Annonsera på Avpixlat

Asiat stämmer Harvard för positiv särbehandling av svarta och latinamerikaner

Foto: Muns

Foto: Muns

USA / DISKRIMINERING Affirmative action är en lag i USA för positiv särbehandling av minoriteter, med andra ord ger individer förmåner utifrån ytligheter såsom hudfärg, etnicitet eller kön. Detta samtidigt som verkliga meriter i det aktuella sammanhanget förkastas. Amerikanska universitet har under en tid använt sig av denna lag för att öka andelen svarta och latinamerikanska studenter. Den amerikanska högsta domstolen har dock beslutat att positiv särbehandling på grundval av dylika ytligheter är förbjudet.

Trots det fortsätter vissa universitet att praktisera Affirmative Action, vilket föranlett en asiatisk student som nekades antagning på anrika Harvard University att nu stämma universitetet för diskriminering med hänvisning till att svarta och latinamerikaner särbehandlas positivt samtidigt som vita och asiater diskrimineras.

SAT är den amerikanska motsvarigheten till det svenska högskoleprovet och används av universitet för att sålla bland ansökande till universitet. Det har visat sig att många universitet, till exempel just Harvard, kräver betydligt högre SAT-resultat av asiatiska och vita elever än av latinamerikanska och svarta elever för att bli antagna.

Enligt en studie kräver Harvard 1 320 poäng på SAT-provet av vita elever för att bevilja dem antagning på universitetet. Samtidigt kräver Harvard endast 1 190 poäng av latinamerikanska ansökande och 1 010 poäng av svarta ansökande. Maxpoängen är 1 600.

Alltså, Harvard har betydligt lägre akademiska antagningskrav för svarta elever än för andra etniska grupper och menar därmed uppenbarligen att vissa etniska grupper eller personer med viss hudfärg inte är lika kapabla som elever av andra etniciteter att prestera samma resultat i skolan, vilket snarare gör Affirmative Action till en rasistisk konstruktion än till något positivt och antirasistiskt. Universitetet menar utifrån suspekta och rasistiskt anstrukna tankegångar att man måste sänka antagningskraven och förväntningarna för vissa etniska grupper.

Dessa antagningskrav sammanfaller även med hur olika grupper presterar på SAT-provet generellt i USA. Asiatiska elever som grupp har högst medelpoäng. Vita elever har näst högst. Sedan kommer latinamerikanska elever och slutligen svarta elever. Även skolresultaten för gymnasieelever i USA uppvisar exakt samma rangordning av grupperna.

I USA tävlar svarta och latinamerikaner om att bli den mest positivt särbehandlade gruppen, vilket skapat kraftiga friktioner mellan grupperna, även rasism. Rasismen mellan svarta och latinamerikaner är den grövsta och mest utbredda formen av rasism i USA. Staden Compton i delstaten Kalifornien är ett centrum för denna rasism där det främsta etniska “kriget” råder mellan svarta och latinamerikaner.

Samtidigt som svarta och latinamerikaner särbehandlas positivt, diskrimineras en annan minoritetsgrupp, nämligen asiater trots att Affirmative Action stiftades för att hjälpa även asiater. I sammanhanget kan nämnas att asiater faktiskt är en mindre minoritetsgrupp än både svarta och latinamerikaner i USA. Trots det behandlas asiater som en majoritetsgrupp i vissa sammanhang, till exempel vid universitetsantagningar.

Vi ser även i Sverige att vissa grupper med liknande resonemang särbehandlas positivt, inte minst muslimer men även svarta. Vi kan därmed konstatera att det svenska samhället, liksom Harvard, med rasistiska tankefigurer anser att muslimer och svarta inte är lika kapabla som till exempel etniska svenskar.

Genom att göra denna särbehandling där hudfärg eller ursprung, och inte meriter, är den faktor som används för att sålla ut människor för att sedan behandla dem olika så praktiserar det svenska samhället faktisk rasism per definition, paradoxalt nog något som samma svenska samhälle påstår sig ta avstånd ifrån.

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson