Annonsera på Avpixlat

Stöd Dan Park – sprid hans teckning, utropa fristad

Dan Park - Terrorists Welcome

Teckningen som ledde till att Dan Parks greps av polis.

KONSTNÄRLIG (O)FRIHET I tisdags förra veckan anhölls den omstridde konstnären Dan Park i två dagar. Länge var det oklart varför men den danske krönikören Uwe Max Jensen berättar idag på Trykkefrihedsselskabets blogg den häpnadsväckande historien.

Den hela började med att polisen besökte galleristen Henrik Rönnquist onsdagen den 2 mars för att leta efter Dan Park, som ibland övernattar hos Rönnquist. Men denna gång var han inte där. Polisen letade inte bara efter Park utan även efter hans dator. Senare samma dag kom polisen till Parks flickväns lägenhet i samma ärende men förgäves. Varken konstnär eller dator fanns där när polisen knackade på.

Lördagen den 5 mars sökte polisen återigen efter Park och hand datorn på två olika adresser och återigen utan resultat. Dan Park var då utomlands, i Bryssel, vilket förklarar saken.

Tisdagen den 8 mars återvände konstnären till sitt kära fosterland och greps då av polis på eftermiddagen. Han häktades i två dygn och släpptes på torsdagen, åtalad för hets mot folkgrupp för tre konstverk.

Gatukonstnären Dan Park.

Gatukonstnären Dan Park.

Ett av de anmälda konstverken syns här ovanför, en satir över rörelsen “Refugees Welcome”, där Park vill visa hur terrorkriminella asylsökande, gömda i migrantströmmarna, naivt välkomnas. Anmälan mot Dan Park för denna teckning gjordes av Juridikfronten, som även tidigare berett Malmökonstnären stora problem.

En andra anmälning gäller en teckning föreställande den för mord dömde Peter Mangs som här provokativt och gränsöverskridande skildras som filmhjälten Charles Bronson med en logo från skadebekämpningsbolaget Anticimex.

Även ett tredje verk har anmälts. Det visar den svarte gängbrottslingen Michael Brown som sköts av en polis i Missouri, USA, i augusti 2014. Under tiden rättegången mot polisen pågick startades rörelsen Black Lives Matter. Polismannen frikändes eftersom rätten ansåg att han agerat i självförsvar. På Dan Parks teckning har Michael Brown en t-shirt med texten ‘Black Riot Beacause We Are Worthless’. Tolkningen av verket ligger som med all konst i betraktarens öga.

Tidigare anmälningar mot Park av liknande slag ledde till att konstnären 2014 dömdes till fem månaders fängelse för hets mot folkgrupp. Parks gallerist Henrik Rönnquist dömdes samtidigt till villkorlig dom med två års prövotid.

Sju konstverk beslagtogs den gången vid en räd mot galleriet och brändes av Statens Kriminaltekniska Laboratorium. Händelsen för tankarna till nazisternas bokbål i 30-talets Tyskland och Ray Bradburys framtidsdystopi “Fahrenheit 451”.

Dan Park har nu suttit lika länge i fängelse som den kinesiske dissidenten och konstnären Ai Weiwei, skriver Uwe Max Jensen och jämför med hur inkonsekvent lite det svenska konstetablissemanget ställt upp på den svenska konstnären. I sammanhanget kan nämnas att Dan Park intervjuades kort nyligen i Ezra Levants The Rebel Media, en kanadensisk webbteve- kanal.

Uppmaning:

Om varje vän av yttrandefrihet, åsiktsfrihet och konstnärlig frihet tar på sig en t-shirt med Dan Parks teckning ovan eller lägger upp bilden på sin Facebook-sida skulle polisen kunna tvingas ta itu med tusentals anmälningar, vilket i sin tur skulle kunna initiera en bred debatt kring de friheter som är grundläggande i en västerländsk demokrati. Högerklicka på bilden, välj “Spara bild som…” och lägg sedan upp den på din FB-sida eller blogg. Eller skicka bilden till något företag som trycker upp t-shirts.

En annan metod vore att någon av Avpixlats läsare utropar sitt hus eller lägenhet till “fristad” för Dan Park efter förebild från ICORN och PEN. Där kan han vistas och skapa i lugn och ro tills dess det svenska samhällets politiska förföljelse av konstnärer och censur av konst minskar. Läs om Fristäder på Kulturrådet och skicka in en anmälan. Är ni flera i ett kvarter eller en by, desto bättre.

Jan Sjunnesson

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson