Annonsera på Avpixlat

Soldiers of Odin hårdbevakades av polisen i Stockholm

Foto: Roger Sahlström

Foto: Roger Sahlström

DET NYA SVERIGE På lördagen började medborgargardister tillhörande det internationella ultranationalistiska nätverket Soldiers of Odin att bevaka svenska städer. I Stockholm, Trelleborg och Jönköping vandrade de på gatorna i syfte att öka tryggheten för medborgarna. I Stockholm möttes gruppen av olika reaktioner. “Det är inte okej med vita män på stan”, menade en kvinna med ursprung i Iran. Polisen punktbevakade gruppen när de rörde sig i centrala Stockholm.

När polisen vill, så kan de. Det blev på lördagen uppenbart vilka resurser polisen kan mobilisera då de anstränger sig. Flera gäng rörde sig under lördagen obehindrat i Stockholms City. Det enda av dessa som intresserade polisen var dock Soldiers of Odin. Gruppen stoppades tre gånger under kvällen av polisen.

Stoppades av polisen

På Drottninggatan stoppades gruppen av ett tiotal poliser som tog identitet på och visiterade medlemmarna. En man fördes bort från platsen, troligtvis för brott mot knivlagen. Avpixlat har under dagen sökt polisen för att få korrekta uppgifter. Polisen hälsar dock att de inte lämnar ut information eller ger kommentarer kring frihetsberövande personer.

Foto: Roger Sahlström

Foto: Roger Sahlström

Den frihetsberövade mannen kommer att uteslutas om det visar sig att han brutit mot svensk lag och Odins egna regler. “Vi accepterar inte att man skapar otrygghet, vi är på stan för att skapa trygghet“, säger Mikael Johansson, talesperson för Soldiers of Odin i Sverige. Efter att gruppen visiterats och krävts på ID, punktbevakade polisen Soldiers Of Odin under hela den resterande tid de rörde sig på stan.

Olika reaktioner

Reaktionerna på gruppens närvaro var blandade. Invandrargäng och andra personer med invandrarbakgrund var de som reagerade kraftigast negativt mot gruppens närvaro.

En kvinna med ursprung från Iran hävdade att det kändes som på 1930-talet. När Avpixlat frågade den unga tjejen vad hon visste om 30-talet, hävdade hon att hon visste mer om det än många andra eftersom hon var från Iran och hennes kunskapsbank var Expo, Henrik Arnstad och kvällstidningarna. “Vita män på stan är inte okej, det är aldrig okej med vita män på stan“, slog hon fast.

Avpixlat frågade den iransksvenska kvinnan hur hon såg på invandrargängen i förorterna som kastar sten och bränner bilar. Kvinnan pratade då på om utanförskap och om den rasism som hon ansåg att alla invandrare utsätts för i Sverige. Avpixlat undrade på vilket sätt hon menade sig vara i ett utanförskap eller utsättas för rasism då hon stod på en av Stockholms trendigaste innekrogar. Den unga kvinnan ville inte svara på det men var av åsikten att Avpixlats utsände var rasist.

Foto: Roger Sahlström

Foto: Roger Sahlström

Är en nödvändig motreaktion

Talespersonen Mikael Johansson var nöjd med kvällen och berättade att Soldiers of Odin kommer att fortsätta röra sig i centrum på helgerna. Inte bara i Stockholm. “Vi är en växande nödvändig rörelse“, sade han till Avpixlat. “Vi är en motreaktion på ett missnöje. Hantera problemen, inte oss“, var hans uppmaning till polisen och andra företrädare för samhället.

Foto: Roger Sahlström

Foto: Roger Sahlström

Ett gäng invandrare försökte provocera Soldiers of Odin utanför Åhlens. Det hela slutade med att ordningsvakter bröt in i det livliga invandrargänget.

Soldiers of Odin bildades 2015 i Finland som en reaktion på att landet på ett år tiodubblat sin asylinvandring. Filialer har senare bildats även i andra länder, däribland Sverige. Organisationen är uttalat invandringskritisk och ser som en av sina främsta uppgifter att hålla gatorna trygga för de egna medborgarna mot de våldsbrott – misshandel, rån, våldtäkter osv – som begås av migranter.

Soldiers of Odin eftersträvar ett gott samarbete med polisen, som dock inte vill ha med gruppen att göra. Detta beroende på att flera centralfigurer i organisationen anses vara högerextremister och är dömda för olika brott.

Avpixlat tar inte parti för Soldiers of Odin men anser det angeläget att rapportera om hur den ansvarslösa massinvandringspolitiken skapar en otrygghet i samhället med motsättningar som leder till civila initiativ av olika slag – somliga bra, andra mer tveksamma. När medborgare anser att samhället abdikerar från sitt grundläggande ansvar och inte lyssnar på folket, skapas en grogrund också för mer militanta medborgargarden och i värsta fall för regelrätta lynchmobbar som tar lagen i egna händer.

Roger Sahlström

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson