Annonsera på Avpixlat

“Det fina hatet” sett med danska ögon

Katrine Winkel Holm

Katrine Winkel Holm. Foto: Robin Skjoldborg

RÖSTER FRÅN DANMARK Den välkända danska författaren och debattören Katrine Winkel Holm skildrar i en aktuell artikel de hot och hatbudskap Jimmie Åkesson regelmässigt utsätts för från extremvänstern och politiskt korrekta, självutnämnda “antirasister”. Det absurda politiska klimatet i Sverige framstår ännu tydligare när det beskrivs ur ett utifrån-perspektiv.

Avpixlat har vid åtskilliga tillfällen belyst det som ironiskt kommit att kallas det “goda” eller “fina” hatet, dvs. de hatbudskap som regelbundet riktas mot Sverigedemokraterna och mot alla som dristar sig att kritisera svensk invandrings- och asylpolitik. I Sverige blir man som bekant kallad “näthatare” om man i Avpixlats kommentarsfält uttalar sig kritiskt om svensk asylpolitik. Samtidigt är det enligt det politiska och massmediala etablissemanget fullt acceptabelt att kalla SD-väljare för “fucking fittmänniskor” eller att skriva att man vill “spy i Jimmie Åkessons fula ansikte” (autentiska exempel hämtade från Twitter under valnatten).

När man som svensk dagligen tar del mainstream-medias och extremvänsterns rabiata SD-hat är det lätt att bli hemmablind. Efter en tid slutar man nästan reagera på att legitim invandringskritik fullständigt felaktigt benämns som “fascism“, eller att representanter för landets tredje största parti regelmässigt utsätts för attacker i samband med offentliga möten. Det kan då fungera som en ögonöppnare att läsa hur det svenska politiska klimatet skildras i ett av våra grannländer.

Katrine Winkel Holm är en mycket väletablerad dansk författare och debattör. Hon är utbildad teolog, har skrivit åtskilligt om trosfrågor, och sitter sedan åtta år i styrelsen för Danmarks Radio. På lördagen publicerade danska Jyllands-Posten en artikel i vilken Winkel Holm beskriver extremvänsterns och “antirasisternas” hat mot Jimmie Åkesson för danska läsare.

Katrine Winkel Holm inleder sin text med följande beskrivning av Sverigedemokraternas partiledare (i översättning):

En av de människor i vars skor jag verkligen inte skulle vilja vara är veckans svenske valvinnare, Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson. Jag har träffat honom vid ett tillfälle, då jag hade nöjet att sitta till bords med honom på en middag. Jag uppfattade honom då som en mycket klok och balanserad person, långt ifrån de extremistetiketter som klistras på honom. Men jag uppfattade honom också som superkontrollerad och en smula tråkig.

Efteråt tänkte jag att det nog är bra att han är sådan. En färgstark Sören Pind-typ skulle troligen inte bli långvarig på Jimmie Åkessons post, för Sverigedemokraternas ledare kan inte tillåta sig att sätta så mycket som en lilltå fel utan att få hela vargflocken av journalister efter sig. När det gäller Åkesson finns det inget utrymme för nåd eller överseende, än mindre för förlåtelse. Han har försatt sig i en extremt utsatt position genom att bli partiledare för Sverigedemokraterna. Jag imponeras av honom, men avundas honom inte.

Efter denna presentation av Jimmie Åkesson informerar Katrine Winkel Holm de danska läsarna om det grova, oetiska övertramp Sveriges Radio begick då de i slutet av valrörelsen gick ut med “nyheten” om SD-ledarens spel på nätkasinon. Därefter ger Winkel Holm följande beskrivning av extremvänsterns och “antirasisternas” urskiljningslösa hat mot Jimmie Åkesson och SD (i översättning):

Dagen efter valet gick jag in på Jimmie Åkessons Facebook-sida, och upptäckte att den var överfull av hatkommentarer av grövsta slag. Det är visserligen ingen hemlighet att Facebook bitvis är en öppen kloak och att primitiva åsiktsyttringar frodas i detta forum. Men de som önskade Åkesson allt ont var unga, välutbildade kvinnor och män. De var sådana som normalt kan uttrycka sig väl och undviker grovheter. Men när det var fråga om SD-ledaren släppte de alla hämningar. Det värsta var att de själva tycktes tro på det de skrev; att Åkesson var en rasist och nazist som borde bekämpas precis som man – med undantag för svenskarna – bekämpade Hitler.

Många svenskar, vissa undersökningar tyder på att de är i majoritet, har ungefär samma inställning. De har lika stor tilltro till det officiella Sveriges påståenden om SD som tyskarna hade till Goebbels propaganda. Alltså höjer ingen ens på ögonbrynen när vänsterextrema fascister överfaller sverigedemokrater på gatorna, när sverigedemokrater förlorar sina jobb för att deras partisympatier blir kända, och när partiet nekas hyra möteslokaler. /…/

Till och med när fjällen långsant faller från svenskarnas ögon och de, precis som danskarna, inser att deras invandringskritiska parti är något helt annat än de fått veta, och att det faktiskt är de som är blivit lurade, kommer hatet att finnas kvar. Det är inte lätt att få bort.

Katrine Winkel Holm avslutar sin text med något som närmast liknar en varning. Politiker som vågat ifrågasätta massinvandring och som kritiserat islamisering har bevisligen utsatts för grovt våld. Det skulle, sorgligt nog, inte komma som någon större överraskning om vänsterextremister eller islamister skulle försöka genomföra något slags attack mot Jimmie Åkesson. Winkel Holm skriver (i översättning):

…min begränsade erfarenhet säger mig att det kan gå våldsamt till när självgoda människor hatar. Man ska inte glömma att det var självgoda människors hat som ledde till det politiska mordet på Pim Fortuyn, Hollands motsvarighet till Jimmie Åkesson. Låt oss därför hoppas att Jimmie Åkesson har riktigt bra beskydd. Jag tror det behövs.

Efter att ha läst Katrine Winkel Holms text förvånas man knappast över att danskarna i allt högre grad betraktar Sverige som et land där demokratin inte längre fungerar, eller – som den danske författaren Kasper Stövring uttryckt det – “ett semi-totalitärt samhälle“.

Fotnot 1: Sören Pind är en dansk politiker som representerar liberal-konservativa Venstre i folketinget. Han har gjort sig känd för frispråkiga och provokativa utspel i media.

Fotnot 2: Katrine Winkel Holm beskriver i sin originaltext Jimmie Åkessons position som en “uriaspost”, vilket Avpixlat översatt som “en extremt utsatt position”. Uttrycket är bibliskt. Det syftar på soldaten Urias, som i ett slag placerades på den mest utsatta positionen på slagfältet, därför att kung David ville att han skulle dödas. Winkel Holms ordval är alltså egentligen starkare än vad som framgår i översättningen.

Relaterat

Twitter-pöbeln nådde nya lågvattenmärken
“Mångkulturalismen leder till ett totalitärt samhälle”

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson