Annonsera på Avpixlat

Rapport om “ensamkommande barn” – del 1

Foto: Dispatch International

Foto: Dispatch International

DISPATCH INTL Isak är en medelålders man med bakgrund inom psykologi- och medievärlden, som sedan ett antal år arbetar på ett hem för så kallat ensamkommande flyktingbarn.

– Jag riskerar mitt jobb genom att berätta hur det är. Vi har order om att inget säga, men kan jag inte längre hålla tyst, säger Isak till Dispatch.

Isak, som egentligen heter något annat, kallar sig politiskt liberal och är varken nationalist eller konservativ, men tror på lag och ordning. Efter några år i asylbranschen har han helt tappat tron på svensk asylpolitik. Dispatch International ställde ett antal frågor till Isak. Här kommer hans skakande svar.

Du har under många år jobbat på hem för så kallat ensamkommande barn. Vad är din bedömning: Hur många av dem är under 18?

”Min bedömning är att drygt två tredjedelar är över 18. Det är svårt att bedöma åldern på framför allt afghaner, somalier och mongoler eftersom vi svenskar är ovana vid deras utseende. Dessa folkgrupper utgör huvuddelen av antalet ensamkommande. Därför tar jag till i underkant. För att jag ska bedöma någon som över 18 förväntar jag mig att denne har ett vuxet beteende som vida överstiger den psykologiska mognad man kan se hos en vanlig svensk 18-åring. Jag förväntar mig att personen har helskägg sedan ett par år, inte tonårsfjun. Oftast ser jag rynkor kring ögonen som i normalfallet inte uppstår förrän man är 25. Hos en stor andel förekommer åldershåravfall, icke att förväxla med det håravfall som i undantagsfall drabbar enstaka personer på grund av stress. Jag har sett ungdomar använda hårtillväxt-medlet Rogaine. Vissa “ungdomar” åker ibland tillbaka till landet de säger sig ha flytt från, på semester under sommarlovet, för att byta ut slitna tänder eller göra hårtransplantationer i syfte att dölja sin ålder. Jag talar om män, för bara en mycket liten minoritet av de ensamkommande är kvinnor.”

Varför ljuger de om sin ålder? Är de fullt medvetna om att man då har större chans att komma?

”Åldern påverkar inte chanserna att slippa avslag från Migrationsverket om de verkligen är flyktingar. Dock får de oftare stanna på grund av ömmande skäl eller för att man inte kan finna någon vuxen, nära släkting i hemlandet. Migrationsverket får heller oftast inte verkställa utvisningar av någon som är minderårig.

En stor fördel med att vara minderårig är att man får gratis tandvård, vård, utbildning och andra förmåner. De flesta av dem vet i grova drag vilken skillnad det är mellan att vara minderårig och myndig.
Ofta är syftet med att komma att man senare ska få hit sin familj via den rätt till anknytning som bara minderåriga har. Därför är ångesten ofta väldigt stor hos det fåtal män som blir uppgraderade ifrån minderårig till en ålder över myndighetsåldern.”

Har du några exempel att berätta lite om? Exempelvis vis hur många är pojkar/flickor? Skillnader?

”Jag vill inte kalla dem pojkar, eftersom de flesta är män. Men nästan alla kvinnliga ensamkommande är flickor. Jag har bara jobbat med ett fåtal flickor/kvinnor. Även dessa ljuger som regel om sin ålder, även om det finns undantag även bland dem. Jag vill passa på att förklara att när jag säger att de ljuger är detta inte någon moralisk anklagelse mot dem. Jag tror att många av dem har legitima skäl att ljuga. Det kan till exempel vara så att man tvivlar på sin möjlighet att få uppehållstillstånd baserat på sanningen, eftersom man inte kan bevisa sanningen. Flyktingsmugglarna tutar i dem att de måste hålla sig till manus.

När jag säger detta invänder säkert någon att vår statsminister sagt att vi tjänar på invandringen. Det är sant att vi tjänar på högutbildad invandring, men om vi tjänar även på lågutbildad invandring har Sverige upptäckt något som inget annat land upptäckt. I övriga världen vet man att ju lägre utbildningsnivån är, och ju längre ifrån värdlandets kultur den asylsökande har, desto mer kommer han/hon att kosta.”

”Vi ljuger om vi säger att vi tar emot flyktingar för att tjäna på det. Vi tar emot på grund av ideologi – för att vi vill hjälpa alla som anser sig ha behov av hjälp. Högt upp i politiken fattar man dessa beslut baserade på åsikten att man “gör skillnad på människor” om man inte agerar efter denna ideologi. I hela världen är det bara Sverige som har denna ideologi. Personligen tror jag inte att den fungerar i praktiken, trots att den bygger på i grunden humanistiska värden.
Jag tar dock upp detta eftersom jag tror att många vanliga människor, som inte jobbar i branschen, förstår hur utbrett detta är, och hur mycket det underminerar det sätt som vårt system är tänkt att fungera. Vi kan inte hjälpa alla, och de som ljuger tar oftast resurser ifrån dem som verkligen skulle behöva dem. Detta är ju i sin förlängning att ta ifrån de mest kritiskt behövande och ge till dem som är i någon mån behövande, men inte kritiskt behövande. Det var främst detta som från början fick mig att reagera, även om jag därefter har börjat oroa mig alltmer för vad detta kommer att få för långtgående konsekvenser för välfärdsstaten. Att inte sätta stopp för asylbedrägerierna är djupt omänskligt och osolidariskt mot de svagaste.”

”Du frågade om exempel. Det finns många. Jag upptäckte till exempel att en av mina ansvarsungdomar (som man har extra stort ansvar för och extra inblick i) inte alls är ett barn. Han är ett före detta militärunderbefäl från Somalia, och enligt egen utsago 22 år. Hans kompis, som nu är deprimerad, orkar inte jobba eller utbilda sig eftersom det är mänskligt att luften går ur en när man byggt upp ett liv och måste börja om. Sveriges politik försätter honom i den situationen. Han är 29 år och har universitetsutbildning från ett arabiskt land. Denne man i sina bästa år, är i Sverige som “flykting” från “Somalia”. På papperet är han 19 år. Jag har följt honom sedan han var 25, eller på papperet 15.

I hans arabland finns viss diskriminering mot somalier. Detta påverkar främst karriärmöjligheter etc. Men det innebär ingen fara för liv och hälsa, så han har alltså gjort ett val för att få en bättre framtid. Ett normalt mänskligt beslut som jag själv säkert hade fattat i hans situation – men Sverige kan inte ta hand om alla dem som kommer hit för att få det lite bättre ekonomiskt. Mer än halva jordens befolkning lever på mindre än 15 kronor om dagen. Fallen är dock på inget sätt unika, dessa var några i en lång rad liknande fall. Faktum är att just identitetsbedrägerier är ännu vanligare hos folk som säger att de kommer från Afghanistan, men i själva verket kommer från Iran. Ibland har de en egen familj där, som de försörjer. Och då menar jag inte mamma och pappa utan egen fru och barn!”

”Jag riskerar mitt jobb genom att berätta detta. Inte för att man egentligen har rätt att ge någon sparken för att man talar i allmänna termer, så länge arbetsgivaren inte specifikt pekas ut. Men socialen skulle inte anlita ett boende som har personal som avslöjar sånt här. Då blir det en ekonomisk fråga för arbetsgivaren. Många av oss har order om att hålla tyst. Det är tjänstefel att exempelvis kontakta Migrationsverket och avslöja att man vet att någon av de boende har ljugit i sin asylansökan. Tänk er in i den situationen! Fråga er själva om ni i det läget skulle riskera er familjs ekonomi och er karriär, om ni undrar varför jag varit tyst så länge. Detta är förklaringen till att så få vågar berätta. Internt är det dock så att en majoritet av handledarna på asyl -och PUT-boendena diskuterar detta med att “barnen” i själva verket är vuxna, som vore det en självklarhet! Om detta som jag säger får spridning kan vi dock räkna med att någon tabloid kommer att lyfta fram den minoritet handledare som ännu inte blivit medvetna om omfattningen av asylbedrägerierna – man ser det inte förrän man jobbat några år i branschen och tvingats inse hur det ligger till. Det är en process.”

Hur hanterar miggorna [handläggare på Migrationsverket] deras uppgifter? Accepteras den ålder de säger rakt av eller görs det några undersökningar?

”Migrationsverket accepterar deras ålder rakt av, om det inte är helt uppenbart att personen är vuxen. För att det ska vara uppenbart behöver personen i regel vara åtminstone i 25-årsåldern. Eftersom problemet är mer regel än undantag tror jag att miggorna är mer eller mindre uppgivna, och bara låter det passera. Många av karriäristerna inom Migrationsverket följer minsta motståndets lag, och de vill inte att någon av dessa åldersuppgraderade män ska ställa till en scen i Aftonbladeteller Expressen.

Tidningarna har en väldig förmåga att få människor som inte känner till den bakgrund jag här beskriver, att tycka väldigt synd om den som tidningarna skriver om, och av någon oförklarlig anledning tro på varje snyfthistoria. Själv har jag hört hundratals oriktiga snyfthistorier, och det vore lögn att säga att detta inte tär på en. Det hjälper inte att jag hört lika många berättelser som bär med sig sanning om fruktansvärda upplevelser. Alla påverkas när någon ljuger för en och man upptäcker att så skett.”

”När en åldersuppgradering väl sker – vilket är sällsynt – uppstår ett trauma på HVB-hemmen. Orsakerna kan vara alltifrån oro för myndigheter (de flesta kommer ju från ställen där man inte kan lita på myndigheter) till det jag tror är huvudorsaken till oron: Man undrar om ens egen lögn om åldern också kommer att avslöjas och den stora planen för livet därmed kommer att gå i kras. Det är en hemsk situation dessa som ljuger om sin ålder befinner sig i.

Man måste skilja på två saker. Det ena är att den som ljuger oftast gör detta av en god anledning. Det andra är att den goda anledningen inte är ens i närheten av så pass god att Sverige som land kan ta ansvar för dem som av den anledningen ljuger. Sverige är ett rikt land, inte lika rikt som för några år sedan, men ändå rikt. Sverige är trots detta inte gjort av guld, silver och pengar. Vi har inte råd att ta in i huvudsak outbildade invandrare. Det är därför Migrationsverket finns, och det är därför vi har lagar, och det är dessa lagar den som ljuger försöker kringgå.”


Artikeln publicerad med benäget tillstånd av Dispatch International.

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson