Annonsera på Avpixlat

Danska valet: Kung Tulle regerar

Foto: Gunnar Bach Pedersen

Foto: Gunnar Bach Pedersen

DISPATCH INTL Tabloidtidningarnas förstasidor säger allt om det danska folketingsvalet 18 juni: ”Kung Tulle av Danmark” (Ekstra Bladet). ”Tulle” är alltså Dansk Folkepartis partiledare Kristian Thulesen Dahl. Över en bild av Venstres partiledare Lars Løkke Rasmussen skriver B.T.: ”Förlorarens triumf – men nu styr Thulesen Dahl.”

När Venstres partiledare framställs både som triumfator och förlorare, beror det på att väljarna gav en klar majoritet till det ”blå blocket” som består av fyra borgerliga partier – Dansk Folkeparti, Venstre, Liberal Alliance och Det Konservative Folkeparti. De fick tillsammans 51,9 procent av rösterna – mot röda blockets 48,1 – och därmed majoritet i Folketinget med 90 av 179 möjliga mandat. Alla partier i det blå blocket hade under valrörelsen meddelat att de tänkte stödja Lars Løkke Rasmussen som statsminister.

I det avseendet var valet en triumf för Løkke.

Det pinsamma är att Lars Løkkes parti fick en rejäl avspisning av väljarna och gick tillbaka med 7,2 procentenheter i förhållande till folketingsvalet 2011, och därför får nöja sig med 19,5 procent av rösterna. Samtidigt som Dansk Folkeparti gick fram med hela 8,8 procentenheter till 21,1 procent och därmed blev Danmarks näst största parti, slaget bara av avgående statsminister Helle Thorning-Schmidts socialdemokrater som fick en liten framgång och slutade på 26,3 procent av rösterna.

Lars Løkke får alltså ställa in sig på att Kristian Thulesen Dahl från och med nu är storebror i det blå blocket, samtidigt som Løkke ser ut att bli statsminister.

Ännu konstigare är det att Thulesen på själva valnatten och dagen efter förklarade att det inte alls är säkert att Dansk Folkeparti kommer att ingå i en ny borgerlig regering. Som han tydligt har deklarerat är DF inte först och främst intresserat av ministerposter, utan satsar på att få största möjliga politiska inflytande och det kan de mycket väl bli utanför regeringen.

Som de flesta politiska analytiker är eniga om finns det i praktiken bara två möjligheter att bilda regering – antingen blir det en koalitionsregering mellan Dansk Folkeparti och Venstre med Lars Løkke som statsminister, eller så får Venstre bilda minoritetsregering ensamma. En regering som knappast kommer att kunna göra särskilt mycket utan att först fråga Kristian Thulesen Dahl.

Detta blir ingen särskilt behaglig situation för Løkke, för det betyder att DF är fria att driva sina centrala frågor, som är: radikalt avsteg från den hittills förda invandrings- och asylpolitiken, återinförande av gränskontroll, förstärkning av polisen och en kraftig nedskärning av u-hjälpen. På dessa punkter vill Venstre föra en mjukare linje. Men även om det skulle lyckas dem att nå en kompromiss här, kvarstår en uppgörelse om den offentliga sektorn. Här vill Venstre ha nolltillväxt, vilket betyder att de offentliga utgifterna inte får stiga med mer än löner och inflationen. Dansk Folkeparti vill tvärtom ha en årlig realökning på 0,8 procent för att förbättra förhållandena för gamla, sjuka och svaga som behöver offentlig hjälp. Det är mer än vad socialdemokraterna gick till val på.

En annan stridsfråga mellan Venstre och DF är DFs krav på att halvera den tid som krävs för människor utanför arbetsmarknaden att tjäna ihop till arbetslöshetsunderstöd (det som på danska kallas dagpeng). DF ingick till och med under valrörelsen ett avtal i frågan med Socialistisk Folkeparti i det röda blocket. Venstre och Liberal Alliance har däremot varit benhårda om att intjänandeperioden inte ska förkortas.

Det finns således en teoretisk chans att Lars Løkke Rasmussen vägrar ställa upp som statsminister, eftersom han har förklarat att han inte tänker agera fanbärare för en politik han inte tror på.

Valet innebar ett gigantiskt genombrott för Dansk Folkeparti. Gamla beskyllningar om att partiet är högerextremt och rasistiskt, för att inte säga halvfascistiskt, var helt frånvarande under valrörelsen. DF har blivit ett normalt parti, som alla andra partier gärna vill samarbeta med om de kan komma överens.

I hela södra Jylland och det mesta av Själland blev DF största parti. Preliminära uppgifter tyder också på att partiet har gått bra hos unga och förstagångsväljare. Dansk Folkeparti har till och med gjort inbrytningar i de rödas traditionella högborg Köpenhamn, där man fick en framgång på 5,8 procentenheter och slutade på 16,2 procent.

Två av de röda partier som har varit mest hårdnackade i försvaret av den särdeles liberala invandrings- och asylpolitiken, SF och De Radikale, led smärtsamma förluster och mer än halverades.

De tektoniska plattorna under dansk politik har flyttat sig, och förklaringen är Dansk Folkepartis explosionsartade tillväxt.

Frågan är om den utländska pressen (i synnerhet den svenska) nu kommer att sluta beteckna partiet som något som katten släpat in.

Lars Hedegaard


Artikeln publicerad med benäget tillstånd av Dispatch International.

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson