Annonsera på Avpixlat

Fyra utvisningsförsök för en miljon kronor – Mohaned är fortfarande kvar i Sverige

Mohaned

Mohaned, en miljonkostnad för svenska skattebetalare.

ASYLKOSTNADSKARUSELLEN Som så många andra migranter kom Mohaned till Sverige utan egentliga flyktingskäl men lockad av vårt lands bidrags- och välfärdssystem som i hemlandet Sudan framstår som paradiset på jorden. Inte ens det svenska Migrationsverket med sina oerhört generösa tillämpningar av flyktingkonventioner och än mer generösa nationella tilläggslagar på området kunde finna något skäl till att bevilja Mohaned asyl. Följaktligen skulle Mohaned avvisas. Fyra misslyckade försök och en miljon skattekronor för chartrade flygplan senare är Mohaned fortfarande kvar i Sverige.

Orsakerna till att avvisningarna misslyckats är flera men att Mohaned själv varit samarbetsovillig och ställt till med bråk är en avgörande sådan. Bristfällig handläggning från svenska myndigheter och Sudans ovilja att ta emot Mohaned är andra orsaker. Fallet är heller inte unikt. Tvärtom är det mycket vanligt att privatplan chartras för dyra skattepengar och att upprepade avvisningsförsök misslyckas. Notan för Mohaned är visserligen en av de högsta men flera hundratusentals kronor för ett enskilt avvisningsfall är inte ovanligt och i många fall kan då inte ens avvisningen verkställas.

Den rödgröna regeringen aviserade nyligen att ungefär hälften, cirka 80.000, av de migranter som sökte asyl i Sverige under rekordåret 2015 är personer som missbrukat asylsystemet och ska avvisas. I värsta fall kan detta extrapolerat utifrån fallet Mohaned komma att kosta de svenska skattebetalarna hisnande 80 miljarder kronor. Och då finns dessutom alltså inga garantier för att avvisningarna verkligen kan verkställas.

Samtidigt i Sverige idag får åldriga svenskar bullen till kaffet indragen, får inte komma upp ur sängen och ut i friska luften, om de överhuvudtaget får plats på något av landets få återstående äldreboenden, varav en tredjedel lagts ned och omvandlats till asylboenden. Och det är bara ett exempel av många på hur den ena välfärdstjänsten efter den andra för skattebetalande svenskar gjorts till föremål för besparingar och nedskärningar. Och detta trots att svenskarna är ett av världens hårdast beskattade folk.

En miljon kronor i skattepengar för att i lyxklass ledsaga en enda asylmissbrukare tillbaka till sitt hemland betalar däremot ansvariga politiker och höga statliga tjänstemän utan att protestera, utan att skämmas och utan att behöva stå till svars inför skattebetalarna för den förskingring och stöld det de facto är fråga om. Hans Lagerlöf, som är utrikestransportchef på Kriminalvårdens nationella transportenhet och en av de ansvariga för denna miljonrullning, säger i en intervju till media att “det är inte så att vi inte har respekt för kostnader eller så“. Vad som är bristande respekt för skattebetalarnas pengar om inte detta, är en fråga som varken ställs eller besvaras under intervjun.

Mohaned har nu dessutom belönats för sin obstruktion mot de verkställanden av avvisningen som medfört miljonkostnaden för de svenska skattebetalarna. Belöningen består i att han hädanefter slipper sitta förvarstagen och har släppts ut och kan vistas fritt i Sverige. Han får också bidrag för sin försörjning. Och kan Mohaned krångla i ytterligare något år får han dessutom nästa belöning, då ges han rätt att söka asyl i Sverige på nytt. Eftersom han då kan åberopa en starkare anknytning till Sverige är chansen att asylansökan beviljas då större. Får han avslag kan han iscensätta samma miljonkostnadsprocedur på nytt.

Axel Andersson

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson