Annonsera på Avpixlat

Fullsatt möte om asylboende i Huddinge

Foto: Jan Sjunnesson.

Foto: Jan Sjunnesson.

ENSAMKOMMANDEHETSEN I Huddinge söder om Stockholm pågår sedan årsskiftet inflyttning av asylsökande ungdomar in i kommunens vackraste boenden vid sjön Drevviken, avsedda för äldre men nu ombyggda rum för upp till 48 ungdomar.

Vid ett ganska stormigt informationsmöte på onsdagskvällen vid Stortorps äldreboende i kommundelen Trångsund fick inte alla intresserade plats utan salen blev snabbt fullsatt med lång kö utanför. Kommunen hade bara kallat de som bodde inom 300 meters radie. Övriga motades bort bestämt av vakter och poliser, uppbackade med flera piketbussar om oordning skulle uppstå liksom man befarade i Haninge kommun söderöver för några veckor sedan där vi fanns på plats.

För att få komma in på informationsmötet räckte det inte med att bo inom 300 meters radie utan man skulle också bli personligen kallad av kommunen via lapp i brevlådan. Taktiken från Huddinge kommun verkade även där vara inspirerat av mötet i Haninge genom att inte bara stänga ute kommuninvånare med adresser längre bort än 300 meter, utan även alla andra nyfikna och engagerade medborgare oavsett kommuntillhörighet, vilket upprört vissa medier.

– Vi har vårt garage mittemot det här boendet, berättar ett medelålders par. Vi bor strax intill och såg att det skulle vara ett informationsmöte men nu släpps vi inte in.

Foto: Jan Sjunnesson.

Foto: Jan Sjunnesson.

Ett hundratal besvikna personer fick vänta förgäves utanför i ett par minusgrader under de två timmar som mötet pågick. Ingen släpptes in för att värma sig i den foajé som fanns innanför dörrarna till äldreboendet. Poliserna vaktade noga med kommunens representanter som prickade av folk som föranmält sig.

– De kunde väl ha ordnat en större sal om de nu fattat att vi är många fler som vill komma in och lyssna, sa en kvinna upprört.

På mötet redogjorde några kvinnliga kommunchefer inom socialtjänst med flera förvaltningar för hur de tänkt ta emot ungdomarna. Eftersom Migrationsverket placerat dem där med lagtvång finns egentligen inte möjligheten att säga nej, menade de och svor sig fria. De sju ungdomar som idag bor där har fått stöd och hjälp av socialtjänsten, vilket enligt vad som framkom på mötet inte påverkat arbetsbelastningen vid socialförvaltningen.

Foto: Jan Sjunnesson.

Foto: Jan Sjunnesson.

Detta motsägs dock av vad ansvariga vid Huddinge kommun själva skriver:

Situationen i Huddinge är fortsatt mycket ansträngd. Det är framför allt våra verksamheter som ansvarar för att ta emot barn och ungdomar som är hårt belastade.

Vilka prioriteringar som måste göras när ytterligare 40 ungdomar kan flytta in och kräva resurser av socialtjänsten diskuterades inte på mötet, utan det sades kunna ordnas inom befintliga ramar.

Vid mötet deltog också poliser som vid några tillfällen ingrep mot en person som ställde frågor till ansvariga utan att ha fått ordet. Istället för att reda upp mötesordningen på sedvanligt demokratiskt sätt blev han föremål för polisiär åtgärd, dock inte utburen men närapå.

Foto: Jan Sjunnesson.

Foto: Jan Sjunnesson.

Polisen svarade också på frågor från oroliga föräldrar och grannar som ville veta hur kriminalitet och säkerhet påverkas av de nyinflyttade ungdomarna. Någon ökning av anmälda brott hade inte märkts, men kommunen uppmanar i sitt häfte med frågor och svar om asylboendet att vuxna patrullerar dag-, kvälls- och nattetid.

Eftersom mötet blev så välbesökt överväger kommunen att anordna ytterligare ett informationsmöte om detta asylboende.

Några kilometer bort mellan en kyrka och ett fängelse planeras ytterligare ett asylboende, men det har ännu inte startat och något möte har inte aviserats.

Jan Sjunnesson

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson