Annonsera på Avpixlat

“Muslimska världen präglas av intellektuell stagnation”

Ali Ahmad Said Asbar, mera känd under pseudonymen Adonis, anses av många vara världens främste nu levande arabiskspråkige poet. Han är skarpt kritisk mot den religiösa dogmatism som präglar den muslimska världen. Foto: Mariusz Kubik.

Ali Ahmad Said Asbar, mera känd under pseudonymen Adonis, anses av många vara världens främste nu levande arabiskspråkige poet. Han är skarpt kritisk mot den religiösa dogmatism som präglar den muslimska världen. Foto: Mariusz Kubik.

INTERNATIONELL ISLAMDEBATT Den syriske poeten Ali Ahmad Said Asbar, mest känd under sin pseudonym Adonis, riktar i en aktuell intervju skarp kritik mot hela den muslimska världen, som enligt hans åsikt präglas av intellektuell stagnation och religiös dogmatism. “Araberna kommer att leva vidare, men de kommer inte att bidra till att göra världen bättre“, säger den Nobelpristippade författaren bland annat.

Den nu 87-årige syriske poeten Adonis, som sedan många år tillbaks lever i exil i Paris, har länge betraktats som en av den arabiskspråkiga världens främsta kulturpersonligheter. Han är en av de författare som vid åtskilliga tillfällen tippats få Nobelpriset i litteratur. När han nyligen var i Tyskland för att ta emot det prestigefyllda Erich Maria Remarque-priset intervjuades han av tyska Die Welt.

I intervjun för Die Welt gav Adonis uttryck för djup pessimism vad gäller den muslimska världens möjligheter att utvecklas mot fred, demokrati och ökad respekt för mänskliga rättigheter. Grundproblemet, menade den åldrande poeten, är islam. Religionen kan, enligt Adonis, inte moderniseras eller reformeras, eftersom den då skulle förlora sin mening. Följaktligen, menade han, kommer islam inte att förändras.

Adonis sade (i översättning):

– Om man inte kan hålla isär religionen och staten går det inte att ha någon demokrati, och i synnerhet inte jämställdhet mellan könen. Alltså kommer vi att behålla ett teokratiskt system. Så kommer det att sluta.

Adonis har tidigare hävdat att det arabiska samhället är “sjukt”. När han i intervjun för Die Welt ombads diagnosticera denna “sjukdom” förklarade han att islam är ett totalitärt system, som gör anspråk på att kontrollera alla aspekter av en människas liv in i minsta detalj. Han sade bland annat (i översättning):

– Religionen styr allt; hur man förflyttar sig, hur man går på toaletten, vem man ska älska…

Det totalitära religiösa systemet leder, som många västerländska debattörer också konstaterat, till stagnation på flera nivåer; intellektuellt, kulturellt, socialt och ekonomiskt. I den aktuella intervjun uttryckte Adonis denna tankegång i mycket skarpa ordalag. Han sade (i översättning):

– Araberna har inte längre någon kreativ kraft. Islam bidrar inte till intellektuellt liv och uppmuntrar inte till diskussion. Det saknas tänkande inom islam. Islam genererar inget tänkande, ingen konst, ingen vetenskap, inga visioner som kan förändra världen. Man är fast i upprepningar, som utgör tecken på att den arabiska kulturen nått vägs ände. Araberna kommer att leva vidare, men de kommer inte att bidra till att göra världen bättre.

Adonis kraftfulla kritik av islam och muslimsk/arabisk kultur överensstämmer förstås mycket väl med många av de analyser som gjorts av europeiska och nordamerikanska islamkritiker. Den förtjänar dock att lyftas fram, eftersom det tenderar att uppfattas som mera trovärdigt när kritiken kommer från någon som är arabisktalande och själv vuxit upp som muslim. Dessutom kan Adonis, i kraft av sin etnicitet, knappast anklagas för att vara “rasist” när han kritiserar islam och arabvärldens stagnation.

Här, i det ståtliga rådhuset i tyska Osnabrück, emottog den syriske poeten Adonis på fredagen det prestigefyllda Erich Maria Remarque-priset. Foto: Sonnenblume.

Här, i det ståtliga rådhuset i tyska Osnabrück, emottog den syriske poeten Adonis på fredagen det prestigefyllda Erich Maria Remarque-priset. Foto: Sonnenblume.

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson