Annonsera på Avpixlat

Hycklande journalister läser Avpixlat

kronikor_mats_dagerlind_byline_banner2c

KRÖNIKA Under söndagen uppstod en storm i den mediala svenska ankdammen efter att Dagens Nyheter “avslöjat” att förra kulturministern Lena Aldesohn Liljeroth – som bl.a. som statsråd hade mediepolitiken i sin ansvarsportfölj – understundom läser Avpixlat, detta i syfte att tillägna sig sådan information som andra medier mörklägger. Upprördheten över ex-ministerns medievanor har varit stor inom journalistskrået. Det får sägas vara uttryck för ett hyckleri av avsevärd magnitud eftersom journalisterna själva är flitiga Avpixlat-läsare.

På Avpixlat-redaktionen brukar vi emellanåt roa oss med att besöka Media Creeper för att se vilka det är som läser oss. Varje gång vid gör det frapperas vi över i vilken avsevärd omfattning vi i lönndom läses av just mainstream-medias journalister – samma personer alltså som med gäll röst offentligt paria-stämplar var och en som ägnar sig åt sådant läsande. Media Creepers sammanställning av vilka redaktioner som läser Avpixlat är en veritabel who’s who-lista över prominenta aktörer i det svenska medielandskapet.

Bland de flitigaste besökarna återfinns Aftonbladet AB, Alingsås Tidning, Bonnier Tidskrifter AB, Eskilstuna-Kuriren AB, Expressen AB, Gota Media AB, Göteborgs-Posten, Journalisterna i Sverige AB, Kristianstadsbladet, Mastiff Media AB, Norrköpings Tidningar AB, Ortstidningar i Väst AB, SCB Statistiska Centralbyrån, Sundsvalls Tidning, Svenska Aller AB, Sveriges Radio AB, Sveriges Television AB, TV4 AB, TT Tidningarnas Telegrambyrå, Vestmanlands Läns Tidning, Vimmerby Tidning, Värnamo Nyheter och Västerbottens Kuriren. Men många fler medier än så besöker oss regelbundet.

Utan avsikt att göra några andra jämförelser än att påvisa ett utbrett hyckleri kan man dra parallellen till att porrsurfa. Porrsajter konsumeras flitigt i såväl slott som koja i vårt avlånga land, och journalister såväl som statsråd är sannolikt i medeltal lika goda porrsurfare som alla vi andra, även om de kanske företrädesvis ägnar sig åt dylikt utanför sin arbets- och uppdragstid. Alla gör det men få erkänner det. Att få konsumera nyheter och opinion utanför åsiktskorridoren är en minst lika självklar rättighet i en västerländsk liberal demokrati som det är att få konsumera pornografi.

Att en före detta kulturminister törs komma ut som Avpixlat-läsare utan att hennes make, tillika tidigare partiledare och landshövding, tycker illa vara, det är att slå upp ett fönster och släppa in frisk luft i den unket instängda åsiktskorridor som på senare år lagt sig som en allt tyngre och våtare filt över den offentliga debatten och som skämt den demokratiska livsluft som utgörs av yttrandefrihet, åsiktsfrihet, pressfrihet, mötesfrihet och konstnärlig frihet.

Huruvida makarna Adelsohn Liljeroth i samtycke även porrsurfar har jag ingen aning om. Det är heller inget som vare sig jag eller den bigotta journalistkåren bör moralisera över, lika lite som vi bör moralisera över vem som läser Sverigevänlig alternativmedia, till exempel Avpixlat.

Mats Dagerlind

P.S.

Som en röd tråd hos tyckande mainstrem-media går argumentationen att det skulle vara en myt att dessa mörklägger, filtrerar, censurerar, vinklar och agerar förmyndare för läsekretsen. Jag vet inte om det beror på bristande självinsikt och fartblindhet eller om de helt enkelt är ohederliga även i den delen av journalistiken, i frustration över att ha förlorat sitt monopol på nyhetsförmedling och opinionsbildning. Den retoriken uttrycker hur som helst ett ytterligare lager av läsarförakt ovanpå allt det andra.

Om Avpixlats affärsidé vore att exploatera en vanföreställning hos mediekonsumenterna så skulle det kanske hålla i en vecka eller två. Sedan skulle alla kunna konstatera att inget fanns att läsa på Avpixlat som inte också allmänmedia allsidigt skriver om. Nu har Avpixlat varit verksamt i snart fem år och vi har kontinuerligt mellan 250.000 och 400.000 unika besökare i veckan (enligt Google Analytics). Det visar med all önskvärd tydlighet att det vakuum i medielandskapet som vi fyller är i högsta grad reellt och ingalunda inbillat.

Fler krönikor av Mats Dagerlind hittar du HÄR.

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson