Annonsera på Avpixlat

Protest mot boende för “ensamkommande” vid skola

Aulan var fullsatt med oroliga och arga Vendelsömalmsbor när det skulle informeras om nytt boende för "ensamkommande".

Aulan var fullsatt med oroliga och arga Vendelsömalmsbor när det skulle informeras om nytt boende för “ensamkommande”. Foto: Roger Sahlström.

FOLKLIG PROTEST På grundskolan Vendelsömalmsskolan i Haninge kommun söder om Stockholm har kommunledningen beslutat placera ett 30-tal s.k. ensamkommande flyktingbarn i en barackliknande paviljong som ska uppföras för ändamålet på själva skolområdet. Men föräldrar, grannar och boende i Vendelsö är mycket upprörda.

På torsdagen 4 februari mötte ansvariga de ilskna kommuninvånarna. Lokalen var fullsatt redan 30 minuter före utsatt tid. Ett 50-tal ytterligare personer tog sig därefter in i den redan fullsatta lokalen, vilket ledde till att polis tillkallades. Åtta poliser i två piketbussar bevakade in- och utgångar. Runt 150-200 personer stod utanför och det rådde en bitvis upprörd stämning. Flera som inte fick plats krävde att politikerna skulle komma ut.

Vendel 2

– Skrik inte. Respektera olika åsikter, försökte kommunens informationschef Margaretha Picano lugna de inne i salen som avbröt när kommunens olika chefer försökte berätta om vad de planerat.

– Vi har redan beslutat att en paviljong ska byggas, sa Petri Salonen, ordförande (C) i socialnämnden. Det gjorde vi i måndags.

Buropen haglade och kommunledningen lyckades inte ta tillbaka initiativet i diskussionen efter dessa inledande minuter. Uppretade föräldrar hotade med att ta sina barn från skolan, och hårda ord riktades mot de politiker som beslutat om det s.k. HVB-boendet och mot de utländska ungdomarna om något skulle ske mot barnen i Vendelsö.

– Jag har tre döttrar, sa en arg pappa. Om något händer dem så kommer jag inte sitta still. Ni har blod på era händer.

– Jag kommer riva ned på kvällen vad ni bygger upp på dagen, sa en annan man.


“Ni har blod på era händer”, menade en av de arga Vendelsömalmsbor som kommit till informationsmötet.

Mycket kritik riktades mot att Haninge kommun inte informerat tillräckligt. Information hade gått ut till de föräldrar med barn i skolan och vissa berörda grannar men inte offentligt. Tack vare ett privat initiativ med utdelning av 600 lappar i brevlådorna till boende i trakten, oavsett om de hade barn i skolan eller inte, spreds planen om boendet och om detta informationsmöte.

Mötet fick delas upp i två omgångar för att alla skulle få plats, men det betydde också att ett längre möte ersattes av två kortare med mindre tid till frågor i varje. Intresset var stort, liksom vreden över att kommunen planerat ett vad många ansåg riskfyllt boende så nära en grundskola, där även särskolebarn och autistiska barn finns.

– Ni har inte gjort en konsekvensanalys. Det ser ni väl själva. Se er omkring, här är konsekvensanalysen, sa en upprörd man och pekade över de hundratals arga besökarna.

Foto: Roger Sahlström.

Foto: Roger Sahlström.

En anledning till att asylboendet för ungdomar ska byggas tillfälligt under två år på Vendelsömalmsskolans område är att det finns avlopp och elektricitet nära, något som fick många att bli än mer ilskna.

– Hur kan ni bygga här på skolan bara för att det går snabbt? Ni kan inte garantera säkerhet för våra barn överhuvudtaget.

– Bygg vid kommunhuset, ropade flera i publiken.

En mamma till två döttrar pekade på vad som kan komma att ske på sommaren när hennes flickor vill klä sig mer friare och mer lättklätt. Om då 30 pojkar med andra värderingar än vad flickorna är vana vid glor på dem och kanske tafsar eller antastar dem bara för att pojkarna ser bar hud som en signal till invit, vilket smaklöst och oansvarigt handlande leder inte kommunens beslut till då?

– De är inte 15-17 år heller utan 25-åriga herrar förresten, sa hon och fräste till mot kommunledningen som försvarade sig med att de inte kunde ifrågasätta Migrationsverkets åldersbedömningar.

– Förstår ni vad ni gör med den här skolan som är en knutpunkt dit alla barn går för att leka och träffas? sa en arg pappa.  Ni förstör vad Vendelsömalmsskolan är, en trygg plats för våra barn, även efter skolan och på kvällarna. Nu kommer ingen låta sina barn gå dit.


En oroad förälder räknade upp allt vad ett asylboende för s.k. ensamkommande kan föra med sig.

Mot slutet av det första mötet började kommunledningen tveka och tala om att kanske ändra sitt beslut.

– Vi är naturligtvis inte främmande för att ompröva beslutet, erkände Göran Svensson, stadsbyggnadsnämndens ordförande (S). Han sade även att han var överraskad över motståndet från kommuninvånarna.

En socialchef sa att det vore olustigt att placera ensamkommande där de inte var välkomna, vilket tydde på att hon brydde sig mer om dem än om kommuninvånarnas väl och ve.

En förälder berättade inför den skeptiska publiken att hon egentligen inte hade något emot att Haninge kommun skulle ta emot ensamkommande ungdomar, men att det måste gå rätt till:

– Kommunledningen har inte genomfört den här saken bra. Bara det här överfulla mötet nu ikväll visade att de inte hade trott att så många skulle komma. Sen kortade de ned mötet. De ger inga konkreta svar och ljuger.

Polis tillkallades när en grupp av de hundratals personer som kommit men inte fick plats i den alltför lilla lokalen trängde sig in ändå. Foto: Roger Sahlström.

Polis tillkallades när en grupp av de hundratals personer som kommit men inte fick plats i den alltför lilla lokalen trängde sig in ändå. Foto: Roger Sahlström.

Haninge kommun genomför en ny informationskväll den 9:e februari då intresset för frågan är så pass stor och att alla intresserade inte fick plats och komma in.

Jan Sjunnesson

Roger Sahlström

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson