Annonsera på Avpixlat

Rabiat SD-hatare ändrar ståndpunkt

Mångkulturellt centrum. Foto Andrzej Markiewicz

Mångkulturellt centrum. Foto Andrzej Markiewicz

HETSEN MOT SD Den brottsdömde vänsterextremisten Tobias Hübinette har länge varit en av de mest högljudda och aggressiva rösterna bland SD-hatande “antirasister”. Nu verkar han dock inta en mer sansad hållning.

I en aktuell intervju menar Hübinette, som forskar vid Mångkulturellt Centrum i Fittja, bland annat att man bör sluta kalla SD-väljare “rasister”. Hans analys av SD:s ökande väljarstöd innehåller överraskande nog ett par vettiga iakttagelser, men som väntat räcker hans förklaringsmodell inte riktigt till.

Det är lokaltidningen Södra Sidan som talat med Hübinette. Utgångspunkten för intervjun är SD:s starka stöd i vissa delar av Botkyrka. I en del valkretsar fick SD 15-18 procent av rösterna i EU-valet. Hübinette analyserar detta utifrån en intervju-undersökning han och hans kollegor gjorde våren 2013. I undersökningen fick personer i södra Botkyrka som identifierar sig som “majoritetssvenskar” (dvs. etniska svenskar) ge sina synpunkter på samhällsutvecklingen och det mångkulturella Sverige.

Hübinette konstaterar att det varken är rimligt eller konstruktivt att anklaga alla de Botkyrkabor som röstade på SD för att vara “rasister”. Istället, menar han, bör det ökande stödet för SD bemötas med samtal och med kraftfulla insatser för att bryta segregation och uppdelning mellan svenskar och invandrare.

Tobias Hübinette drar två slutsatser som troligen ligger väldigt nära sanningen. För det första konstaterar han att de allra flesta SD-sympatisörer sannolikt inte är rasister. Detta är tveklöst sant. Man skulle dessutom kunna tillägga att SD inte är ett rasistiskt parti. SD står för det man valt att kalla öppen svenskhet, dvs. att invandrare genom att lära sig svenska och integreras i svensk kultur och samhällsliv blir svenskar. Med andra ord bygger SD:s uppfattning om svenskhet inte på föreställningar om ras, blod eller hudfärg.

Hübinette konstaterar också att många SD-sympatisörer känner en stark sorg över att “det gamla Sverige” gått förlorat.

Han säger:

– Bland många av intervjupersonerna har vi mött en utbredd osäkerhet inför det nya mångkulturella Sverige som vuxit fram. Det finns en sorg över det gamla Sveriges försvinnande och en oförmåga att ställa om, som är mycket mer utbredd än enbart bara bland SD:s väljare.

När Hübinette ombeds förklara vad han menar med “det gamla Sverige” ger han följande förklaring:

– Det var det Sverige som fanns under merparten av 1900-talet, som dels var mer etniskt homogent, men som också förknippas med en trygg välfärdsstat och med mindre sociala skillnader.

Även på denna punkt ligger det troligen en god portion sanning i Hübinettes analys. Många invandringskritiska SD-sympatisörer saknar det trygga, stabila och etniskt homogena Sverige som fanns för 20, 30 eller 40 år sedan.

Tobias Hübinettes grundinställning är dock att massinvandringen och det mångkulturella samhällsidealet är något positivt. Därför missar han en avgörande faktor i sammanhanget (eller kanske väljer han medvetet att inte se den).

De allra flesta invandringskritiker och SD-sympatisörer baserar inte bara sina åsikter på en vag känsla av att “det var bättre förr”, eller på en ovilja att anpassa sig till samhälleliga förändringar. Tvärtom bygger sannolikt en majoritet av SD:s väljare sitt politiska val på den överväldigande mängd fakta som visar att okontrollerad massinvandring och oönskad mångkultur innebär stora förändringar till det sämre.

Om SD:s väljarstöd enbart byggt på ett slags folkhemsnostalgi i kombination med en generell rädsla för förändringar hade partiet troligen aldrig fått det breda folkliga stöd de har idag. Då hade SD förblivit ett marginellt missnöjesparti som på sin höjd attraherat några tiondels procent av väljarkåren. Det väljarstöd SD har idag bygger förstås på att massor av svenskar kan se hur samhället i många avseenden försämras, och att de inser att många försämringar direkt kan knytas till den okontrollerade massinvandringen, i kombination med den totalhavererade integrationspolitiken.

Detta kan (eller vill) dock Hübinette inte se. Istället vill han att SD ska motarbetas med hjälp av samtal och med hjälp av omfattande satsningar på minskad segregation. Man kan dock inte vänta sig alltför mycket av en person som tidigare haft sin ideologiska hemvist inom den allra mest rabiata och våldsbejakande extremvänstern. Med tanke på Tobias Hübinettes bakgrund får de ståndpunkter han nu ger uttryck för ändå ses som ett stort steg i rätt riktning.

Södra Sidan

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson