Annonsera på Avpixlat

Nattvandrarna i Kalmar skapar trygghet

Foto: Roger Sahlström.

Foto: Roger Sahlström.

NÄR SAMHÄLLET SVIKER Efter trakasserierna som skedde runt omkring i Europa och bland annat Kalmar i Sverige under nyårsnatten kände några män att det fick vara nog. Nu nattvandrar de på helgerna i centrala Kalmar. Medierna har hängt ut dem som högerextremister och rasister. Avpixlat följde med nattvandrarna ut på stan.

Det är en väldigt lugn lördagskväll i Kalmar. Mer än 20 stycken nattvandrare, alla män i olika åldrar, möts upp på en hemlig plats utanför city. De kommer från olika sorters samhällsskikt och yrken som alla reagerat över de trakasserier som kvinnor utsätts för på stan under helgerna. Många i gruppen är kritiska till media överlag och har intressanta frågeställningar kring invandringspolitiken.

Ansvariga berättar klart och tydligt om vilka regler som gäller för nattvandrarna.

– Inget våld, inget tjafs. Uppför er, vi är inte här för att bråka med någon. Vi ska skapa trygghet, inte oro, säger en av de ansvariga.

Initiativtagaren till nattvandrarna delar upp männen i tre grupper som alla får instruktioner om vilka gator de ska övervaka. Avpixlat följer med den grupp där en av initiativtagarna är med.

Foto: Roger Sahlström.

Foto: Roger Sahlström.

Sakta börjar gruppen röra sig genom ett fruset Kalmar. Det är fullt ös på nattklubbarna men få människor som rör sig ute på stan. En man sitter och spelar dragspel och hoppas på att få några kronor. De få som rör sig ute på stan passerar mannen. Det är inte många kronor som hittar ner i hans kopp.

Utanför Baronens parkering upptäcker nattvandrarna en väldigt berusad ung kvinna som står och vinglar på parkeringen. En silverfärgad BMW cirkulerar på parkeringen. Det sitter tre män i bilen som spanar in kvinnan.

– Den där bilen har vi sett flera gånger tidigare. Den stannar ofta och pratar med unga berusade tjejer. Bilen är skriven på en äldre svensk man men körs av en man med utländsk härkomst, berättar en av nattvandrarna.

Föraren till bilen försöker få kontakt med kvinnan som verkar måttligt intresserad av männen i bilen.  Nattvandrarna står på avstånd och tittar på. Kvinnan pratar i mobiltelefon med någon och blir gång på gång störd av chauffören som försöker få hennes uppmärksamhet. Till slut börjar nattvandrarna att gå mot bilen för att visa att de har koll å¨vad som pågår. Den silverfärgade BMW:n lämnar snabbt platsen när de upptäcker nattvandrarna.

På stan ser Avpixlats utsände mindre samlingar med utomnordiska män. De står i grupper om tre till fyra stycken som hänger i gatukorsningarna. Flera gånger när nattvandrarna passerar förbi, hörs hur de gör pussljud till kvinnor. En av männen som försöker få uppmärksamhet från en kvinna blir arg när han inte lyckas och kastar ur sig ”sharmota”, som betyder hora på arabiska.

Avpixlats utsände stannar och frågar mannen varför han precis kallade kvinnan för hora. Mannen ger ett ”fuck you-finger” till svar och går snabbt därifrån. Vår utsände ser senare mannen då han försöker följa med en kvinna i en taxi. När han ser oss försvinner han omedelbart från platsen.

Foto: Roger Sahlström.

Foto: Roger Sahlström.

Nattvandrarna hittar en ung berusad man som ligger och sover utanför fängelset. De frågar hur han mår och om han behöver hjälp. Mannen är till en början aggressiv. Nattvandrarna uppmärksammar den unge mannen på att de kommer att ringa polisen om han ligger kvar. Mannen reser sig då upp och vinglar iväg.

– Det är inte helt ovanligt att vi hittar berusade människor som däckat på stan, berättar en av killarna. För några veckor sedan när det var minusgrader ute hittade vi en kille som sov mitt på gatan. Hade vi inte hittat honom hade det nog kunnat sluta illa för honom. Det var rejält kallt ute den kvällen.

Tre polisbilar rör sig på stan. Flera gånger rullar de sakta fram mot nattvandrarna. Poliserna tittar intensivt på gänget.

– Tänk om polisen kunde punktmarkera andra, vilken skillnad de hade gjort då. Det är lite löjligt att de ser oss som ett problem. Förra veckan stannade de oss och bad oss alla om legitimation. De sa något om polislagen och menade att det var polisens uppgift att ingripa. Ingripa mot vad? Vi har inte gjort mer än att gå på gatorna, säger en av killarna.

En trebarnsfar som nattvandrar berättar vidare:

– Mina döttrar är viktigast för mig, inte vad lokala journalister och politiker tycker om mig. Hur dom kan välja att motarbeta att oroliga föräldrar går ut på stan är helt sanslöst och hjärtlöst.

Avpixlats utsände observerar att polisen verkar mer intresserad av nattvandrarna än saker som faktiskt sker på stan. Utanför en av restaurangerna sitter tre tjejer i 20-årsåldern som är rejält berusade. En av dem sitter och halvsover mot en vägg. Polisen rullar bara förbi dem. Utanför Krögers bråkar ett par högljutt, även här rullar polisen bara förbi. Senare på kvällen sitter det en man och sover vid ett gatukök. Två polisbilar åker förbi utan att reagera. Istället blänger polisen på nattvandrarna.

Foto: Roger Sahlström.

Foto: Roger Sahlström.

Barometern har skrivit om gruppen och har kallat männens initiativ för ett högerextremt medborgargarde. De män som är med känner inte alls igen sig i Barometerns beskrivning.

”Erik”, en av initiativtagarna, berättar:

– De flesta av oss är föräldrar och har barn som utsattes på Larmtorget under nyårsnatten. Vi är engagerade och oroliga vanliga föräldrar. Vad vi röstar på eller har för sympatier är inte viktigt. Höger eller vänster är irrelevant, det är människors säkerhet det handlar om.

Ser ni er själva som ett medborgargarde?

– Absolut inte.

Ryktena om att ni är högerextrema?

– Vi är alla från olika delar av samhället. Hur folk röstar eller vilka sympatier de har är inte vår sak att hålla reda på. Vi arbetar inte som Expo eller mainstreammedia, där man stämplar människor. Så länge man följer de regler vi satt upp. Det handlar om att skapa en trygghet för människor. Medierna överdriver detta för att skrämmas. Jag förstår inte varför, det handlar ju om människors trygghet. Journalisterna kanske skulle ställa sig frågan varför många känner sig otrygga i Kalmar istället för att kasta epitet.

En journalist på Barometern menar att det sprids rasism i er Facebookgrupp.

– Desperat och oärligt. Vi raderar alla kommentarer som är rasistiska. Vi har hårda regler för FB-sidan och för att gå med i nattvandrargruppen. Är du rasist eller uttrycker direkt hat mot en grupp, så får du inte gå med oss på stan.
 

Sviken av polisen

Elisa är en av de tjejer som drabbades på nyårsnatten. Hon mår i dag väldig dåligt och går gärna inte ut på kvällarna. Hon berättar för Avpixlat att hon känner sig sviken av polisen och många av de som debatterat händelsen.

– Många som uttalat sig var ju inte ens här. Det känns som om många vill lägga skulden på oss tjejer, att vi får skylla oss själva.

Har ni som utsattes fått hjälp eller stöd?

– Jag vet inte hur det är för de andra. Men jag har inte fått erbjudande om stöd eller samtal.

Vad tycker du om den grupp som nu nattvandrar?

– Jag tycker inte något alls. Att de finns säger väl något om att Kalmar har ett problem. De vill göra något åt det. Alla andra pratar bara.

Natten fortsätter utan några allvarliga incidenter. Innan gruppen skils åt markerar polisen sin närvaro genom att sakta rulla framför nattvandrarna några gånger. En sur polis blänger på dem och Avpixlats utsände.

Polisen rapporterar att helgen i Kalmar var lugn.

Roger Sahlström

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson