Annonsera på Avpixlat

Farmors och morfars sparade pengar

insandare_150INSÄNDARE En del av mitt yrkesverksamma liv tillbringades dels på institutionen för matematisk statistik, Stockholms universitet, där jag undervisade blivande auktuarier (försäkringsmatematiker) i livförsäkring och sakförsäkring samt ett par år som auktuarie på Länsförsäkringsbolagen AB där jag arbetade med återförsäkring (försäkringsbolag försäkrar varandra) och livförsäkring.

Privat kontra statlig pension

Vanligtvis skiljer man på privata respektive statliga pensionssystem. Med ett privat pensionssystem förstås vanligen ett premiereservsystem där alla pengar som sätts in öronmärks på en individ och förvaltas för denna individ.

Med ett statligt system förstås vanligen ett system där årets inbetalningar, eller del därav, går direkt ut till årets utbetalningar (denna typ av pensionssystem kallas i den anglosaxiska litteraturen för ‘pay-as-you-go’ system eller mer förkortat ‘paygo’). Eftersom folkmängden varierar behöver man då en buffert (en extra sparslant). Det är här AP-fonderna kommer in.

I Svenska Dagbladet 14 maj 2013 finns en artikel av Roger Älmberg:

Vid pensionsuppgörelsen 1994 överfördes 260 miljarder från AP-fonderna till statskassan som ett lån för att klara statens finanser. Delvis förklarar det att de svenska intjänade pensionerna har urholkats. Olika regeringar har fortsatt att fylla på statskassan genom att mjölka pensionärerna.

Det var den socialdemokratiska regeringen Ingvar Carlson som lånade (stal är ett mer korrekt ord) 260 miljarder av pensionärernas sparpengar för att på, ett smart sätt, dölja Socialdemokraternas okunnighet när det gällde att ta hand om Sveriges ekonomi. Med 5% ränta (genomsnittligt förräntningskrav på AP-fonderna) är statens skuld nu (2014) uppe i mer än 684 miljarder. Vilket faktiskt gör att den totala statsskulden är uppe i 1929 miljarder kronor. Dessa fördelar sig på den erkända statsskulden 1245 miljarder samt skulden till pensionärerna, 684 miljarder.

Bakgrund

Innan pensionsbeslutet togs var debatten het och det såg ut som att regeringens förslag skulle förlora (Arbetet Nyheterna: 951006, 960208, 960825). I detta läge blev Sveriges kunnigaste auktuarie, som var en vän, hotad med avsked om han inte slutade debattera. Han instämde nämligen inte i maktens pensionsmodell. Därmed försvann sakkunskapen och det blev märkbart tyst bland alla andra auktuarier. Inte så konstigt egentligen då en aktuarie, som inte stöter sig med makten, lever ett behagligt och störningsfritt liv.

Vad denne auktuarie hävdade var att en succesiv anpassning av det gamla ATP-systemet (15/30 se Wikipedia) skulle kunna lösa pensionssystemets problem – utan att sätta mängder av svenska medborgare i ekonomiskt trångmål.

Nu diskuteras en sammanslagning av fyra AP-fonder till en. Vill politikerna återigen “snatta i” syltburken för att ännu en gång dölja sin egen misslyckade ekonomiska politik – skänka pengar till invandrare. Dessutom är en dylik konstruktion att lägga alla ägg i en och samma korg. Det räcker med ett ljushuvud för att spela bort allt – istället för fyra.

I kommande artiklar skall jag reda ut hur pensionssystem fungerar/borde fungera och göra upp med myten om att pensionärerna tar pengar från de yrkesverksamma.

Mikael Möller
Fil Lic, matematisk statistik

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson