Annonsera på Avpixlat

Hedersförtryck i Stockholmsförorter kartlagt

Amineh Kakabaweh, Guluzar Tarhan Selvi och Jonas Lundgren Foto: Jan Sjunnesson

Amineh Kakabaweh, Guluzar Tarhan Selvi och Jonas Lundgren. Foto: Jan Sjunnesson

DEN NYSVENSKA HEDERSKULTUREN Jag blev uppringd av en afrikansk imam som förklarade för mig att det var okej att gifta sig med elvaåriga flickor“, berättade Amineh Kakabaweh, ordförande i organisationen Varken Hora eller Kuvad på en presskonferens under onsdagen (2 mars) på Röda Korsets folkhögskola i Skärholmen.

Det hårresande exemplet på hedersförtryck är bara ett av många som existerar i dagens svenska skolor, i vissa sambund och bland vissa familjer med utländsk bakgrund. Anledningen till presskonferensen var den rapport som organisationens ordförande Kakabaweh författat som tar upp över 1100 barn och vuxnas tankar om hederskultur och begränsningar. Medförfattare är Guluzar Tarhan Selvi och Jonas Lundgren.

På sin blogg skriver Amineh Kakabaweh, socionom och riksdagsledamot (V), om några resultat i rapporten:

“Vår studie visar bland annat att 81 procent av killarna som svarar i studien menar att de har ett ansvar för sina systrar och att de måste beter sig på ett ”bra” sätt som inte drar skam över familjen. Den visar också att 83 procent av tjejerna i vår studie inte får ha killkompisar och att 73 procent av tjejerna inte får inleda kärleksrelationer innan de gifter sig. 28 procent av tjejerna upplever att de kontrolleras ”mycket hårt” av sina manliga släktingar och föräldrar.

Allt detta är tydliga indikationer på att dessa ungdomar, både flickor och pojkar, lever i en hederskontext och att detta är extra påtagligt bland flickorna. När det gäller fritidsaktiviteter och sport där killar är med, både i skolan och utanför, får 56 procent av flickorna inte alls delta. 43 procent får inte delta i simning.”

Hon tillade att de friheter som svenska kvinnor kämpat sig till de senaste 150 åren inte får försvinna.

– Det sorgliga är att hedersvåldet ibland är starkare i Sverige än vad det är i flickornas hemländer.

Detta påstående bekräftas av vad somaliern Mona Walter berättat om vad hon mötte när hon kom till Sverige 1994, det vill säga somalier som krävde att hon skulle ta på sig slöja vilket hon aldrig haft hemma i Somalia, se YouTube.

– Ett stort problem är att skolorna är så segregerade idag och har så få svenskar att hederskulturen fortsätter in i skolan. Men det handlar inte om religion, utan om patriarkala strukturer oavsett område och kulturer, som vill begränsar flickors och kvinnors liv. Tyvärr upprätthåller även vissa rättssystem denna manliga makt över kvinnor.

VHEK-354x446Hon tog även upp att skattepengar går till religiösa samfund som understödjer kvinnoförtryck, ett ämne hon även argumenterat kring i vänstertidningen ETC.

Amineh Kakabaweh skrev 2015 om tystnaden om hedersförtryck, något som ogillades av partiledningen i Vänsterpartiet. Hon talade också nyligen på Fadime-dagen, 14 år efter att den unga kurdiska kvinnan mördats av sin far för att hon valt en svensk pojkvän.

Den fullständiga rapporten kallad “Elvahundra” på 70 sidor som innehåller intervjuer och kvantitativa data från 1100 personer i Stockholms södra och nordvästra förorter kommer finnas tillgänglig på webbsidan www.varkenhoraellerkuvad.se . Rapporten är ett fast bevis på vilka utmaningar massinvandringen från Mellanöstern och Afrika ställer den svenska feministiska regeringen och det svenska samhället inför.

Jan Sjunnesson

 

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson