Annonsera på Avpixlat

Ökande problem med kriminella gäng i Danmark

Familia

DANMARK / INVANDRINGSRELATERAD GÄNGKRIMINALITET På onsdagseftermiddagen tvingades en polispatrull avlossa varningsskott när de attackerades av ett hotfullt invandrargäng i nordvästra Köpenhamn. Under onsdagskvällen skedde en skottlossning mellan invandrargäng i samma område. I Helsingör ökar lokalbefolkningens oro efter att det kriminella invandrargänget Loyal To Familia etablerat sig i ett av stadens bostadsområden. Och i Kokkedal, mellan Köpenhamn och Helsingör, varnar en fritidsledare för ett växande parallellsamhälle och för att allt fler unga män med invandrarbakgrund dras till kriminella gäng.

De redan omfattande problemen med organiserad gängbrottslighet bland unga andra generationens invandrare tycks öka i Danmark. På onsdagen skedde ett par dramatiska händelser i Köpenhamn som ytterligare satte fokus på denna brottslighet.

Tidigt på onsdagseftermiddagen hamnade en polispatrull i en hotfull situation på Dortheavej i nordvästra Köpenhamn. Poliserna skulle kontrollera några personer som befann sig i en bil. Personerna i bilen såg, enligt ett ögonvittne, ut att ha invandrarbakgrund. I samband med detta dök plötsligt ett stort gäng unga invandrarmän upp och började agera hotfullt mot poliserna. Det ska ha varit fråga om 30 – 40 personer som gav sig på de två poliserna.

I den danska medierapporteringen om händelsen går uppgifterna isär om vad som egentligen hände på Dortheavej. Dansk TV 2 uppger att gänget ska ha kastat sten mot poliserna. Tidningen Berlingske citerar ett ögonvittne som berättar att gänget gick fram mot poliserna och betedde sig hotfullt. Det är hur som helst klarlagt att poliserna kände sig så hotade att de avlossade varningsskott. Strax därefter kom flera patruller till platsen.

Situationen utmynnade i att ett antal av de personer som uppträtt hotfullt mot poliserna greps. Enligt Berlingske ska flera av dem ha gripits i en närliggande lokal som tillhör en muslimsk församling.

Senare under onsdagen var det åter oroligt i nordvästra Köpenhamn. Kl. 18.12 fick polisen larm om att skottlossning hörts på Tagensvej i närheten av det ökända och starkt invandrardominerade problemområdet Mjölnerparken. Händelsen ska ha föregåtts av ett bråk mellan två olika grupper. Bråket ska ha lett till en biljakt under vilken ett skott ska ha avlossats från den ena bilen mot den andra.

Mjölnerparken - foto Leif Jørgensen, Wikimedia Commons

Mjölnerparken. Foto: Leif Jørgensen

Efter skjutningen försvann den ena av de inblandade bilarna in i Mjölnerparken medan den andra körde i hög hastighet längs Tagensvej mot centrala Köpenhamn. Efter att ha kört en kort sträcka tappade föraren kontrollen över bilen och körde rakt in i en byggnad. Lyckligtvis tycks ingen oskyldig ha skadats vid vansinneskörningen. Personerna i bilen flydde från platsen.

Under onsdagskvällen rapporterade kvällstidningen Ekstra Bladet att Köpenhamnspolisen gripit fem män i området Bellahöj Nord, även det i nordvästra Köpenhamn, misstänkta för inblandning i eftermiddagens biljakt och skjutning. Samtliga gripna uppges vara kända av polisen sedan tidigare och samtliga uppges ha “annat etniskt ursprung än danskt“, vilket är det gängse sättet man i dansk media uttrycker att personer har invandrarbakgrund.

Ett av de mera välkända kriminella invandrargängen i Danmark kallar sig Loyal To Familia. Gänget har sin bas i Köpenhamnsområdet, men verkar försöka sprida sig till andra delar av Danmark. På sistone tycks gänget ha rekryterat en del invandrarungdomar i bostadsområdet Vapnagård i Helsingör. Detta har lett till en markant ökning av kriminalitet i området. I huvudsak handlar det om inbrott och vandalisering. Boende i området har nu skrivit brev till stadens ledning. I brevet kräver de att polisen tar krafttag mot den ökande gängbrottsligheten.

Men invandrargängets kriminalitet drabbar inte bara de som bor i Vapnagård. Även andra Helsingörsbor utsätts. I den danska medierapporteringen beskrivs hur gängmedlemmar rör sig i grupper i centrala Helsingör och agerar hotfullt och aggressivt mot allmänheten. De signaler de unga gängbrottslingarna sänder ut är tydliga. De vill skrämma människor till tystnad och förmedla ett intryck av att staden är “deras territorium”. Ett tv-team från danska TV2 Lorry utsattes för hot och trakasserier från gängmedlemmar när de filmade i centrala Helsingör.

En av de orter där Loyal To Familia skaffat sig en bas är Kokkedal, som ligger i Fredensborgs kommun, mellan Helsingör och Köpenhamn. För några dagar sedan publicerade dagstidningen Politiken en längre intervju med Khaled Mustapha, som ursprungligen kommer från Libanon och arbetar som ungdomsledare i Kokkedal. Den bild Khaled Mustapha förmedlar är alarmerande. Han varnar mycket skarpt för ett växande parallellsamhälle, och menar att allt fler unga män med utomvästlig invandrarbakgrund dras till kriminella gäng.

Khlaed Mustapha säger bland annat (i översättning):

Det är så illa att jag nu regelbundet möter pappor som hellre vill skicka sina söner på uppfostringsresor till Libanon – ett land som är på gränsen till inbördeskrig och är proppfullt med syriska flyktingar – än att låta dem växa upp i ett danskt ghetto. Papporna ser sina söner hamna hopplöst efter i skolan, om de överhuvudtaget går dit. Många unga killar blir utkastade ur fotbollsklubben för att de inte kan anpassa sig till reglerna, och en del hamnar i gäng, där de får uppskattning för sitt destruktiva beteende. De hänger i gathörnen, röker hasch, bär kniv och skjutvapen och uppför sig hotfullt. Det påminner om hur det ser ut i amerikanska ghetton. Gangstermentaliteten härskar och föräldrarna känner sig maktlösa och djupt olyckliga.

Det råder inga tvivel om att dessa killars föräldrar inte har brytt sig. /…/ Föräldrar med invandrarbakgrund inser helt enkelt inte i tid hur saker fungerar i Danmark. Och om de inte börjar ställa krav på sina söner förrän sönerna fyllt 12 år, så är det tyvärr för sent.

Khaled Mustapha beskriver ett växande danskhat bland i synnerhet unga män med rötter i muslimska kulturer. Så här berättar han om en del av de killar han möter i sitt arbete som ledare i en ungdomsklubb i Kokkedal:

Jag hör dem till exempel säga att de hatar Danmark och danskarna. Och här är det alltså fråga om ungdomar som är födda och uppvuxna i Danmark. När jag frågar dem hur de kan hata människor de aldrig träffat, svarar de att danskarna är rasister som hatar muslimer. /…/ Detta är enligt min åsikt den största utmaningen det danska samhället står inför: Att vi idag har en grupp unga människor som inte känner sig som en del av det danska samhället och som istället för att bli medborgare blir ‘motborgare’. Jag tror helt enkelt inte att vårt samhälle klarar av om denna mentalitet fortsätter att sprida sig under de kommande 10 – 20 åren.

Avpixlat lär få anledning att återkomma till den allt mer omfattande gängkriminaliteten bland unga invandrare i Danmark.

Relaterat

Invandrarbrottslighet uppmärksammas i Danmark
Dansk polis anklagas för att försöka dölja invandrarbrottslighet
Medlemmar i kriminellt invandrargäng dömdes för skottdåd
Islamister och kriminella invandrargäng skapar desperation i dansk kommun
Medlemmar i kriminellt invandrargäng hotade poliser med baseballträ
Kriminellt invandrargäng flyttar fram positionerna ytterligare
Kriminellt invandrargäng expanderar i Danmark
Kriminella invandrargäng i jätteslagsmål på Kastrup
Par på väg från julfest misshandlades av gäng
Åtalad våldsbrottsling har redan dömts till utvisning två gånger
Danmark – förebild och avskräckande exempel

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson