Annonsera på Avpixlat

Sjuklöver under galgen vill prata om invandringens volymer och kostnader


Ljudklipp från SR. Inslaget återges här med av SR för ändamålet tillhandahållen inbäddningsfunktion.

VOLYMER OCH KOSTNADER Sverigedemokraterna har på bara en mandatperiod i riksdagen svingat sig upp till ett väljarförtroende som ger dem platsen som landets tredje största parti och färska opinionsundersökningar visar att väljarstödet fortsätter att öka, inte minst mot bakgrund av att den nya rödgröna regeringen avser att tävla med den tidigare alliansregeringen om vem som, lite tillspetsat, snabbast kan byta ut Sveriges befolkning.

Det var inte så längesedan som det var tabu inom borgerligheten att använda ordet “volymer” när man pratade invandringspolitik. När förre migrationsministern Tobias Billström (M) gjorde det blev han som en odygdig skolgosse tagen i örat av magister Reinfeldt och undgick med nöd och näppe att bli relegerad genom att framför hela klassen bedyra att han aldrig skulle göra så mer.

Reinfeldts och Billströms parti gjorde emellertid ett katastrofval och bedömarna är eniga om att en stor del i detta kan tillskrivas att partiet gått i allt större otakt med väljarna i invandringsfrågan. Sverige kan mycket väl stå inför ett nyval där Sverigedemokraterna har en reell möjlighet att tävla med Moderaterna om platsen som näst största parti i Sverige. Somliga menar att Åkesson rentav kan ha känning på statsministerposten i valet 2018.

Proffstyckarna inom framför allt den borgerliga pressen börjar nu därför under galgen att rehabilitera det otillåtna ordet “volymer” i invandringsdebatten och t o m lansera det utanför SD än mer förbjudna ordet “kostnader”. Invandringsliberaler som Tove Lifvendahl, ledarskribent på Svenska Dagbladet, är en av dessa omtänkare och hon medverkade häromdagen i en debatt i Sveriges Radio Studio Ett där hon som motdebattör hade den allt annat än omtänkande Anders Lindberg från Aftonbladets ledarredaktion som dessutom ogenerat ljuger kring migrationsfakta i debatten.

I programmet kommer även Anna Dahlberg på Expressen till tals, en ledarskribent som kanske mer än någon annan manifesterar det nymornade borgerliga uppvaknandet i invandringsfrågan. Det var Dahlberg som på valdagen 2010 skrev den famösa SD-fientliga artikeln i Expressen med en hopknycklad och trampad SD-valsedel i rännstenen. Idag är Dahlberg något av en pionjär bland borgerliga skribenter när det gäller att plädera för ökad klarsyn och avtagna skygglappar i invandringsdebatten.

I inslaget kommer även Mats Edman, chefredaktör på Dagens Samhälle, till tals. Hans ledare där han förutskickar en gyllene framtid för Sverigedemokraterna ägnade Avpixlat en längre text åt att uppmärksamma häromdagen.

Huruvida borgerligheten kommer att lyckas återvinna väljarnas förtroende får framtiden utvisa. Men en kvalificerad gissning är att de väljare som i det senaste valet lämnade skeppet Alliansen i varje fall inte i brådrasket kommer att återvända. Av allt att döma heter den nya partiledaren för Moderaterna Anna Kinberg Batra, och hon har tydligt deklarerat att hon inte tillhör omtänkarfalangen utan avser att hålla sin företrädares fana högt.

Oron inom socialdemokratin borde vara minst lika stor men där har debatten än svårare att komma igång. Den nya rödgröna regeringen har så här långt knappast imponerat vad gäller att utstråla duglighet och kan komma att bli en av de kortvarigaste i modern svensk historia om Sverigedemokraterna väljer att inte ge den sitt godkännande i budgetomröstningen i början av december.

Löfven har precis varit i Norge och Danmark och umgåtts med sina statsministerkollegor. Han har inte på något trovärdigt sätt kunna svara på medias frågor om varför Sverige för att uppfylla samma konventionsåtaganden måste ta emot fler asylanter än de övriga nordiska länderna tillsammans och flest i hela EU, fler än stora länder som Tyskland, Frankrike och Storbritannien.

I förlängningen ligger förstås också frågan hur det kommer sig att Löfven kan tänka sig samtala med Erna Solberg och Helle Thorning-Schmidt men inte med Jimmie Åkesson. Löfven försvarade sina statsministerkollegor och sig själv med att man kan “välja lite olika lösningar” på hur man hanterar invandringen. Så har det inte låtit från Löfven i den inrikespolitiska debatten. Kommer Löfven nu att sträcka ut handen även till Åkesson och respektera att de två partierna står för olika lösningar, eller kommer Löfven att fortsätta sandlådemobbningen och inkonsekvent tala med olika tungor inom- och utomlands?

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson