Annonsera på Avpixlat

Per Gudmundson: Stoppa ogrundade asylansökningar

Per Gudmundson

Per Gudmundson

ASYLDEBATT Svenska Dagbladets ledarskribent Per Gudmundson presenterar i en aktuell artikel ett konstruktivt förslag som, om det skulle genomföras, skulle kunna minska kostnaderna för asylhanteringen något. Det återstår förstås att se om Gudmundson kommer att få något gehör för sitt utspel.

Per Gudmundson är en av få etablerade debattörer i svensk mainstream-media som vågat uttala sig kritiskt om den rådande massinvandringspolitiken. Han har också skarpt varnat för att muslimsk fundamentalism/islamism får allt starkare fotfäste i vårt land, och på sin blogg rapporterar han regelbundet om våldsbejakande islamism med kopplingar till Sverige.

På onsdagen presenterade Gudmundson i en ledarartikel ett förslag som skulle kunna bidra till att minska strömmen av asylsökande till Sverige, och därigenom minska både kostnader och arbetsbelastning för Migrationsverket. I artikeln belyser Per Gudmundson det faktum att nästan 10 procent av dem som söker asyl i Sverige kommer från västra Balkan, dvs. från bland annat Serbien, Albanien och Bosnien. Länderna på västra Balkan anses numera vara fungerande demokratier, och det pågår inga krig eller väpnade konflikter i området. Följaktligen saknar personer från dessa länder asylskäl. Mycket riktigt får nästan alla avslag på sina ansökningar.

Men asylansökningar från exempelvis bosnier eller albaner måste ändå utredas, och under den tid asylutredningarna pågår måste dessa asylsökande ha mat och boende. Detta innebär förstås en alldeles onödig belastning för det redan enormt överansträngda mottagningssystemet, och – i grund och botten – ett våldsamt slöseri med skattemedel.

Per Gudmundson konstaterar att man i andra länder, till exempel Norge, lyckats få antalet uppenbart ogrundade asylansökningar att minska rejält genom skärpta regler och rutinmässig handläggning som leder till snabba avslag.

Gudmundson skriver:

Sverige bör göra som Norge. Där har man sedan några år en 48-timmarsregel för sökande från Balkan. Asylärenden därifrån ska alltså generellt avgöras på 48 timmar. Detta har inte bara lett till snabbare beslut, och att staten alltså slipper kostnader för bostad och uppehälle, utan dessutom till färre ogrundade ansökningar. Genom avtal med ursprungsländerna kan Norge säkra snabba avvisningar.

Per Gudmundson har naturligtvis alldeles rätt. I en tid när det svenska asylmottagningssystemet går på knäna, och Migrationsverket ständigt kräver högre anslag, borde svenska myndigheter förstås åtminstone försöka stävja de mest uppenbara exemplen på asylfusk.

Det återstår dock att se om Gudmundson kommer att få något gehör för sitt utspel inom det politiska etablissemanget. Tyvärr får det nog ses som sannolikt att detta förslag, i likhet med de flesta andra förslag som skulle kunna leda till en minskning av asylanstormningen, kommer att tigas ihjäl.

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson