Annonsera på Avpixlat

15.000 svenskar i olagligt lång kö till äldreboende

ÄLDREOMSORGSSKANDALEN Tusentals äldre får inte den plats på ett äldreboende som de har rätt till enligt lag. Trots att kommunen har beviljat dem plats får de vackert vänta. Köerna är nu årslånga trots att väntetiden får vara högt tre månader. Orsaken är att det helt enkelt inte finns några äldreboenden att flytta till. Dessa har antingen lagts ned eller omvandlats till asylboenden. Detta är “helt orimligt” menar Gert Alaby, som är samordnare för äldrefrågor på Socialstyrelsen. Man kan bara hålla med.

Att starta och driva äldreboenden i Sverige är det få entreprenörer som idag är intresserade av. De ekonomiska incitamenten har det senaste decenniet via politiska beslut styrts om så att lönsamheten i stället återfinns i asylboenden. Sådana växer nu upp som svampar ur marken, bemannade med fler personal än boende och dessutom dygnet runt, samtidigt som asylbaronerna byter upp sina Ferraris mot Lambourghinis för arbetande svenskars skattepengar.

Kommunerna har en skyldighet att planera sin äldreomsorg utifrån de behov som befolkningen har men de har inte råd. Stora delar av kommunbudgeten måste numera slussas över till försörjningsstöd och andra kostnader för ett ständigt ökande mottagande av asyl- och anhöriginvandrare. Även om man vill kan man numera inte säga nej. Migrationsverket kan sedan en tid tillbaka med en ny lag i ryggen tvinga kommuner att ta emot fler asylanter och anhöriga än de har kapacitet för.

Asylboendena utgör i sig själva inte en kostnad för kommunen eftersom de finansieras med statliga skattepengar. Äldreboenden är däremot en kommunal budgetfråga. Eftersom staten avsatt mångmiljardbelopp för att bygga och driva asylboenden men inte en krona för att bygga och driva äldreboenden blir resultatet det vi nu ser – en markant ökning av antalet asylboenden medan äldreboenden läggs ned eller omvandlas till mer lönsamma asylboenden. Var fjärde äldreboendeplats har försvunnit det senaste decenniet.

De som kommer i kläm är äldre svenskar som arbetat och slitit ett helt liv, byggt Sverige och betalat in skatt till den offentliga välfärd som de nu inte får del av utan som i stället delas ut till invandrare från Afghanistan och Somalia. De äldre svenskarna får också se sin hemtjänst försämras och sina pensioner sänkas samtidigt som de tvingas betala högre skatt än andra grupper.

Inom den politiska sjuklövern säger man sig inför valet i höst vara orolig över att förlora stora skaror av pensionärer till Sverigedemokraterna. Med den äldreomsorgs- och pensionspolitik sjuklöverpartierna bedriver förefaller det snarare som att de vill bli av med sina äldre väljare.

Relaterat

SvD:s ekonomianalytiker: “Mardröm om SD tar pensionsfrågan”

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson