Annonsera på Avpixlat

Storbritannien: Eskortinsatser i Medelhavet leder till ökad illegal migration

Båtflyktingar

Foto: Okänd, Wikimedia Commons

STORBRITANNIEN / EU Den brittiska regeringen har beslutat att Storbritannien inte ska delta i fortsatta insatser för att söka upp och bistå fartyg som transporterar illegala migranter över Medelhavet. Man menar att de insatser som gjorts i projektet “Mare Nostrum” är kontraproduktiva, att de skickar ut fel signaler och därmed bidrar till att locka fler illegala migranter att försöka ta sig till Europa havsvägen.

Denna vecka avslutas den särskilda insats som den italienska regeringen kallat Mare Nostrum. Insatsens syfte har varit att med hjälp av kustbevakningsfartyg söka upp och eskortera fartyg som transporterar illegala migranter över Medelhavet, från Nordafrika eller Mellanöstern. På detta sätt har man hoppats att färre migranter ska omkomma i sjöolyckor till följd av överfulla, knappt sjödugliga båtar.

Mare Nostrum är tänkt att följas upp med en EU-finansierad insats kallad “Triton”. Denna insats är dock väsentligt mer begränsad och är tänkt att innefatta endast ett mindre antal fartyg som ska kontrollera områden längs Italiens kust.

I ett dokument som nyligen offentliggjorts av det brittiska överhuset (House of Lords) framgår att Storbritannien inte kommer att ge sitt stöd till fortsatta sök- och eskorteringsoperationer i Medelhavet. Den brittiska regeringen menar att denna typ av insatser är kontraproduktiva eftersom de leder till att ännu fler illegala invandrare lockas att med hjälp av människosmugglare försöka ta sig till Europa via Medelhavet.

I det aktuella dokumentet sägs (i översättning):

Vi stödjer inte planerade sök- och räddningsoperationer i Medelhavet. Vi anser att dessa operationer utövar en oavsiktlig ‘lockelse’. Genom dessa insatser uppmuntras fler migranter att försöka företa den riskfyllda resan, vilket i sin tur leder till fler tragiska, onödiga dödsfall.

Regeringen anser att det bästa sättet att förebygga att flyktingar och migranter försöker ta sig över Medelhavet på detta farliga sätt, är att i högre grad rikta våra insatser mot migranternas ursprungs- och transitländer, samt att vidta åtgärder för att bekämpa de människosmugglare som med berått mod riskerar människoliv genom att fylla icke sjövärdiga båtar med migranter.

Av ovanstående skäl kommer brittisk personal inte heller att delta i Triton, den nya EU-insats som nu ska inledas. Endast en tjänsteman från de brittiska immigrationsmyndigheterna kommer att arbeta i Triton, och denne tjänstemans uppgift är att samla in information om vilka grupper av migranter som kommer till Italien. Detta uppger det brittiska inrikesdepartementet till tidningen The Guardian.

Den brittiska regeringens beslut har, föga förvånande, bemötts med skarp kritik från organisationer som arbetar med flyktingfrågor.

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson