Annonsera på Avpixlat

Kommuner köper upp villor, bostadsrätter och fritidshus till migranter


Ljudklipp från SR. Inslaget återges här med av SR för ändamålet tillhandahållen inbäddningsfunktion.

SVENSKEN SIST De nya tvångslagar som trädde i kraft den 1 mars och som upphäver det kommunala självstyret vad gäller beslut om att ta emot migranter skapar en allt större desperation bland de lokalt folkvalda runt om i landet. En av de stora “utmaningarna” är att hitta bostäder åt alla nyanlända. Medan svenskar fått klara sig bäst de kan i bostadsbristens Sverige, planerar kommunerna nu att lägga miljarder av skattebetalarnas pengar på att köpa upp villor, bostadsrätter och fritidshus och dela ut till migranterna.

I somliga kommuner är uppköpen redan i full gång. En av dessa är Svenljunga som nyligen köpte två villor som inga bostadsbehövande svenskar gjorde sig besvär med att be att få hyra. Villorna var öronmärkta för invandrarfamiljer “som håller på att etablera sig i Sverige”. Däremot tvingas de bostadsbehövande svenskarna via skattsedeln betala för såvöl köp av villorna som för migrantfamiljernas hyra samtidigt som de får se sig själva diskriminerade och förbigångna i bostadsköerna.

Enligt Svenljungas kommunchef Magnus Nilsson måste man köpa villor eftersom det kommer väldigt stora familjer. I en somalisk familj är tio barn inget ovanligt. Kommunen planerar nu att köpa in minst ytterligare tre villor som endast migrantfamiljer kan få hyra (läs: bo gratis i eftersom de inte behöver betala hyran sjävla). Inga svenskar kommer att ges möjlighet att hyra någon av dessa villor, oavsett hur stor bostadsnöd man befinner sig i eller hur stor familj man är.

Runt 1 miljon kronor per villa lägger Svenljunga kommun av skattebetalarnas pengar. I andra kommuner där prisbilden kan vara högre kan kostnaden för att göra nyanlända till villaägare bli ännu högre. Hur många kommuner som nu kommer att tvingas köpa upp villor, bostadsrätter och fritidshus åt de nyanlända migranter är oklart.

En annan kommun som köper in lyxiga bostäder till de nyanlända är Östersund, idag mest känd för den epidemi av sexuella övergrepp mot ortens unga tjejer som begås av förövare med asylinvandrad bakgrund. Här köpte man redan förra året in elva fina bostadsrätter för 5 miljoner kronor, öronmärkta till nyanlända migranter. Enligt Nils Burman på kommunens lokal- och bostadsenhet planerar man att lägga minst lika mycket på en bostadsgräddfil för nyanlända i år.

I andra kommuner tvingas man i stället sätta igång ett bostadsbyggande som man länge struntat i när det “bara” var svenskar som stod utan bostad. Även kostnaderna för detta byggande kommer att vältras över på de svenska skattebetalarna då hyresgästerna är personer som försörjs med etableringsstöd eller socialbidrag.

I de kommuner där man nu köper upp villor, bostadsrätter och fritidshus hoppas man få igen pengarna den dagen dessa bostäder inte längre behövs för migranterna. Det är emellertid oklart om en sådan dag någonsin kommer.

Dessutom kan säljarna trissa upp priserna i vetskap om att kommunerna är i desperat behov av bostäder. När – och om – det sedan blir dags att sälja är risken stor att det pris kommunen kan få är väsentligt lägre än vad man en gång betalade. Eftersom uppköpen främst sker i glesbygdskommuner är den risken ännu större i beaktande av Sveriges regionala utveckling där glesbygden avfolkas. I somliga kommuner kanske man överhuvudtaget inte kan få dessa bostäder sålda, beroende på hur snabbt den demografiska trenden eskalerat till följd av det regionalpolitiska vanstyret.

Jenny Svensson

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson