Annonsera på Avpixlat

Rasifieringskäbbel på Sveriges Radio

Foto: Kalle1

Foto: Kalle1

PUBLIC SERVICE Sveriges Radio ger ytterligare ett exempel på påhittade problem i brist på verkliga sådana att sysselsätta sig med. Efter att SR:s korrespondentkår beskrivits som en “vit, medelålders elitpluton” sattes en livlig diskussion igång.

Sveriges Radios vd Cilla Benkö har slagit fast att mångfald är ett av SR:s stora huvudmål i år. Men bland utlandskorrespondenterna är det lika apartheidliknande som hos Aftonbladet och Expressen – även de experter i att pådyvla läsarna mångfald samtidigt som de själva skyr den som pesten.

– Korrarna är en elitpluton. Såklart finns det många anställda på Ekot med mångfaldsbakgrund, men andelen som har nått en såpass hög nivå när det gäller radiojournalistik är liten än så länge, säger Per Eurenius, avgående utrikeschef på Ekot till SVT.

I början av året fick SR-cheferna order om att förbättra mångfalden. Förebilden är BBC där man i somras beslutade att inom tre år ska 15 procent av personalstyrkan komma från minoriteter. Fler med liknande bakgrund ska även synas i rutan. Sky kontrade med att göra samma sak, fast satte målet till 20 procent och redan till nästa år.

På SR-anställde Kavoos Akhtaris Facebooksida, som för övriga är gift och verkar söka tjejer “för sköna stunder och att ha kul tillsammans” med på dejtingjänsten Badoo, utbröt en diskussion där diverse SR-korrespondenter deltog.

”För egen del avvisar jag helt kritiken med att Jag har för fan jobbat mig till att bli korre”, skriver utrikesreportern Alice Petrén.

David Carlqivst, Sveriges Radios korrespondent i Kina, spekulerar i hur man avgör vem som faktiskt kvalar in som en så kallade mångfaldsanställd.

”Räknas en vit latinamerikan i samma kategori som en med mörkare hy? Och hur mäter man det – gentemot en slags vithetsskala?”

Ekonomikorrespondenten Staffan Sonning gav sig också in i tråden.

”Ge er nu! Ta reda på hur många som har fått företrädesrätt till anställningar de senaste åren med motivet etnisk mångfald… Det pågår ett jätteprojekt. Men måste verkligen alla genast bli utrikeskorrespondenter?”

Frågan om personer med koppling till ett visst land kan vara lämpliga och opartiska i sin rapportering togs även upp.

Enligt avgående utrikeschef Per Eurenius, som fick kritik i tråden, menar att de med mångfaldsbakgrund på Ekot inte nått en lika hög nivå när det gäller radiojournalistik som den så kallade “elitplutonen”.

”Jag förstår att jag ska skämmas för något, men jag begriper inte riktigt för vad”, startar han sitt långa inlägg och förklarade att han aldrig tänkt på bakgrund eller hudfärg när han rekryterar utrikeskorrespondenter. ”Bara på yrkesmässiga kvalifikationer”.

Även den kontroversiella Ametist Azordegan, som kallade Janne Josefsson “nazist” efter hans granskning av extremvänstern i Uppdrag granskning, gav sig in i diskussionen.

”Det största problemet är att mångfald uppenbarligen (av denna tråd att döma) ses som ett problem snarare än en tillgång. Märkligt. Mycket märkligt”.

Pablo Dalence på Ekot får “ont i magen” av allt han läser och tycker det låter som att “det är just vi med mångfaldsbakgrund som inte håller måttet”. Han efterlyser en strategi från ledningen på hur de med invandrarbakgrund ska kunna bli lika duktiga som övriga anställda med “icke mångfaldsbakgrund”.

Även Cecilia Uddén vill inflika sin åsikt i det hela.

”Jag hör till de gammeldags korrar som anser att en korre bör ge sig ut i världen med en ”svensk” ryggsäck, hela tiden tänka på att man rapporterar för en svensk publik. Men vår elitpluton har inte längre någon svensk ryggsäck – eftersom denna elitplutons referensramar i Sverige faktiskt inte är representiva (längre). Är det någon som inte anser att vi bör sträva efter att ändra på det?”, skriver Cecilia Uddén.

HÄR finns tråden – än så länge.

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson