Annonsera på Avpixlat

Tino Sanandaji: Immigration till Sverige 1860-1914

MASSINVANDRINGEN Tino Sanandaji, doktorand i offentlig politik och ekonomi vid University of Chicago, levererar igen och klär av de verklighetsfrånvända massinvandringsförespråkarna. Hans senaste inlägg på bloggen Super-Economy avhandlar Johan Norbergs krönika i Metro med rubriken “Realistiskt med fri invandring“.

Johan Norberg från Cato Institute menar att obegränsad invandring till Sverige är “realistiskt” eftersom Sverige hade obegränsad invandring mellan 1860-1914.

Men ett sådant förslag bygger faktiskt inte på någon oprövad utopi, utan på insikten att det första världskriget är slut.

1860 införde Sverige liksom andra europeiska länder fri ut- och invandring. Vem som helst hade rätt att flytta hit och arbeta fritt.

Under denna period fanns det helt enkelt inte något invandringstryck på Sverige. Detta berodde på att kostnaderna för att flytta från tredje världen till Sverige var alltför höga jämfört med fördelarna, så i princip klarade ingen av den migrationen.

Av den svenska befolkningen på fem miljoner var färre än 2000 icke-västerländska invandrare år 1900. Enligt SCB utgjorde invandrare endast 0,7 procent av den svenska befolkningen det året, och endast 0,04 procent av invandrarna var från länder utanför Europa och Nordamerika. För hundra år sedan var antalet invandrare från länder utanför västvärlden till Sverige inom marginalfelet. Inte heller var det en storskalig invandring från de andra nordiska länderna.

Under de fem decennierna mellan 1871-1920 flyttade bara runt 3 700 personer till Sverige från länder utanför Europa och Nordamerika. Som en jämförelse, under endast det senaste decenniet var antalet sådana invandrare över 400 000.

Under tidsperioden Johan Norberg hänvisar till som bevis för att öppna gränser fungerar väl var invandringen till Sverige från fattiga länder praktiskt taget omöjligt, så regeringen brydde sig inte om att reglera den. Detta lär oss ingenting om effekterna av öppna gränser idag.

Man kan heller inte dra långtgående politiska slutsatser när även den underliggande tekniken förändras dramatiskt mellan två tidsperioder. Detta är som att resonera att år 1860 hade vi inga lagar som reglerade säkerhetsbälten och att vi inte heller hade några bilolyckor, vilket bevisar att vi bör avskaffa säkerhetsbältlagarna idag, eller skriva att månen har obegränsad invandring. Vem som helst kan åka till månen och arbeta utan att orsaka några problem, vilket bevisar att öppna gränser fungerar.

Självklart har vi nu även en välfärdsstat vilket utgör en stor skillnad från 1860. Det klassiska liberala argumentet “Jag stöder öppna gränser och avskaffningen av välfärdsstaten” håller inte i en närmare granskning.

Välfärdsstaten är en del av den objektiva verkligheten, vilket inte är något man lätt kan ignorera bara för att göra lösningen på dilemmat enklare. Detta är som att säga “jag stöder höjda skatter på de rika, men jag stöder inte att de rika ska investera mindre” och vara stolt över sig själv för att ha löst marginelskatteproblemet på ett gränslöst politiskt sätt. Den politiska frågan med tanke på att välfärdsstaten existerar och kommer att existera blir därmed: stöder du öppna gränser eller inte?

Många liberaler beter sig inte som vuxna i invandringsdebatten då de förlitar sig alltför mycket på förenklade argument. Att dra slutsatsen att öppna gränser i dag är realistiskt eftersom Sverige hade öppna gränser under en historisk tidsperiod då det nästan inte fanns någon invandring är inte en seriös politisk analys.

Översättning: BAN71

Vi har postat videon förut, men det tål att upprepas:

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson