Annonsera på Avpixlat

Sakine Madon bekräftar: media mörkar för att inte gynna SD

Sakine Madon

MÖRKLÄGGNINGSMEDIA Den liberala debattören och journalisten Sakine Madon bekräftar i en krönika i Expressen att det finns fog för den kritik som från alternativmediehåll riktats mot gammelmedia beträffande mörkläggning av invandringspolitikens baksidor i syfte att inte gynna SD. Ett flertal journalister har, efter ett upprop från Madon i sociala medier, hört av sig till henne och vittnat om att detta är ett strukturellt fenomen på landets medieredaktioner. 

Efter att det framkommit att omfattande sexuella trakasserier mörklagts på grund av att begåtts av utomvästliga invandrarungdomar mot svenska tjejer och att en ärlig rapportering skulle gynna Sverigedemokraterna, bedriver framför allt utpekade medier en intensiv skadebegränsning. Dagens Nyheter matar i en panikartat strid ström ut dementerande texter på såväl nyhets- som åsiktsplats.

Man försöker flytta över hela skulden för mörkläggningen på polisen och historierevisionistiskt framställa sig som en del av avslöjandet i stället för den medbrottsling man i själva verket varit. DN delegerar också till mindre aktörer inom koncernen, som Kit, att bedriva förminskande smutskastningsjournalistik av boulevardtabloidkaraktär mot personer bakom de alternativmedier som grävt fram och rapporterat de för DN komprometterande uppgifterna – en sorts journalistik som DN själv pga sin självbild som finmedia inte vill besudla sina händer med.

Jesper Strömbäck, namnkunnig professor i medie- och kommunikationsvetenskap, har kallats in för att i kraft av sin auktoritet men mot bättre vetande ge DN eldunderstöd genom att hävda att allt tal om att medier mörklägger och vinklar i syfte att inte gynna Sverigedemokraterna skulle vara rena konspirationsteorier. Enligt Strömbäck, som det senaste decenniet tycks ha levt i en skyddad bubbla långt från verkligheten, är media strikt konsekvensneutral i sin rapportering och lägger inga andra aspekter på urval än rent nyhetsvärderande sådana.

Den liberala debattören och journalisten Sakine Madon ställer sig dock på alternativmedias sida och skriver i sin senaste krönika i Expressen att mörkläggningskritiken mot media faktiskt har fog för sig. Det är ingen foliehattsteori. Hundratusentals svenskar byter inte från gammelmedia till alternativmedia därför att de lider av hjärnspöken utan på grund av att de upptäckt att gammelmedia på en rad områden ägnar sig åt politisk censur och förmynderi, förminskar och föraktar läsare och tittare i stället för att respektera deras förmåga att självständigt bearbeta en allsidig och fullständig nyhetsinformation. Just DN:s omtalade mörkläggning bekräftas också från det norska Journalistförbundet medan det svenska tiger.

Madon som har vida och djupa försänkningar inom mediaetablissemanget vittnar om hur hon i samtal med åtskilliga kollegor fått berättat för sig om problem med att rapportera konsekvensneutralt om exempelvis invandring och integration. Man känner pressen på sig från överordnade att bara lyfta fram positiva uppgifter och gärna också överdriva dessa och krav på att undertrycka och utelämna allt negativt som bekräftar Sverigedemokraternas bild av det svenska massinvandringssamhället. “Detta är superkänsligt” berättar en erfaren journalist för Madon.

Så känsligt är det att vederbörande endast törs berätta detta för Madon i förtroende och skydd av anonymitet. När Madon nyligen gick ut och ställde följande fråga i sociala medier: “Ni som jobbat som/är journalister. Har ni varit med om att redaktionen velat tona ner eller undvika ämnen pga ’kan gynna sd’?“, då var det nästan ingen som tordes svara jakande, även om undantag finns, t ex namnkunnige journalisten PM Nilsson som kort och koncist svarade “ja”. Däremot hörde många av sig privat till Madon och förmedlade en närmast motsatt bild, dvs att det är vanligt förekommande att frågeställningen om något kan gynna SD tillåts avgöra vad man väljer att skriva och inte skriva.

Sakine frågar om mörkläggning b

De som hört av sig till Madon informellt vittnar om hur det förväntas att man skall förmedla en svartvit bild och hur yngre journalistförmågor själva tänker i svartvitt om invandring och integration. Förväntningarna är att man inte ska rapportera sådant som kan komplicera bilden – migranter, hitresta tiggare, romer, muslimer osv skall alltid framställas som offer eller kulturellt berikande och Sverigedemokrater skall lika konsekvent framställas som onda, rädda, okunniga och fördomsfulla. Alternativmedia som inte efterrättar sig denna doktrin skall utmålas som “högerextrema“, “hatsajter“, “rasistbloggar“, “undervegetation“, “träskmarker” osv.

Om något som den intervjuade säger komplicerar tesen och ens egen världsbild klipper man bort det ur reportaget“, berättar en journalist för Madon. Samma journalist har utsatts för hård intern kritik och fula påhopp från andra politiskt korrekta journalister när denne själv låtit olika röster komma till tals i reportage om invandring och integration. “Numera gör jag mycket försiktigare reportage. Jag orkar inte ha ovänner“, förklarar journalisten i förtroende till Madon.

En annan journalist som arbetat på flera olika medieredaktioner anförtror Madon följande: “Inför förra valet 2010, då minns jag särskilt en helt bisarr diskussion, hur reportrar vid kaffeautomaten stod och pratade om ‘hur ska vi bemöta Sverigedemokraterna, vi kan ju inte ta dem som ett vanligt parti’“. Journalisten berättar också om order från nyhetschefen om att “ta det lite lugnt” vid rapportering om invandring och integration.

Enligt Madon är denna uppmaning till “försiktighet” – som är en föga subtil omskrivning för att undvika att rapportera sådant som kan få läsare och tittare att dra “fel” slutsatser och rösta på “fel” parti – vanligt förekommande ute på redaktionerna. Uppmaningarna från ledningen kommer som ett brev på posten när någon ska skriva om sådant som polisutryckningar till asylboenden, i synnerhet om det är ett för så kallade ensamkommande barn.

Uppmaningen att vara “försiktig” innebär bland annat att man som journalist förväntas filtrera bort obekväma fakta, signalementsuppgifter på gärningspersoner med utländsk härkomst osv men också att vara politiskt korrekt i fråga om ordval. Ibland, exempelvis på SR och SVT, är man öppen med denna nyspråkliga policy men ofta är det interna regler som man utåt inte vill prata så högt om.

Att sådana styrdokument finns, vittnar en annan journalist om i privat samtal med Madon. Journalisten som har arbetat på ett flertal stora redaktioner berättar att det funnits sådana direktiv på samtliga arbetsplatser, antingen satta på pränt eller muntligt förmedlade.

Man hymlar från redaktionsledningarna heller inte om att syftet är just att inte gynna SD och inte underblåsa det man kallar “främlingsfientlighet”. Vederbörande exemplifierar med att det på en redaktion togs beslut om att inte skriva en enda rad om hedersmordet på Pela Atroshi. Då som nu var inställningen på medieredaktionerna att kulturella skillnader i kvinnosyn ska mörkläggas, även om det innebär att unga invandrartjejer får sätta livet till när hedersvåldet breder ut sig i de etniska enklaverna i Sverige.

Madon slår med eftertryck fast att de journalister hon varit i kontakt med och som vittnat om dessa strukturer i det svenska medielandskapet alls inte är några foliehattar eller konspirationsteoretiker, så som Strömbäck och för mörkläggning utpekade mediechefer försökt göra gällande. Detta implicerar självfallet också att Madon friskriver alternativmedia från samma anklagelser – vi säger ju exakt samma sak öppet som dessa journalister mellan skål och vägg vittnat om för Madon.

Det finns också exempel på journalister som varit verksamma inom gammelmedia som öppet berättat om den här sortens munkavle och tvångströja. En av dem är Marika Formgren som haft flera ledarskribentuppdrag men som nu lämnat yrket efter att ha fått ultimatum om att antingen sluta skriva om invandring, integration, jämställdhet, familjepolitik, hbtq-frågor osv ur ett konservativt perspektiv eller få sparken.

En annan öppenhjärtig namnkunnig journalist är Skånska Dagbladets tidigare chefredaktör Jan A Johansson. I Björn Hägers bok “Problempartiet”, dvs Sverigedemokraterna, berättar han utan omsvep att hans tidning medvetet och konsekvent utelämnat obekväma fakta om invandring och integration i syfte att undvika en “helvetes skada för samhällsutvecklingen“, alltså att SD skulle få ett ökat inflytande över denna.

Madon avslutar sin krönika med en uppfordrande uppmaning till gammelmedia att skärpa till sig, upphöra med den politiserade mörkläggningen och bli mer som de nu allt mer framgångskrika alternativmedierna:

Landets medieredaktioner behöver fundera ett varv: ska vi uttalat vara emot SD? Om inte; hur säkrar vi att journalistiken sköts? Det är lätt att ropa ”konspirationsteori!” åt all kritik. Desto svårare är det att se sin egen roll i att förtroendet för medierna sjunker, medan SD-sajterna firar seger efter seger.

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson