Annonsera på Avpixlat

Hitrest liga greps direkt i ny polisinsats mot bostadsinbrott

inbrottstjuvGRÄNSÖVERSKRIDANDE BROTTSLIGHET Polisens riktade insats mot den eskalerande vågen av bostadsinbrott hann knappt starta förrän en hitrest stöldliga kunde gripas på bar gärning.

Nyligen kom larmrapporter om att bostadsinbrotten i Sverige ökar. Bakom ökningen ligger främst utländska ligor som tack vare Sveriges vidöppna gränser mot omvärlden besvärsfritt kan ta sig in i landet för att begå stölder och sedan lika besvärsfritt ta sig ut ur Sverige igen med stöldgodset.

I ett försök att bryta den nya trend där de flesta bostadsinbrotten begås under november och december – inte som tidigare under semestermånaderna på sommaren – drog polisen i Stockholm på onsdagen igång en riktad insats mot bostadsinbrott. Den gav utdelning direkt. Redan under de första timmarna kunde tre misstänka inbrottstjuvar gripas på bar gärning i full färd med att bryta sig in i en bostad i Solberga i södra Stockholm.

Polisen uppger på sin webbplats att det av allt att döma rör sig om en tillrest utländsk liga. Man preciserar dock inte från vilket land ligan kommer. En rapport från Danmark som Avpixlat tidigare skrivit om, visar emellertid att de hitresta ligorna efter den senaste utvidgningen av EU numera oftast kommer från Rumänien.

En vaksam granne iakttog vad som höll på att ske i fastigheten i Solberga och larmade polisen. Eftersom inbrottsinsatsen hade initierats och många poliser i yttre tjänst redan var mobiliserade kunde flera polispatruller snabbt skickas till den aktuella adressen och där först gripa den person i ligan som höll vakt utanför bostaden.

Därefter gick polisen in i bostaden, belägen på tredje våningen i fastigheten. I vardagsrummet påträffade man ytterligare två personer i färd med att knyta dukar, lakan och gardiner till ett rep i syfte att med stöldgodset fira ned sig från fastigheten genom fönstret. Männen greps och anhölls.

– Det blev en bra start på insatsen, konstaterar Per Fahlström, som är biträdande kommenderingschef på Söderortspolisen.

På sin webbplats förklarar Fahlström också vad den aktuella insatsen mot bostadsinbrott mer konkret består i:

Det sker arbete på många plan. Vi försöker uppmärksamma allmänheten om insatsen och delar ut flyers med goda råd . Många tror ju att det är under sommaren som de flesta inbrott sker men det stämmer inte.

Vi kontrollerar också speciellt brottsaktiva personer: var de är någonstans och vad de gör. Vi försöker även avskräcka tjuvar med kontroller på ställen där tjuvar försöker avyttra stöldgods.Vi har en spaningsgrupp igång då det gäller stulet gods.

Vi som arbetar med insatsen är både yttre och inre personal här i Söderort, alla närpolisområden och trafiken finns med.

Sedan försöker vi snabbt ordna trafikkontroller i närområdena. Vi har också sökt samarbete med andra som rör sig i bostadsområdena, främst dagtid. Förhoppningsvis kan både personal från posten och bilskolor kasta en blick då och då när de är ute.

Men det är inte alltid lätt att vara på rätt plats vid rätt tillfälle. Därför är fallet i Solberga ett bra exempel på samarbete mellan allmänhet och polis. Vi kunde snabbt agera utifrån iakttagelser från allmänheten.

Du som läser det här, var lite extra vaksam över personer med avvikande beteende i ditt grannskap. Prata med grannar så att ni hjälper varandra att ha lite uppsikt! Ring 112 om ni misstänker pågående inbrott!

Låt oss hjälpas åt att bryta trenden så inte inbrotten ökar.

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson