Annonsera på Avpixlat

Sverigecertifierad äldreomsorg

kronikor_jan_sjunnesson_byline_banner2

KRÖNIKA Våra äldre vill kunna bli förstådda på svenska och kunna förstå vad personalen säger. De vill också att personalen ska känna till och uppskatta svenska traditioner och svensk kultur. Detta är emellertid inget som prioriteras i svensk äldreomsorg men det kan komma att ändra sig.

Om anhöriga och de äldre fick tillgång till ett mätinstrument där man kunde visa med svenska flaggor personalens svenskkunskaper, kunskaper om och attityder till svenska traditioner och svensk kultur, kunde de lätt prioritera de boenden och den hemtjänsten med flest blågula flaggor, säg 5/5. Botten kan vara en överkryssad flagga.

Någon med kunskap om äldreomsorg och hemtjänst borde starta ett certifieringsföretag som liksom genus- och HBTQ certifieringsföretagen mäter vad som erbjuds de gamla utifrån dessa Sverigevänliga kriterier. Att man minns sämre på äldre dar innebär att man vill bli lätt förstådd på sitt språk, något som godtas för arabisk-, finsk- och persisktalande äldre, så varför inte för de infödda svenskarna?

Ja, i Sverige är det ett problem att vi inte har tillräckligt med äldreboende på andra språk än svenska (se här och här). Må så vara men vi har massor med äldre som vårdas av anställda som talar dålig svenska och kanske även ogillar svenska traditioner. Eller så är dessa dåliga äldreboenden få, men jag har tyvärr hört om alltför många så att denna idé kom upp. Ingen vet, men för att ta reda på det bör så många åldringshem och hemtjänstföretag som möjligt testas.

Ett Sverige där de äldre får tala svenska obehindrat till anställda som talar oklanderlig svenska är möjligt. Personalen kan vara född här eller utomlands, det spelar ingen roll. Huvudsaken är att de ska tala lättbegripligt så att man kan känna sig trygg med att lämna sin mor eller farfar i deras händer.

Den som vill starta ett certifieringsföretag med denna inriktning får stå ut med anklagelser om rasism etc. men det gäller att kunna alla lagar och regler innan man sätter igång. Är du student i företagsekonomi, personaladministration, omvårdnadskunskap eller juridik har du härmed ett uppslag som kan resultera i en uppsats under 2016.

Under tiden undersöker du och några kamrater marknaden och 2017 kan ni realisera ett välbehövligt mätinstrument för en Sverigecertifierad äldreomsorg. De som bojkottar att bli certifierade lägger man upp på nätet på en särskilt svart lista med alla citat från svarsmejl om de motiverar varför de inte vill låta sin personal ta svensktest.

Naturligtvis behöver du inte vara student utan kanske vårdpersonal eller i hemtjänsten som inser att det finns ett behov av att dela upp flaggor så att anhöriga och de äldre lätt kan orientera sig. Glöm inte att kvalitetssäkra mätinstrumentet och att göra återkommande kontroller.

Lycka till

Jan Sjunnesson

Fler krönikor av Jan Sjunnesson hittar du HÄR.

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson