Annonsera på Avpixlat

Tierps kommun bad polisen ta fram falsk brottsstatistik för att skönmåla asylboenden

Foto: Avpixlat.

Foto: Avpixlat.

MÖRKLÄGGNING + Avpixlat kan idag avslöja hur kommunledningen i Tierp inför ett informationsmöte bett polisen ta fram falsk brottsstatistik i syfte att göra invånarna i kommunen mer positiva till etablering av ytterligare asylboenden för s.k. ensamkommande flyktingbarn.

I veckan hölls ett informationsmöte i norduppländska orten Skärplinge i Tierps kommun.  Anledningen var att kommunen vill starta ett boende för ensamkommande ungdomar där. Kommunen skrev på sin hemsida innan mötet:

Kommunens erfarenheter av att ta emot ensamkommande barn och ungdomar är mycket goda. Vi har inte haft några problem, de trivs och fungerar bra i boendena och i skolorna, och mottagandet har skapat många arbetstillfällen och tillfört kommunen mycket.

Men en anonym källa vid utryckningspolisen i Uppsala län håller inte med kommunen och skrev till Axpixlats Jan Sjunnesson före mötet. I brevet berättar han att han fått höra att Tierps kommun avser hålla ett informationsmöte i Skärplinge och att orsaken till mötet är att kommunen hastigt och lustigt beslutat bygga ett nytt asylboende på orten, denna gång för så kallade ensamkommande flyktingbarn.

Polismannen förtäljer också att kommunen lämnat in en propå till polisen i Tierp om att få siffror på brottsstatistik inför mötet, siffror som kommunens företrädare kan vifta med framför de oroade ortsbornas ansikten för att visa på att det inte på något sätt varit mer stök och polisingripanden kring redan befintliga asylboenden än vad det varit på andra typer av boenden i kommunen.

Problemet, enligt polismannen, är dock att det inga sådana siffror finns, och vad kommunen vill är således att polisen ska vara politikerna behjälpliga med att föra ortsborna i Skärplingen bakom ljuset. Sanningen är att det bland annat i Vendel i Tierps kommun har varit ständiga bråk och polisutryckningar sedan första dagen boendet öppnade. Polismannen berättar att det varit så mycket bråk på boendet att Migrationsverket och kommunen tvingats anställa väktare med enda asylboendet som deras enda bevakningsobjekt på heltid.

Samma kommun vill alltså stå inför oroliga Skärplingebor och ljuga och säga att de inte har någon dålig erfarenhet av flyktingboenden. Detta trots att Vendel ligger bara 2-3 mil ifrån Skärplinge och man på kommunen är väl medveten om problemen i Vendel, skriver polismannen kritiskt och upprört.

Vid mötet så togs denna anonyma kritik av kommunens påtryckningar av polisen upp av en vaken kommuninvånare. Ansvariga sade sig inte känna till vad som skett i Vendel och att det var något som Migrationsverket och polisen hade ansvar för, inte kommunen.

Foto: Avpixlat.

Foto: Avpixlat.

Likadant svarade Kenneth Gunnarsson, Miljöpartistiskt ordförande i utskottet Barn och Unga, Tierps kommun, när Avpixlat talade med honom efter mötet. Han vidhöll att vad som eventuellt skett vid Migrationsverkets förläggning i Vendel inte hade något att göra med det kommunala boendet för unga i Skärplinge. Några påtryckningar från kommunens sida vidkändes han inte heller.

Lokaltidningen UNT valde också att gå på kommunens linje och beskrev de skeptiska på mötet som varande ” klart uttalade främlingsfientliga”. ”Vid mötet ställdes grannars oro för störningar och ökad kriminalitet, samt i flera fall en klart uttalad främlingsfientlighet mot den samlade kommunledningens försök att förklara förutsättningarna”. Arbetarbladet i Gävle filmade mötet.

Tierp kommuns företrädare har rätt i att det aktuella boendet för s.k. ensamkommande s.k. barn inte i teorin är samma sak som det asylboende för vuxna som redan finns i kommunens sydliga del i Älby Herrgård i Vendel. Men i realiteten så vet alla att många av de s.k. barnen knappast är barn eftersom många ljuger om sin ålder. Därför är det relevant att veta om bråk uppstått på det existerande vuxenboendet för att kunna ta ställning till planerade ungdomsboendet.

Hur är det då med utryckningar till asylförläggningen till vuxenboendet i Vendel? Uppsalapolisens pressansvarige var inte anträffbar vid denna upplagas pressläggning. Men ni som vet mer om utryckningar till Älby Herrgård får gärna höra av sig till undertecknad.

Fortsättning följer eventuellt (under förutsättning att polisen röjer uppgifter om utryckningar vid asylboendet i Vendel trots kod 291.)

Uppdatering:

En bybo som bor nära asylboendet uppger till Avpixlat att det varit bråk där från dag ett. De boende lockar till sig hästar i hagen och kastar sten mot dem.

Jan Sjunnesson sjunnesson.jan@gmail.com

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson