Annonsera på Avpixlat

Göteborgs Stadsbiblioteks censur kritiseras av JO

Faksimil från SVT.

Faksimil från SVT.

JO-KRITIK SVT:s Kulturnyheterna uppger att Justitieombudmannen (JO) beslutat att ledningen för Göteborgs Stadsbibliotek och dess styrelse, stadens kulturnämnd, begått misstag då de hösten 2014 vägrade att hyra ut en föreläsningssal till föreningen Cui Bono och föreläsaren professor emeritus Karl Olov Arnstberg.

JO skriver i sitt utlåtande att kulturnämnden i Göteborgs stad, som svarar för bibliotekets verksamhet, får kritik för att ‘biblioteket genom sitt sätt att hantera ärendet inte levt upp till regeringsformens krav på objektivitet’.

Arnstberg skulle ha talat om sina och Gunnar Sandelins böcker Invandring och mörkläggning, del 1 och 2, men efter att vänstermedia publicerat debattinlägg och ledande personer, däribland anställda vid Göteborgs universitet, agerat offentligt,  så vågade inte bibliotekschefen Christina Persson låta Arnstberg tala. Hon befarade (alternativt använde som förevändning) att bråk skulle kunna uppstå och hänvisade till polisen som dock inte hade några problem att avstyra eventuell oordning. Se mer på Arnstberg och Sandelins blogg.

Göteborgs Stadsbibliotek tar i dagsläget inte emot några bokningar för föredragshållare som till exempel Avpixlat- medarbetaren Jan Sjunnesson, som även han förvägrats tala där hösten 2015 med hänvisning till det pågående ärendet angående Arnstberg hos JO, se Avpixlat och Sjunnesson blogg.

Socialdemokraten  Mariya Voyvodova (S), ordförande i Göteborgs kulturnämnd, vill nu  skapa tydligare riktlinjer när de hyr ut lokaler till föreningar, så därför kan tills så har skett inte någon förfrågan behandlas. På bibliotekets hemsida skriver man:

I avvaktan på Göteborgs stads gemensamma policy för uthyrning av lokaler tar vi inte emot några intresseanmälningar.

Frågan är nu om Stadsbibliotekets nya “tydligare riktlinjer” utarbetas med intentionen att formalisera odemokratiska mötes- och yttrandefrihetsinskränkningar och se till att personer som Arnstberg och Sjunnesson inte ska kunna tala, eller om den nya bibliotekspolicyn tvärtom innebär att nyss nämnda friheter stärks så att författare av alla åsiktsschatteringar tillåts hyra offentliga lokaler och tala fritt om sina böcker?

Intressant nog så lånar biblioteket ut Sjunnessons böcker, Framtidsmannen och Sverige 2020, vilka han skulle ha talat om hösten 2015.  Även Arnstberg och Sandelins böcker Invandring och mörkläggning finns i hyllorna i Göteborg, men ingen av de tre författarna kan alltså i nuläget tala om sina egna böcker på detta allmänt ägda bibliotek.

Även i Uppsala uppstod kontroverser innan jul kring Jan Sjunnesson föredrag om sina böcker, men då var det den förment liberala lokaltidningen UNT som protesterade mot att Uppsala Stadsbibliotek låtit Sjunnesson tala, se Avpixlat 1, 2 och Sjunnessons blogg.

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson