Annonsera på Avpixlat

Aftonbladets stöldanklagelser mot Avpixlat grundlösa

Avpixlat, symbolRENTVÅDD Häromdagen ljög boulevardtabloiden Aftonbladet i stora krigsrubriker att Avpixlat skulle ha stulit upphovsrättsskyddat filmmaterial från andra publicister. Detta därför att Avpixlat bäddar in filmklipp från andra medier med hjälp av den inbäddningsfunktion som dessa sajter tillhandahåller. Nu får Aftonbladet skämmas när bl.a. företrädare för det bolag, SmartClip, som säljer annonsutrymme i sådana filmklipp klargör att Avpixlat inte gjort något olagligt.

Den senaste tiden har ett antal medieföretag och företag som annonserar i dessa medier uppmärksammat att Avpixlat i likhet med tusentals andra sajter använder den inbäddningsfunktion som medierna tillhandahåller. Några av dessa medier och annonsköpande företag har varit frustrerade över att deras redaktionella material respektive reklamspottar synts på Avpixlat. Detta därför att det i den smala svenska åsiktskorridoren anses kontroversiellt och kan vara stigmatiserande att förknippas med en sajt som skriver om sådant som andra medier förtiger och som intar en kritisk hållning till Sveriges ansvarslösa invandringspolitik.

Illa pålästa företrädare för medieföretag och de annonsköpande företagen har därför försökt låta påskina att Avpixlat ägnat sig åt stöld. Vad de egentligen åsyftar är upphovsrättsligt intrång, vilket är något kvalitativt helt annat. Avpixlat har förstås bestridit att man gjort något brottsligt överhuvudtaget och Mathias Spetz, vd för Smartclips som säljer annonsspottar i anslutning till redaktionella filmklipp för flertalet svenska nyhetsföretag, ger nu Avpixlat rätt. I en intervju med Dagens Nyheter klargör Spetz vad det är Avpixlat gör:

– De allra flesta webbspelare i dag som används av medieföretag som Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, TV4 uppmanar ju till syndikering för att öka nättrafiken och räckvidden, vilket i grunden är en väldigt bra sak. En delning som ofta kan göras med hjälp av en URL-sträng. När det gäller videoklippen åker dock också reklamfilmerna med vilket förstås är bra för publicisterna, men när klippen hamnar på Avpixlat så är det en annonsmiljö som väldigt få vill synas i.

I en annan intervju med Dagens Media förklarar Spetz samma sak på följande sätt:

– Det som har hänt är att Avpixlat har syndikerat klipp från olika nyhetssajter, och det beror på att sajterna uppmanar till syndikering för att man ska kunna sprida deras klipp och öka räckvidden. Sedan är det olyckligt att en sådan sajt som Avpixlat använder redaktionellt innehåll från andra som i detta fall gjort att annonsörer hamnar i oönskad kontext. Det är tråkigt både för redaktionen som vill sprida sina klipp i bra miljöer och för annonsörer som vill jobba digitalt.

Spetz bekräftar alltså att det är medieföretagen som själva uppmanar till syndikering, dvs till att sprida deras filmklipp på sociala medier, bloggar och nätsajter och att man för det ändamålet tillhandahåller sådana funktioner i anslutning till filmklippen. Som framgår av Spetz uttalande handlar uppståndelsen om att medieföretag och annonsörer inte reflekterat över att deras filmklipp respektive annonser kan komma att spridas också på sajter som man inte gillar.

Enligt Spetz tittar SmartClip nu i samarbete med medieföretagen och jurister på såväl tekniska som juridiska lösningar för att förhindra att Avpixlat kan bädda in filmklipp och/eller de annonser som följer med i dessa. Sådant som nämns är att spärra Avpixlats webbadress och att formulera användarvillkor där det anges att klippen är fria att använda av alla utom Avpixlat.

Sedan tidigare vet vi att frustrationen, ångesten och ängsligheten är stor ute på landets krisdrabbade mediehus över konkurrensen från alternativ sanningssägande Sverigevänlig media. Att vissa företag uppvisat en påtaglig SD-fobi och SD-fientlighet är också välbekant.

Vi minns alla hur skoföretaget Brandos i samband med riksdagsvalet 2010 gick ut med att man vägrade betjäna kunder som hade SD-sympatier. Utspelet hade en unken doft av gammal rasdiskriminering över sig med skyltar på butiksdörrar med texten “No negroes”.

Uppenbarligen respekterar inte heller företag som byggvaruhuskedjan Byggmax och pensionsförvaltningsföretaget SPP principen om alla människors lika värde. Dessa företag har nu stoppat sin annonsering som en markering att de inte vill ha Avpixlats cirka 200.000 läsare som kunder. Något som kan vara bra att känna till för den Sverigevän som skall handla byggvaror eller se om sin pension, så att de i framtiden kan välja att spendera sina pengar hos något annat företag och rekommendera sina vänner och bekanta att göra detsamma.

Relaterat

Aftonbladet anklagar Avpixlat för stöld

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson