Annonsera på Avpixlat

Våldsbrottsdömd V-riksdagskandidat försvarar politisk brottslighet

Gustav Landström (V)

Gustav Landström (V)

DEN ANTIDEMOKRATISKA VÄNSTERN Gustav Landström kandiderar både till riksdagen och till Göteborgs kommunfullmäktige för Vänsterpartiet. Det har nu avslöjats att den 27-årige vänsterpolitikern vid två tillfällen dömts för brott. I det ena fallet dömdes han till fängelse för våld mot tjänsteman. Landström vägrar dock ta avstånd från det andra brott han dömts för. Han anser att hans politiska övertygelser väger tyngre än respekten för demokratiskt stiftade lagar.

Enligt Göteborgs-Posten har Gustav Landström dömts för brott vid två tillfällen. 2009 dömdes han till fängelse för att ha utövat våld mot två polismän vid en fotbollsmatch. Landström ska ha tillhört en grupp ökända fotbollshuliganer som blivit portade från Göteborgslaget GAIS matcher. Trots detta dök han upp vid en match och ställde till bråk. Han ska, enligt poliser som förhördes i brottsutredningen, ha burit tandskydd, vilket tyder på att han redan i förväg var inställd på våldsamheter.

Det är emellertid Gustav Landströms andra dom som, trots att det handlar om ett mindre allvarligt brott, är mest anmärkningsvärt. 2011 dömdes Landström för ohörsamhet mot ordningsmakten. Brottet begicks i samband med demonstrationer utanför Migrationsverkets lokaler i Kållered. När Gustav Landström intervjuas av Göteborgs-Posten ger han följande kommentar till sina domar:

– Fängelsedomen har jag verkställt och det andra brottet kan jag stå för rent politiskt. Vi blockerade flyktingförläggningen i Sagåsen för att förhindra en transport mot en ganska säker död.

Göteborgs-Postens journalist frågar då Gustav Landström om det inte finns en motsägelse i det faktum att han försvarar ett brott han dömts för, samtidigt som han kandiderar till riksdagen, och i egenskap av riksdagspolitiker ska vara med och stifta lagar. Landström svarar då:

– Alltså, jag kandiderar ju för Vänsterpartiet och när det gäller ohörsamhet mot ordningsmakten ser jag inte att det finns några problem alls. Snarare kan man säga att den lagstiftning som finns i dag kring flyktingpolitik och hur den hanteras är mer brottslig i många avseenden.

Genom sitt svar visar Gustav Landström tydligt att han inte respekterar demokratiskt stiftade lagar. Om Gustav Landström exempelvis anser att avvisade asylsökande inte ska utvisas, så menar han att denna åsikt väger tyngre än myndighetsbeslut som fattats i enlighet med svensk lag. Med andra ord anser Gustav Landström att han och hans åsiktsfränder står över lagen och demokratin. Landströms svar antyder också att det inom Vänsterpartiet finns en hög grad av acceptans för denna typ av lagbrott.

På lördagen publicerade Expressen en ledarartikel av Anna Dahlberg, en av få Expressen-skribenter som åtminstone ibland levererar vettiga och klarsynta analyser av svensk politik och samhällsdebatt. Dahlbergs text handlade om hur svensk politik, i synnerhet inom det röd-gröna blocket, i allt högre grad styrs av naiva och romantiserade föreställningar om “godhet” och “kärlek“.

Inom v, mp och fi bortser man i mycket stor utsträckning från ekonomiska realiteter. Istället talar man i abstrakta, idealistiska termer om ett samhälle byggt på kärlek, “värme” och “hjärta“. Anna Dahlberg varnar för denna naiva syn på politiken och skriver bland annat:

För stora delar av vänstern är politik en kamp mellan gott och ont. Det är en farlig utgångspunkt för att regera Sverige. /…/ Politik är en dragkamp mellan gott och ont, och Sverige har blivit kallt. Om vi bara tillför mer kärlek kommer de kvarvarande samhällsproblemen att lösa sig. Aldrig tidigare har denna romantiska syn på politiken varit så stark som i dagens Sverige.

Gustav Landströms syn på den brottslighet han dömts för, och hans antydan om att denna brottslighet accepteras inom Vänsterpartiet, är ett mycket tydligt uttryck för det naiva och romantiserade förhållningssätt Anna Dahlberg kritiserar. Gustav Landström tycker att han till hör “de goda” och bekämpar “de onda”. Därmed anser han och hans meningsfränder sig ha en moralisk rätt att bryta mot demokratiskt stiftade lagar.

Att en enskild vänsterpartist hyser denna typ av åsikter kanske inte är så mycket att förvånas över. Men det är mycket oroväckande att denna bristande respekt för demokratin och rättssamhället tycks vara utbredd inom två av våra riksdagspartier.

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson