Annonsera på Avpixlat

Alarmerande antal skottlossningar i Malmö

Polis avspärrat

DET NYA SPÄNNANDE SVERIGE 46 skottlossningar, 25 skadade och två döda. Så ser facit ut när antalet gängskjutningar i Malmö under årets första tio månader sammanställts. Siffrorna ska ses i ljuset av att Operation Olivia, Malmöpolisens särskilda insats mot den grova gängkriminaliteten, pågått under året. Utan denna insats hade kanske siffrorna varit ännu högre.

På måndagen publicerade Malmö-tidningen Sydsvenskan en sammanställning över antalet skottdåd på offentlig plats i staden under 2014. Siffrorna är alarmerande. Det har i genomsnitt skett mer än en skottlossning per vecka i Malmö under årets första tio månader.

Vid 27 tillfällen har människor träffats, och i två fall har människor skjutits till döds. Den ena av årets dödsskjutningar skedde på Norra Grängesbergsgatan i februari, och den andra vid Dalaplan i slutet av september. Vid två till fem tillfällen då människor skadats bedömer polisen att det varit fråga om vådaskott. Detta är kanske inte så förvånansvärt, då de gängbrottslingar som står för skottdåden i de flesta fall inte har någon formell träning i att hantera vapen.

Malmöpolisen betonar att det i så gott som samtliga fall är fråga om att kriminella skjuter på andra kriminella. Skotten riktas alltså inte mot “vanliga människor” som står utanför de kriminella gängmiljöerna. Men när gängen skjuter mot varandra på offentliga platser finns förstås ändå en risk att oskyldiga ska bli träffade.

Vid en skottlossning på Delsjögatan i början av oktober träffades en 17-årig yngling, och det tros ha varit ett misstag. Vid samma tillfälle träffades även en butikslokal av kulor, vilket kunde ha slutat olyckligt eftersom det fanns människor i lokalen. Polisen uppger också att det vid en skottlossning på Norrbäcksgatan i januari var rena turen att ingen oskyldig träffades.

Mats Karlsson, operativ chef vid Malmö-polisen, menar att ett grundläggande problem är att alltför få vågar vittna. Han säger:

– Man kan berätta anonymt. Men vi måste få reda på det. Tiger man så legitimerar man det här. Det är inte okej. Man måste stå upp och i alla fall ge oss informationen. Vi vet att där är många som ser och hör och vet saker.

En central aspekt i sammanhanget, som dock utelämnas i Sydsvenskans artikel, är att den grova gängkriminaliteten och de många skottlossningarna i mycket stor utsträckning är den direkt konsekvens av den okontrollerade massinvandringen och den havererade integrationspolitiken. Såväl offer som gärningsmän i gängstriderna är i de allra flesta fall unga män med utomvästlig, asylrelaterad invandrarbakgrund. Föga förvånande anser alltså Sydsvenskan inte att denna detalj är relevant att delge läsarna.

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson