Annonsera på Avpixlat

Syriska asylsökare i hungerstrejk – har lång kravlista

Ribbingebäck asylslott

Ribbingebäck asylslott.

ASYLBRÅK På asylslottet Ribbingebäck i Uppland inledde på tisdagen ett 60-tal av de nyanlända en hungerstrejk i protest mot hur illa de anser sig ha blivit mottagna i Sverige. De har en lång lista med klagomål och krav till de svenska skattebetalarna. Det handlar bl.a. om att det är för långt till mataffären, till gratissjukvården och till moskén samt att kommunen inte omedelbart har lyckats ordna med platser i skolan för asylsökarnas över 70 barn – kort sagt sådant som det framstår som självklart att beklaga sig över när man precis fått en fristad på flykt undan krigets fasor.

De boende anser nu att måttet är rågat efter att man flera gånger efter att man anlände till det slottsliknande asylboendet påtalat alla brister för personalen utan att något har hänt. Exakt hur de asylsökande menar att matvarubutik och vårdcentral ska kunna flyttas närmare asylboendet och kommunen på några veckors varsel bygga en ny skola framgår inte. Till följd av det nonchalanta bemötandet från ansvariga på kommunen, asylboendet och Migrationsverket valde därför ett 60-tal av de nyanlända att gå i hungerstrejk.

En av ledarna för protesterna, Ammar, menar att eftersom det inte är krig i Sverige som i hans hemland så finns ingen ursäkt för de svenska myndigheterna att inte direkt tillhandahålla allt vad de asylsökande vill ha. Enligt Ammar måste de bortemot 70 barnen få börja i skolan omgående. Att kommunen inte byggt ut kollektivtrafiken så att de asylsökande enklare kan ta sig till moskén i Uppsala är inte heller acceptabelt, förklarar Ammar.

Många upplever enligt Ammar en känsla av isolering. Det har också framförts klagomål över att det är svårt att sova eftersom det finns en sal i närheten av rummen där det anordnas sociala aktiviteter. Det får förstås anses som ett rimligt klagomål för den som nyligen hävdar sig ha levt i skottlinjen mellan Assad-regimens bomber och de islamistiska rebellstyrkornas korseld. Andra klagomål handlar om att det är alldeles för trångbott i den stora herrgårdsbyggnaden.

Mattias Hellström, som är verksamhetsansvarig vid Ribbingebäcks asylboende, menar att man uppfyller de krav som Migrationsverket ställer och att man gör allt man kan för att skapa en så bra miljö som möjligt för de nyanlända. Boendet är inte överbelagt utöver vad Migrationsverkets norm.

Beträffande transportmöjligheter berättar Mattias Hellström att det går en skolbuss till Järlåsa varje morgon som alla boende som vill kan åka med. Därutöver har boendet också en egen minibuss med vilken personalen skjutsar de boende till busshållplatsen, apoteket, mataffären, ungdomsgården osv.

Cecilia Forss, som är ordförande i barn- och ungdomsnämnden i kommunen, menar å sin sida att man från kommunalt håll jobbar för fullt med att ordna skolplatser för de 70 barnen på Ribbingebäcks asylboende. Man ska ordna med en riktig skola snarast möjligt men kommer fram tills att en sådan finns på plats att bedriva undervisning på plats på ayslboendet.

Cecilia Forss är – i likhet med många kommuansvariga politiker och tjänstemän runtom i landet – kritisk till hur Migrationsverket hanterat upphandlingen av asylboendeplatser. Alltsammans har skett i största hemlighet bakom ryggen på kommunen. Om kommunen hade varskotts om den annalkande anstormningen av asylanter, då hade man också kunnat ha fler skolplatser redo när de syriska barnen anlände, menar Cecilia Forss.

På Migrationsverket slår man som vanligt ifrån sig kritiken från kommunen och skyller på att det råder en mycket pressad situation. Så här bemöter verkets talesperson, Pierre Karatzian, kommunen invändningar:

– Jag är inte insatt i just det här boendet, men vi har tagit emot över 67 000 asylsökande i år och vi måste ordna tak överhuvudet åt merparten av dessa. Behovet av boenden är väldigt stort vilket lett till att vi flera gånger i år har behövt gå ut och direktupphandla boendeplatser.

Generellt så kan vi inte kan styra över när folk söker asyl. Vi kommunicerar så gott vi kan med kommunerna, men ibland sker saker väldigt hastigt och då hinner vi inte informera så långt i förväg.

På onsdagskvällen tog de protesterande asylanterna i Ribbingebäck en tillfällig time-out i sin hungerstrejk. Den officiella orsaken är att man vill avvakta ett svar på klagomålen från Migrationsverket. En troligare förklaring är kanske att man bara blev väldigt hungrig efter ett helt dygn utan mat. De boende hotar dock med återuppta hungerstrejken om inte “missförhållandena” åtgärdas omgående.

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson