Annonsera på Avpixlat

Flera myndigheter flyttar ut från Botkyrka – mångkulturen blev för mycket

Hallunda 84884 - foro Jonas Bergsten, Wikimedia Commons

MYNDIGHETSFLYKT Hallunda i Botkyrka är en av Stockholms invandrartätaste miljonprogramsförorter och därmed också en av regionens mest socialt problemtyngda bostadsområden. Nu har personalen på såväl Försäkringskassan som Skatteverket och Pensionsmyndigheten fått nog och flyttar sina lokalkontor.

Precis som i det uppmärksammade fallet när Diskrimineringsombudsmannen, DO, vägrade öppna kontor i invandrartäta och illa beryktade Rinkeby på andra sidan Stockholm handlar det här om faktorer som är direkt avhängiga områdets låga status. Svenska myndighetstjänstemän vill, bakom en politiskt korrekt fasad framtagen för dyra skattepengar av någon reklambyrå, inte vare sig bo eller arbeta i de områden som utgör det “nya mångkulturella Sverige”. Utåt åberopar man lätt genomskådade svepskäl som att lokalerna inte är ändamålsenliga eller tillräckligt stora.

Belastningen har varit hård på de tre myndighetskontoren, det gäller i synnerhet Försäkringskassan som stora delar av den asylinvandrade befolkningen i området är klient hos. Kontoret har runt 1650 besök varje vecka av bidragsberoende personer. En mycket stor andel – uppemot två tredjedelar av klienterna – kan dessutom inte prata svenska, även bland dem som bott länge i området, vilket gör varje besök och handläggning svår och tidsödande.

Utöver den enorma arbetsbelastningen känner de som arbetar på de tre myndighetskontoren också en stor och ökande otrygghet. Det uppstår ständigt vad Försäkringskassans områdeschef Per Aronsson kallar “incidenter till följd av irritation” bland klienterna. På klarspråk betyder det hot, våld och skadegörelse. “Vi kan inte vara kvar där”, slår Aronsson fast.

Ebba Östlin (S), som är kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, tycker att det är ett “svek” att kontoren nu flyttar ut från området. Hon förnekar dock inte i sak den belastning och otrygghet som är myndighetstjänstemännens arbetsvardag. Hon lägger dessutom själv till att människorna som bor i området till stor del kommer från lågutvecklade länder och inte klarar av att hantera datorer, digitala tjänster och webbtjänster och därför har ett större behov än svenskar av att få en personlig service på ett kontor.

Flyttlasset är tänkt att gå i februari eller mars men Ebba Östlin säger att hon kommer att göra vad som står i hennes makt för att stoppa flytten så att kontoren blir kvar i Hallunda. Om det kommer att lyckas är oklart men skulle man från politiskt håll tvinga kvar servicekontoren i området blir det sannolikt något av ur askan i elden för de ansvariga eftersom man då troligen kommer att ställas inför problemet att många i stället säger upp sig och att det blir svårt att rekrytera ny personal med erforderlig kompetens som vill arbeta i området med allt vad det innebär.

Axel Andersson

 

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson