Annonsera på Avpixlat

Invandrarbrottslighet uppmärksammas i Danmark

Invandrarkriminalitet Danmark

Personer med invandrarbakgrund är i Danmark kraftigt överrepresenterade som gärningspersoner för bl.a. våldsbrott, trafikbrott och egendomsbrott. Källa: Justitsministeriet.

DANMARK / INVANDRINGSRELATERAD BROTTSLIGHET Danmark har sedan början av 2000-talet haft en betydligt mer ansvarsfull invandrings- och asylpolitik än Sverige. Ändå plågas det danska samhället av omfattande kriminalitet i områden som domineras av utomvästliga asylinvandrare. De senaste dagarna har danska medier uppmärksammat en alltmer alarmerande invandrarbrottslighet på tre olika platser i landet.

Stora delar av den invandrarbrottslighet som i dagarna belysts i danska medier har en rasistisk underton som känns igen från likartad brottslighet här i Sverige. Det handlar inte bara om att kriminella individer begår brott i vinningssyfte. I många fall är det snarare fråga om ett slags krigföring mot det danska majoritetssamhället och mot etniska danskar.

I Bispehaven, en invandrardominerad stadsdel i Århus, ligger ett aktivitetshus kallat Trivselshuset. I byggnaden finns café och ett antal olika föreningsverksamheter. Men sedan en vecka tillbaks håller Trivselshuset stängt. Samtliga sju anställda har sjukskrivit sig. De orkar inte längre med ständigt återkommande hot och trakasserier från områdets allt mer aggressiva invandrargäng.

En talesman för polisen menar att det är fråga om en liten grupp kriminellt belastade ynglingar i övre tonåren som är tongivande bland ungdomar i området. Flera av dessa har under en period suttit i fängelse eller på ungdomsvårdsskola. Nyligen har några släppts fria och återvänt till området, och efter det har problemen eskalerat.

Allan Söström är chef för Östjysk Bolig, det fastighetsbolag som både äger och förvaltar det mesta av bebyggelsen i Bispehaven. Han bekräftar i viss mån polisens bild, men menar att samma problem återkommer gång på gång.

Allan Söström säger (i översättning):

– Det tar för lång tid att gå från prat till handling. Ynglingar som varit borta kommer kontinuerligt tillbaks till området, och så återkommer problemen. De kommer tillbaks till detsamma som de hade tidigare, alltså ingenting. Och så börjar alltsammans om från början.

Hara Dvinge, skribent för den danska nättidningen Den korte avis, analyserar förhållandena i Bispehaven. Hon har själv erfarenhet av att arbeta som lärare i invandrardominerade områden, och skriver bland annat (i översättning):

I Danmark får man betalt för att utbilda sig, och man har rätt till en billig studentbostad om det behövs. Villkoren är tämligen goda, och det danska systemet får sägas vara generöst jämfört med hur det fungerar i många andra länder. I Danmark erbjuds också omfattande hjälpinsatser till invandrare som behöver särskilt stöd och vägledning, i synnerhet i fråga om skola och utbildning. Allan Söström, direktören för Östjysk Bolig, menar att de straffade unga männen i Bispehaven kommer tillbaks till ‘ingenting’, men det stämmer inte. Dessa ungdomar kommer tillbaks till en uppsjö av möjligheter, om de själva vill. /…/

Allt tyder på att det inte bara är fråga om sociala problem i största allmänhet. Det är fråga om parallellsamhällen, där fientliga attityder till det danska samhället frodas, och där en våldskultur tar sig uttryck. Det är inte bara sociala insatser som behövs, utan en attitydförändring. Och en attitydförändring kan bara åstadkommas om det danska samhället står fast vid bestämda krav och värderingar gentemot de unga invandrarbrottslingarna, och mycket tydligt gör klart för dem att man inte accepterar deras asociala beteende.

I Kokkedal, ett samhälle i Fredensborgs kommun, mellan Helsingör och Köpenhamn, ligger det ökända, invandrartäta problemområdet Egedalsvaenge. Området har bland annat uppmärksammats för att ett flertal medlemmar i den extrema, islamistiska organisationen Hizb ut-Tahrir bor där, och personer tillhörande den islamistiska miljön har försökt ta kontroll över delar av det lokala föreningslivet.

Några danska familjer som bor i ett område som gränsar till Egedalsvaenge har under flera år utsatts för vandalisering och trakasserier av barn och ungdomar från den invandrardominerade stadsdelen. Det handlar bland annat om ständigt återkommande stenkastning mot fönsterrutor. Familjerna berättar också att det förekommer öppen narkotikahandel intill deras bostäder, samt att de knappt vågar cykla på områdets cykelstigar, eftersom det förekommit att aggressiva, mopedburna ungdomar från Egedalsvaenge prejat cyklister av vägen.

De danska familjerna har länge efterfrågat ökad polisnärvaro i området, men tycker inte att de fått gehör för sitt önskemål. Det danska polisförbundets tidning Dansk Politi sammanförde några av de utsatta familjerna med de rättspolitiska talespersonerna från de danska socialdemokraterna och borgerliga Venstre.

Syftet var att de danska familjerna skulle få berätta om sin situation, och att politikerna skulle få svara på vilka lösningar de föreslår. Inte oväntat utmynnade även denna diskussion i en varning för att parallellsamhällen successivt utvecklas i invandrardominerade problemområden.

I Dansk Politis artikel säger Venstres Karsten Lauritzen (i översättning):

– I det här fallet verkar det som om dessa ungdomar kunnat fortsätta sitt beteende utan att det fått konsekvenser. Det är skadligt, eftersom det bidrar till att ett parallellsamhälle skapas. Om polisen agerat har jag ingen tvekan om att man ganska snabbt kunnat lösa problemet.

Viby Själland, en mindre ort strax söder om Roskilde, är utsatt för en annan typ av invandrarbrottslighet. Men den drabbar lokalbefolkningen minst lika hårt. Problemet är att asylförläggningen Center Avnstrup ligger bara några kilometer från samhället. Eftersom Viby Själland är närmaste ort där det finns butiker, blir det dit de asylsökande åker. Följaktligen har snatterier samt våld och hot mot butikspersonal ökat våldsamt.

Hans Olesen är en av de lokala butiksägare som tröttnat på de asylsökandes kriminalitet. Han driver en lokal livsmedelsbutik, och menar att det gått så långt att han inte ens hinner med att polisanmäla alla mindre brott som begås av de asylsökande.

Hans Olesen berättar (i översättning):

– Vi lägger enorma resurser på övervakning och på att hantera situationer där asylsökande stulit eller hotat personalen. I förra veckan blev en av mina anställda hotad till livet, och det har skett vid flera tillfällen. Det skapar otrygghet. Om vi skulle polisanmäla varenda händelse skulle vi behöva ha ytterligare en anställd, åtminstone på deltid. Och vad leder anmälningarna till, mer än att de kostar oss tid?

Viby Själland tillhör Roskildes kommun, och Roskildes socialdemokratiska borgmästare Joy Mogensen har därför blivit ombedd att kommentera situationen för butiksägarna i Viby Själland. Hon försöker, inte oväntat, tona ner problemen och beskriver de asylsökande som begår brott som “några få ruttna äpplen“. Joy Mogensen vill med andra ord ge sken av att den överväldigande majoriteten asylsökande är hederliga, och att kriminellt beteende är ovanligt.

Problemet med den socialdemokratiska borgmästarens resonemang är att statistiken över asylsökandes kriminalitet ger en helt annan bild. 2013 åtalades c:a 25% av de asylsökande som kom till Danmark för brott. Siffran är förstås alarmerande hög, och visar tydligt att det finns stora grupper av asylsökande som sannolikt inte alls har några asylskäl, utan har som enda syfte att under en period uppehålla sig i Danmark för att tjäna pengar på att begå brott.

Relaterat

Dansk polis befarar gängkrig i Århus invandrarghetton
Islamister och kriminella invandrargäng skapar desperation i dansk kommun
MENA-invandrare rånade och mordhotade glassbilschaufför
http://avpixlat.info/2014/10/09/utvisningsdomd-serbisk-asylsokande-greps-for-inbrott/
Danmark: Tre asylsökande greps för stölder och våldsbrott
Danmark åtalar två asylsökande efter grovt överfall på 92-åring
Asylsökande syrier häktades för grov barnmisshandel
Asylsökande kroat greps för misshandel och mordhot
Asylfuskare i Danmark greps för ofredande
Fylla, våld och vandalisering – vardag på boende för “flyktingbarn”

Somaliska kvinnor i knivslagsmål på asylboende

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson