Annonsera på Avpixlat

Nu får turkiska muslimer använda toalettpapper

toapapper

Äntligen halal.

ISLAM I VÄRLDEN Rättrogna turkiska muslimer behöver inte längre oroa sig för att torka sig med papper efter att de uträttat sina behov. Nu har nämligen landets högsta religiösa organ slagit fast att användande av toalettpapper är acceptabelt enligt islam.

Diyanet, direktoratet för religiösa angelägenheter, är den högsta muslimska myndigheten i Turkiet. Myndigheten utfärdade nyligen en fatwa i vilken man hävdade att bruk av toalettpapper är tillåtet enligt islam. Landets djupt troende muslimer kan alltså nu torka sig i rumpan med papper utan att oroa sig för att de eventuellt begår en allvarlig synd, och riskerar att gå miste om de 72 jungfrur som väntar i paradiset.

Den engelskspråkiga turkiska nyhetssajten Hürriyet Daily News berättade under veckan om den nyligen utfärdade fatwan. Anledningen till fatwan är att det inom islam finns detaljerade regler för praktiskt taget alla situationer i en människas liv. Muslimska teologer har, utifrån vad som står i Koranen och haditherna, formulerat regler för i stort sett alla aspekter av människolivet, även för toalettbesök. Således ska till exempel en rättrogen muslim gå in på toaletten med vänster fot först, och gå ut med höger fot först. Vid både in- och utgående ska en bön sägas, och medan man uträttar sina behov får man inte prata eller läsa.

Dessa regler bygger på vad profeten Muhammed, enligt de s.k. haditherna, ska ha sagt och gjort i olika situationer. På Muhammeds tid fanns det som bekant inget toalettpapper. Muhammed påstås ha sagt att man efter att ha uträttat sina behov skulle tvätta sig med vatten. I den nu aktuella fatwan uppges det stå att en rättrogen muslim helst bör tvätta sig med vatten efter toalettbesöket, men att det också är acceptabelt att torka sig med toalettpapper.

Som västerlänning i ett upplyst, modernt samhälle är det förstås lätt att skratta åt de muslimska fanatikernas religiösa stolligheter. Men det finns också en allvarlig sida i rapporteringen om “toalettpappers-fatwan”. Nyheten illustrerar nämligen minst två av de avgrundsdjupa mentalitetsklyftor som skiljer västvärlden från den muslimska världen.

För det första visar toalettpappers-fatwan hur synen på religion skiljer sig mellan väst och den muslimska världen. För de allra flesta västerlänningar handlar religion om den enskilda individens tro på exempelvis en högre makt eller liv efter döden. Därmed är det för en majoritet västerlänningar inte svårt att betrakta religionen som en privatsak, som är avskild från exempelvis arbetslivet eller politiken.

För många muslimer innefattar religionen långt mer än vad västerlänningar tolkar in i begreppet. Religionen är för dem en uppsättning regler som styr alla aspekter av en människas liv, ända ned till vardagliga trivialiteter som matvanor, klädsel eller hur man torkar sig i stjärten efter att ha bajsat. Därmed har många muslimer svårt att anpassa sig till exempelvis de regler som gäller i arbetslivet i ett icke-muslimskt land.

Toalettpappers-fatwan visar också vilken liten betydelse det mänskliga förnuftet tillmäts i muslimsk kultur, och vilken enorm betydelse man tillmäter religiösa auktoriteter. I västerländsk kultur hyllar vi självständigt, rationellt och kritiskt tänkande. Vi tror på det mänskliga förnuftet och anser att människor själva kan lösa problem genom att tänka logiskt. I muslimsk kultur har förnuft och logiskt tänkande föga värde. Idealet är istället att blint och okritiskt lyda religiösa auktoriteter, och att i största möjliga utsträckning följa bokstavstrogna Koran-tolkningar.

Man kan förstås fråga sig om fredlig samexistens mellan två så väsensskilda kulturer som den västerländska och den muslimska i längden är möjlig.

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson