Annonsera på Avpixlat

Aftonbladet ljög om sjöintyg för polacker

Foto: Privat

Foto: Privat

MEDIELÖGNER Erik Melin på Aftonbladet påstår i en artikel att polacker numera är tvungna att skriva på ett intyg om sjövett för att åka med Stena Lines färjor. Enligt Stena Lines presschef Jesper Waltersson stämmer det inte och Aftonbladet har refererat helt felaktigt ur en artikel från P4 Blekinge.


Lyssna på ljudklipp.

Waltersson berättar för Avpixlat att det hela ska handla om specialkryssningar som går två gånger varje år, vilket inte framgår i Aftonbladets artikel. Informationen som gått ut från Stena Line är att alla resenärer på specialkryssningarna ska skriva under ett intyg. Anledningen är att man vill komma tillrätta med en del ordningsstörningar som förekommit i anknytning till specialkryssningarna.

Aftonbladet har i flera artiklar den senaste tiden uttalat sig negativt, kränkande och generaliserande kring polacker. Det har varit allt från att polacker är högerextremister och att de har nära band till nazistiska grupperingar i Sverige.

Många polacker har reagerat starkt över Aftonbladets generaliseringar och protesterade den 27:e februari utanför Aftonbladets redaktion. Trots Aftonbladets nyfunna intresse för polacker valde tidningen att helt tysta ned att hundratals polacker framförde kritik utanför deras redaktion.

Erik Melin ifrågasätter inte att ett företag gjort en uppenbar rasistisk avgränsning och det ska bli ännu värre. Stena Lines polska presschef gör ett uttalande i P4 Blekinge som borde fått en journalist med god värdegrund att reagera.

– Polackerna är inte ett sjöfolk, de är inte vana vid att åka båt och har inte full koll på säkerhetsregler på färjor. Därför vill vi påminna just den här gruppen, nöjesresenärerna, om vilka regler som gäller och det är genom ett sådant intyg som vi gör det, säger Agnieszka Zembrzycka, pressansvarig på Stena Line i Polen.

Aftonbladet och Erik Melin ifrågasätter inte Zembrzycka. Drevet på sociala medier om någon hade sagt att somalier eller romer inte är ett sjöfolk och skulle behöva skriva på ett papper för att åka med en färja kan alla föreställa sig.

Det verkar som om Aftonbladets medarbetare har problem med värdegrunden, då den förefaller vara selektiv för dess medarbetare. Vi på Avpixlat tar självklart avstånd från alla former av rasism och fördömer Agnieszka Zembrzyckas generaliserande uttalande om polacker.

Roger Sahlström

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson