Annonsera på Avpixlat

Kaos på invandrardominerad skola, lärare känner sig hotade

skola, hora, svenne

SKOLHAVERIET & MASSINVANDRINGEN Stök, bråk, våld och hot. Elever som kommer och går som de vill. Lärare som sjukskriver sig för att de är rädda för sina elever. Så ser vardagen ut på Värner Rydénskolan i Malmö, en grundskola i den ökända och i hög grad invandrardominerade stadsdelen Rosengård.

På fredagen publicerade Malmö-tidningen Sydsvenskan två artiklar om den alarmerande situationen på Värner Rydénskolan i Rosengård. Artiklarna hade initierats av att en grupp elever på skolan kontaktat tidningen. Eleverna säger sig vara trötta på en skolsituation som präglas av våld, bråk och total avsaknad av studiero, och de menar att en ständig ström av tillfälliga vikarier leder till starkt försämrad undervisning.

Sydsvenskan, en tidning känd för notorisk politisk korrekthet och en närmast total ovilja att ta upp invandringsrelaterade problem, skildrar öppet det katastrofala läget på skolan. Vad Sydsvenskan dock, föga förvånande, undviker att nämna är att Värner Rydénskolan ligger i Rosengård, ett av landets mest ökända “utanförskapsområden”, där uppemot 80 – 90% av invånarna har utomvästlig asylrelaterad invandrarbakgrund. Självfallet skriver Sydsvenskan inte heller att en mycket hög andel av skolans elever har invandrarbakgrund.

Den situation de fyra intervjuade eleverna (med namnen Juan Cuneyd, Hadil Assi, Bassma Ghaleb Saleh och Arlinda Merovci) beskriver torde chockera även de som har viss inblick i hur dagens svenska skola fungerar.

Följande citat ger en bild av läget:

En dag var arton av Värner Rydénskolans lärare sjukskrivna. Juan Cuneyd hade tröttnat på att ha ständiga vikarier och frågade varför så många var borta?

– Lärarna svarade att många känner sig hotade, säger hon. /…/

Om det kommer en vikarie, så är den sällan utbildad i ämnet de ska läsa. Ibland får eleverna höra att de kan göra vad de vill på lektionen, även om de har haft vikarien länge. /…/

Värst har det varit i årskurs sex och sju. Eleverna där har skrivit ett brev till rektorn. Där står det bland annat att många elever mår dåligt på grund av bråk varje dag, elever som skriker, ritar på väggarna och förstör andras skåp. /…/

Det finns elever som inte går i vår klass som kommer in och sätter sig med andra elever och pratar. Läraren säger åt dem att gå ut men de stannar. Vad är det?, säger Bassma Ghaleb Saleh.

– Lärarna är rädda för eleverna. Bara enstaka stänger dörren, säger Hadil Assi. /…/

Skolan har stora problem med klotter och förstörda fönsterrutor. /…/

De beskriver det som en liten grupp elever som förstör.

– Och andra elever har gett upp för att de ser att det görs inget åt det, säger Bassma Ghaleb Saleh.

I en kompletterande artikel intervjuas Värner Rydénskolans rektor Janette Glans. Rektorn försöker i viss mån nyansera den bild av skolan som framkommit i intervjun med eleverna. Hon hävdar till exempel att det bara varit fråga om “max ett par stycken” lärare som sjukskrivit sig för att de känt sig hotade av elever. Men hon tvingas ändå erkänna att problemen är omfattande.

Janette Glans menar att de återkommande bråken och oroligheterna på skolan hör samman med att man haft många vikarierande lärare som inte lärt känna eleverna, samtidigt som skolan fått många nya elever. Hon säger bland annat:

– Vi har tagit in många nya elever som lärarna inte har relationen till sen tidigare. Det finns säkert en och annan lärare som tycker att det är knepigt. De är säkert mer avvaktande och försiktiga att kliva in i en konflikt. En lärare måste ha personkännedom och ha relationer till barnen, annars är det jättesvårt att hålla ihop det. Det är otroligt viktigt. Nittio procent av alla bekymmer man ser löser man med relationer.

Rektorns förklaring äger naturligtvis en viss riktighet. I alla yrken där man arbetar med människor är det viktigt att etablera relationer och ha personkännedom. Men förklaringen räcker förstås ändå inte. Det är naturligtvis helt oacceptabelt om lärare känner sig hotade och oförmögna att upprätthålla ens den mest basala ordning, oavsett om de känner eleverna eller ej.

I artikeln redovisas en del fakta om de incidenter som skett på skolan. Man skriver bland annat:

I våras såldes knark runt skolans område. Räkningen för krossade fönster förra läsåret låg på 175 000 kronor. Fönsterkrossning, liksom inbrott och stölder, sker på kvällar och helger. Men under skoltid har ungdomar som inte går på skolan kommit in i lokalerna för att söka upp Värner Rydénskolans elever.

I anslutning till Sydsvenskans artikel presenteras också ett axplock av de incidenter som anmälts på skolan under de senaste månaderna:

16/10: Elev sparkar på klassrumsdörren. Lärare orolig pga liknande händelse två veckor tidigare där dörren blev helt insparkad

30/9: Pojke i femman hotar lärare som vill ringa hem efter att han varit med i en stöld.

30/9: Hot, slag och sparkar i ansiktet mellan elever i åttan

26/9: Elev blir knuffad och sedan spottad på av flera andra elever.

26/9: Ett gäng elever tänder eld på annan elevs tröja.

15/9: Lärare ber annan lärare om hjälp att lugna ner klassen och stoppa en elev att ta sig in i klassrummet. Blodvite och elev hotar lärare.

11/9: Elever i sexan slår och tar strypgrepp på varandra.

3/9: Två elever börjar slåss på skolgården.

Ständigt sjunkande kunskapsnivåer och omfattande ordningsproblem påstås ofta prägla den svenska skolan. Diskussionerna kring dessa problem har varit omfattande, inte minst under valrörelsen. Skildringen av situationen på Värner Rydénskolan i Malmö föranleder åter följande fråga: Hur stor del av problemen i den svenska skolan är en direkt konsekvens av massinvandring av svårintegrerade grupper från lågutvecklade, utomvästliga kulturer?

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson