Annonsera på Avpixlat

Rån mot handikappad kvinna med rullator klarades upp tack vare ocensurerat signalement

rollator rullator

PERSONRÅN I onsdags rånades en handikappad kvinna med rullator på sin handväska. Tack vare att polisen och media gick ut med ett ocensurerat signalement på gärningsmannen kunde denne efter tips från allmänheten gripas.

Det var vid lunchtid på onsdagen som den handikappade och rullatorberoende kvinnan rånades på handväska på väg hem från matvarubutiken. Tillgreppet skedde på Vänortsvägen i Växjö. Gärningsmannen låtsades först vilja hjälpa kvinnan att lyfta upp rullatorn över en trottoarkant men stal i stället kvinnans väska

Polisen gick ut med en vädjan till allmänheten om vittnesuppgifter i sin jakt på gärningsmannen och uppgav ett fullständigt signalement. För ovanlighetens skull censurerades heller inte detta signalement av media, i det här fallet Smålands-Posten. Det ledde till att den sannolike gärningspersonen ett par dagar senare kunde gripas.

Det signalement som polisen och media gick ut med löd:  Man i 16-17-årsåldern, smal, cirka 190 centimeter lång och mörkhyad, vid brottstillfället iklädd ljusa jeans och mörk täckjacka med luva.

Tommy Lövgren vid Kronobergspolisen sade i en kommentar till stölden bland annat:

– Det är ett allvarligt brott. Eftersom det drabbar en utsatt handikappad person som inte har någon möjlighet att försvara sig är det särskilt fult. Eftersom brottet skedde mitt på dagen, strax efter klockan tolv, borde det finnas någon som gjort iakttagelser av den här påtagligt långa personen. Det är iakttagelser som vi i så fall är intresserade av.

Kanske var det gärningspersonens cyniska val av en utsatt person som offer och det cyniska sättet att först utge sig för att vilja hjälpa som fällde avgörandet för Smålands-Posten och gjorde att man frångick den sedvanliga policyn att filtrera bort signalementsuppgifter som vittnar om utländsk härkomst. Hursomhelst så gav beslutet resultat.

Två dagar senare, på fredagen, kunde Smålands-Posten rapportera att polisen tack vare signalementet fått sådana uppgifter från allmänheten att den sannolika gärningspersonen kunnat gripas. Mannen har initialt nekat till brottet. Henrik Jonasson vid Kronobergspolisen säger dock att man har grund för att tro att det är rätt person som gripits, bland annat på grund av fynd som gjorts vid husrannsakan i den gripnes hem.

Henrik Jonasson vill inte gå in i detalj på vad det är polisen har påträffat för gods. Däremot är han mycket tydlig med att det var tack vare att flera av varandra oberoende personer hörde av sig till polisen efter att ha läst om signalementet på gärningsmannen i Smålandsposten som gärningsmannen kunde gripas:

– De hade läst om signalementet och vi fick viss information som gjorde att misstankarna riktades mot den här 20-åringen. Vi hade även en del andra uppgifter som jag inte vill berätta närmare om.

Den nu gripne och misstänkte mannen som är 20 år gammal är tidigare känd av polisen för olika typer av våldsbrottslighet. Det framgår inte vilka påföljder han ådömts för dessa brott men uppenbart är i varje fall att han inte efter att han avförts från rättsväsendet och kriminalvården varit rehabiliterad utan snabbt återfallit i brott.

Alternativmedia, som den sajt du just nu besöker, har länge kritiserat detta fenomen men tills nyligen för döva öron. Nu förefaller dock även andra aktörer utanför den Sverigevänliga rörelsen i den offentliga debatten ha vaknat till insikt om den brist på konsekvensneutralitet som eroderat svensk nyhetsrapportering. Att medvetet utelämna fakta i nyhetsbevakningen på grund av att det skulle gynna eller missgynna ett visst politiskt parti är oförsvarligt menar man.

Långt ifrån alla redaktionsansvariga är dock beredda att lyssna på kritiken och återupprätta sitt förlorade förtroende genom att återgå till en konsekvensneutral rapportering om exempelvis brott, invandring och integration utan att snegla på vilka politiska intressen en sådan kan gynna. Somliga medier, t ex Dagens Nyheter, nekar trots överväldigande bevisning till att alls ha ägnat sig åt någon dylik censur.

Andra medier legitimerar en sådan politiserad selektiv nyhetsrapportering genom att bygga halmgubbar där man kallar Sverigedemokrater och Sverigevänner för rasister, främlingsfientliga, fascister och nazister och därmed försöker framställa sin antidemokratiska verksamhet som de godas kamp mot de onda.

Locket har dock lyfts av i den offentliga debatten, inte minst därför att alternativa medier nu vuxit sig så starka och tagit så många läsare och tittare från gammelmedia att de sistnämnda inte längre kan ignorera saken och inte heller undvika att den information de försöker dölja ändå når ut till allmänheten.

När det gäller just signalementsuppgifter i samband med vädjanden från polisen till allmänheten om tips, kan man rentav hävda att media genom att mörklägga centrala uppgifter ägnar sig åt skyddande av brottsling och försvårande av brottsutredning.

Sådant torde vara så långt från en sund pressetik man kan komma och den nu pågående debatten tillsammans med exemplet ovan påkallar att de pressetiska reglerna skrivs om så att de inte som idag kan missbrukas för en politisk agenda och för att försvåra rättsväsendets arbete med typer av brott som är på starkt uppåtgående i kölvattnet av en ansvarslös invandringspolitik.

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson