Annonsera på Avpixlat

Fängelse för anställd på Migrationsverket som sålde uppehållstillstånd

polis migrationsverket

KORRUPTION PÅ MIGRATIONSVERKET En 53-årig man som tidigare arbetat som handläggare på Migrationsverket i Malmö dömdes på onsdagen till tre års fängelse för grovt mutbrott och grov urkundsförfalskning. Mannen, Talal Abdelrahman, själv invandrad till Sverige från Mellanöstern (palestinier) i början av 1990-talet, döms för att mot betalning ha ordnat uppehållstillstånd i Sverige med hjälp av falska bulgariska pass.

Abdelrahman tros ha tjänat runt en halv miljon kronor på sin olagliga sidoverksamhet medan han var anställd på Migrationsverket. Uppehållstillstånden har gått till statslösa palestinier och afrikaner som beroende på betalningsförmåga betalat mellan 50.000 och 200.000 kr för falska handlingar och uppehållstillstånd grundat på dessa.

En annan tjänsteman vid Migrationsverket, 47-årige Nanou Francois Anougba, invandrad till Sverige från Afrika 1992, åtalades också för grovt tjänstefel och grovt mutbrott i härvan men frikändes av tingsrätten i brist på bevis. Åklagaren ansåg att bevisen var starka men domstolen hakade upp sig på att några datum i vittnesmålen mot Anougba inte stämde och menade att detta reste tillräckliga tvivel om Anougbas skuld för att han inte dömas.

En tredje person, 56-årige Amer Ahmed Iskandar, invandrad från Mellanöstern till Sverige “sedan länge” och som fungerat som mellanhand mellan de korrupta handläggarna på Migrationsverket och de personer från Mellanöstern och Afrika som velat köpa uppehållstillstånd döms till fängelse i 1 år och 6 månader.

Iskandar skaffade sig italienskt medborgarskap genom att när han befann sig i Libanon betala en korrupt tjänsteman betala 10.000 kr för ett italienskt pass. Genom detta medborgarskap i ett EU-land har han sedan kunnat bosätta sig i Sverige. I Sverige har han bl.a. drivit en restaurang där han som sidoverksamhet genom sina kontakter med Abdelrahman mot betalning försett illegala invandrare i Sverige med uppehållstillstånd.

Domen utgör ett skrämmande dokument över hur korruptionen ätit sig in i den svenska asylprövningsprocessen. Redan det faktum att Abdelrahman och Anougba anställts som handläggare på Migrationsverket bara några år efter att de själva kommit till Sverige vittnar om en djup aningslöshet hos ansvariga högre tjänstemän och politiker. Det framstår som uppenbart att detta är förenat med stora risker för vänskapskorruption och osund lojalitet med de asylsökande med samma bakgrund.

Att det verkligen varit att sätta bocken som trädgårdsmästare att låta Abdelrahman och Anougba hantera uppehållstillstånd bekräftas av redogörelsen i domen, som utgör en ögonöppnande läsning om hur kopplingar etableras mellan de etniska parallellsamhällen som idag finns i Sverige och svenska myndigheter i takt med att personer från dessa parallellsamhällen infiltrerar myndigheterna.

Den aktuella domen är sannolikt endast toppen av ett isberg. Det bör också påpekas att detta rör sig om fall UTÖVER de 90% av alla asylsökande som kommer till Sverige och har kastat sina pass och inte kan styrka vare sig sin identitet eller den asylhistoria de dukar upp. I domen från onsdagen får man också en liten inblick i hur Migrationsverket till följd av en enorm arbetsbelastning har direktiv till handläggarna att inte kontrollera handlingars äkthet eftersom det gjorde att asylärendena drog ut på tiden:

Enligt de direktiv som fanns skulle Francois Anougba kontrollera att alla nödvändiga handlingar fanns med i varje ärende och att handlingarna var vidimerade. Det ankom inte på handläggaren att pröva äktheten av originalhandlingarna. Dessa hade de ju i regel inte tillgång till. Det var endast om det fanns särskild anledning att misstänka att allt inte stod rätt till som man skulle göra en grundligare undersökning. Ärendena skulle handläggas med skyndsamhet och kompletta ärenden fick inte ligga.

Uppmärksammas bör också vad rättegången kostat svenska skattebetalare. Bara arvodena till de tre åtalade männens advokater uppgår till 1, 2 miljoner kronor (Leif Silbersky 599 650 kr, Ulf Bagner 330 786 kr och Mikael Nilsson 324 029 kr). Kostnaden för försvaret ska i samtliga fall “stanna på staten” vilket innebär att de åtalade slipper att betala rättegångskostnaderna. Utöver detta har polisutredning, åklagares arbete och domstolsförhandling sannolikt kostat skattebetalarna flera miljoner kronor.

Värt att notera är också att “opartiska och sakliga” SVT anser att detta mål endast är värt en kort undanskymd notis i vilken man inte ens nämner att samtliga åtalade själva har asylrelaterad invandrarbakgrund eller problematiserar de uppenbara risker som är förknippade med att ha personer med sådan bakgrund handlägga uppehållstillståndsärenden. Det är naturligtvis ett högst medvetet och aktivt val från det skattefinansierade public service-bolaget att undanhålla medborgarna denna information.

Man kan föreställa sig hur samma “opartiska” SVT skulle ha blåst upp en sak som denna med krigsrubriker och problematiserat jävsfrågan med diverse expertkommentarer och uppföljande diskussion i TV i SVT Debatt om de åtalade varit Sverigedemokrater och brotten handlat om att personer skulle ha nekats uppehållstillstånd på felaktig grund.

På grund av andra mediers underlåtenhet att rapportera fullödigt om brottet och eftersom domen har stort allmänintresse genom sina migrationspolitiska implikationer och utgör ett viktigt dokument om hur såväl rättsröta som slarvkultur etablerat sig inom Migrationsverket och därmed riskerar sätta hela den svenska asylprövningsprocessen ur spel, tillhandahåller Avpixlat domen i sin helhet HÄR.

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson