Annonsera på Avpixlat

Kommunen överklagar – vill inte betala flygbiljetter för asylsökandes tio barn

Jörgen Persson (S)

Jörgen Persson (S)

NEJ TILL ALLT ÅT ALLA Avpixlat har tidigare rapporterat om en bidragsberoende asylsökare i jämtländska Bräcke kommun som ansökte om 45.000 kr i socialbidrag för att flyga sina tio barn till Sverige. Han fick nej, överklagade och fick rätt av Förvaltningsrätten. Nu meddelar den socialdemokratiskt styrda kommunen att man i sin tur avser att överklaga Förvaltningsrättens beslut. Den kommunalt finansierade socialbidragsbudgeten räcker inte för att finansiera den här typen av kostnader, menar kommunen och kräver att staten skjuter till pengar om den anser att asylinvandrare ska ha rätt till bidrag för sina anhörigas flygresor.

De tio barnen befinner sig redan i Sverige. Pappan hade innan han begärde socialbidrag för flygbiljetterna, tagit ett lån på 45.000 kr för att flyga hit de tio barnen. Nu i efterhand vill han slippa betala lånet och tycker i stället att de svenska skattebetalarna kan stå för notan. De har ju ändå försörjt honom i flera år och ska även försörja hans barn till kostnader som uppgår till miljonbelopp, så varför ska kommunen bråka om en i sammanhanget skitsumma som 45.000 kr, resonerar mannen.

I kommunhuset resonerar man dock annorlunda. “Vi liksom andra kommuner har aldrig betalat resor till Sverige och tänker inte börja betala om vi inte tvingas“, dundrar ordföranden i sociala utskottet, Jörgen Persson (S), resolut men med uppenbar risk att bli misstänkliggjord för att vara rasist.

Utöver att överklaga förvaltningsrättens beslut till kammarrätten begär kommunen också inhibition för att slippa betala ut försörjningsstödet tills dess kammarrätten kommit med sin dom. Betalar man ut pengarna nu är risken stor, anser man, att skattebetalarna aldrig får tillbaka sina pengar för den händelse kammarrätten skulle gå på deras linje.

I sin överklagan till kammarrätten fokuserar kommunen på att det blivit allt vanligare att asylinvandrare vill ha socialbidrag för att täcka kostnader för familjeåterföreningar. Kommunen menar att sådana kostnader inte kan anses ingå i vad försörjningsstödet enligt Socialtjänstlagen är avsett för utan borde ligga på Migrationsverkets och statens bord att hantera.

Det handlar ofta om betydande belopp och om det skulle bli praxis för asylinvandrare att få socialbidrag för familjeåterföreningar behöver många kommuner höja sin socialbidragsbudget avsevärt, antingen genom att höja skatten eller genom att skära ned på annan kommunal service. Bräcke kommun vill därför driva ärendet så långt det går juridiskt för att få till stånd ett prejudikat. Om det är så att Socialtjänstlagen ska tolkas så att flygbiljetter för anhöriginvandring ska omfattas av socialbidraget, då får frågan i stället drivas politiskt – antingen för att få till stånd en lagändring eller för att förmå staten att gå in och kompensera kommunerna för dessa kostnader

Utdrag ur Bräcke kommuns överklagan till kammarrätten:

Vi kan i dag se att fler och fler liknande ansökningar om ekonomiskt bistånd inkommer i hela landet. I utredning kring XX (mannens namn) ansökan om ekonomiskt bistånd till resekostnaden togs kontakt med flertalet andra kommuner i landet. I dessa kontakter framkom att liknande ansökningar avslås utifrån att det inte bedöms ingå i en skälig levnadsnivå att kommunen ska bekosta resor och återföreningar med anhöriga som befinner sig i andra länder. Vi ser att det behövs en prejudicerande dom som är aktuell utifrån hur invandringen och återföreningen med familjer/barn ser ut i dag.

Relaterat

Invandrare fick rätt till socialbidrag för att flyga hit sina tio barn
“Ensamkommande” kan få socialbidrag för att flyga familjen till Sverige

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson