvärt i en demokrati. Jag angav årsmöte vilket godkändes, men vad hade skett om jag skrivit att Ingrid Carlqvist skulle tala om islams våldstäktskultur som ett inledningsanförande på vårt årsmöte?

Om ett sådant möte med Carlqvist hölls på Kungsholmens bibliotek bara för föreningens nu 32 medlemmar och inte annonserades som offentligt arrangemang borde det ha tillåtits enligt mötesfriheten, men jag tvivlar. Tyvärr tog jag inte chansen att testa enhetschef Bångs tålamod denna gång men fler tillfällen ges säkert.

Summa summarum: Demokratin måste tillåta offentliga möten i offentliga lokaler. Hör av dig till mig om personligen du vet var vi kan ordna ett möte inomhus den 9 april och helst i fortsättningen.

Jan Sjunnesson

Fler krönikor av Jan Sjunnesson hittar du HÄR.

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson